Kodėl žodžiai "seimūnas" ir "valdininkas" skamba negražiai?

pagal | 2010/01/04

lzlek apie etika

Seimo narys Evaldas Jurkevičius gruodį kreipėsi į Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, prašydamas išaiškinti, ar žurnalistai, vadindami valstybės tarnautojus „valdininkais”, o Seimo narius – „seimūnais”, nepažeidžia Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso.

Komisija pasakė, kad tikrai jokio žurnalistų etikos pažeidimo nėra.

E. Jurkevičiaus paklausimas
Seimo narys Evaldas Jurkevičius prašo išaiškinti, ar pavadinimai „valdininkai“, „seimūnai“ nepažeidžia žurnalistinės etikos nuostatų.
Nuspręsta:
Pavadinimai „valdininkai“, „seimūnai“ nepažeidžia žurnalistinės etikos nuostatų.

Aš galiu tik dar pridėti, kad blogai skamba šie žodžiai tik tuomet, kai tie siemūnai ir valdininkai elgiasi nedorai, neteisingai ir neteisiškai. Todėl labai gerai, kad žurnalistai labai gerbia ir neteršia gero Seimo nario ar valstybės tarnautojo vardo, o blogus tautos išrinktus atstovus ar jai tarnauti turinčius valdžiažmogius vadina „seimūnais” ir „valdininkais”.

Todėl mano patarimas Seimo nariui būtų paprastas – tą patį skundą perduoti Seimo etikos ir procedūrų komisijai bei Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. Ši komisija galėtų panagrinėti, ar nuolat viešai „seimūnais” ir „valdininkais” vadinami žmonės verti užimti tas pareigas ir ar viskas gerai su jų etika, jei juos taip nauolat kažkas vadina.

Beje, tauta savo išmintimi jau seniai paaiškino šitą klausimą: kaip šauksi – taip ir atsilieps.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *