Kodėl Lietuvoje toleruojama užsakomoji žurnalistika ir žiniasklaida?

pagal | 2009/11/16
Pasveikink laisvą žurnalistiką. Bet ne atsisveikink!

Pasveikink laisvą žurnalistiką. Bet ne atsisveikink!

Šį antradienį (lapkričio 17 d.) 10.10 val. Žinių radijo laidoje „Žiniasklaidos anatomija“ diskutuosime apie užsakomąją žurnalistiką ir žiniasklaidos turinio pirkimą.

Atvirai pasakius, šią temą pasiūlė vienas šio laidos laidos pašnekovų – tai Liudvikas Jakimavičius. Jis savo komentare prisipažino (man tai malonu :-)), kad klausosi laidos „Žiniasklaidos anatomija”. Tiesa, anot L. Jakimavičiaus, mano vedamose laidose neva nagrinėjamos pseudotemos, nekalbama apie žiniasklaidos ir žurnalistikos pirkimą. Peržiūrėjau laidų temas, perklausiau keletą įrašų. Tikrai kalbėjome. Bet, matyt, nepakankamai. Arba per mažai, kad būtume išgirsti. Todėl tęsiame temą.

Sąvoką „užsakomoji žiniasklaida ir žurnalistika“ esame girdėję daugelis. Paprastai šis reiškinys vertinamas labai neigiamai, nes tai reiškia iš principo šališką, kažkam palankią publikaciją ar laidą. Tačiau tokie užakymai vyksta nuolat ir yra jau įteisinti. Politikai, verslo grupės, valdžios institucijos nuolat perka plotus ar eterį ir taip skleidžia sau naudingą informaciją. Tačiau šios problemos kol kas niekas niekaip nesprendžia. Kodėl? Kam tai naudinga? Gal niekas nenori nieko keisti. Gal ir visuomenei priimtina, kad kiekvienas, kuris susimoka už galimybę reikštis žiniasklaidoje tai ir darytų? Ir nesvarbu, kokia tema. Ar tai būtų pozicija dėl politinio įvykio, ar tai socialinis projektas, ar nuomonės reiškimas apie nusikaltimą, ar tai paprasčiausia prekės reklama. Ką taip plačiai išplitęs reiškinys reiškia? Ar jis iš tiesų tampa norma ir keičia supratimą apie žurnalistikos ir žiniasklaidos misiją?

Pokalbis apie tai laidoje „Žiniasklaidos anatomija“, kurią bendrai rengia Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Žinių radijas. Studijos tel. 8-5-2431431.

Diskusijoje dalyvauja Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovas Gediminas Sakalauskas, dramaturgas, kritikas Liudvikas Jakimavičius, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto dėstytojas Deimantas Jastramskis, Seimo narys Julius Dautartas.

Laidą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *