Kodėl viešos diskusijos žiniasklaidoje taip dažnai supriešina visuomenę?

pagal | 2010/01/25

Šį antradienį Žinių radijo laidoje „Žiniasklaidos anatomija“ aiškinsimės, kodėl viešos diskusijos žiniasklaidoje dažnai susipriešina visuomenę.

Pensijų mažinimas, socialinės išmokos vaikus auginantiems tėvams ir prokurorų dėmesys įtartinai dideles sumas gaunantiems tėvams, valstybės parama verslui, būsto renovavimo programa – tai tik kelios temos, dėl kurių žiniasklaidoje ne tik diskutuojama. Beveik kiekviena tema, kuria viešai diskutuoja politikai, ekspertai, žurnalistai, šiandien gali virsti ne tik nauju visiems priimtinu sprendimu, bet neretai ir dar didesne priešprieša. Kodėl? Ar visuomenė nebemoka ir nebenori diskutuoti? Kodėl diskusijose vis dažniau bandoma įtikinti abejojančiuosius vienos tiesos teisingumu, tačiau neišklausoma kitų nuomonė? Kodėl neretai viešuose debatuose ieškoma vienai pusei reikiamos tiesos, o ne kompromiso?

Laidoje dalyvauja sociologė dr. Milda Ališauskienė, žurnalistas ir leidėjas Danielius Mickevičius. Tiesioginėje laidoje išsakyti savo nuomonę ir užduoti klausimus gali ir klausytojai telefonu Vilniuje (8 ~ 5) 2 431 431.

„Žiniasklaidos anatomija“ – kiekvieną antradienį 10.05 val. Laidos kartojimas – 19.10 val.

Ši laida yra bendras Lietuvos žurnalistų sąjungos ir „Žinių radijo“ projektas.

4 komentarai

  1. marius

    Patologiniam intelektui reikia išorinio priešo!
    Priešprieša atsiranda todėl, kad kiekvienas yra apie save geros nuomonės. Niekas nelaiko savęs kvailiu, amoraliu, neteisiu ir t.t. Niekas nelinki sau blogo ir elgiasi taip kaip jam atrodo geriau – bet iš kur atsiranda blogiau? Tuomet reikia surasti kaltininką! Dėl mano suknisto gyvenimo kaltas bet kas tik ne aš pats…
    Pavyzdžiui; savo straipsnyje“ Motinystės išmokos kiršina visuomenę“ Dainius pats to nesuvokdamas skatina priešpriešą ir palaiko ne konkretų kenčiantį žmogų, bet – lozungus- būk sąžiningas, būk moralus ir t.t. Bažnyčia tuos lozungus deklaruoja jau 2000m o rezultatas koks…
    Kaip būti sąžiningu? Kaip mylėti? Kaip nevokti ir t.t. Atsakykite mielieji į tai pamėginkite… O deklaruoti kitiems lozungus yra amoralumo viršūnė!
    Konkretus žmogus mirs gatvėje o patologinis intelektas jo nepastebės nes bus užsiėmęs analize ar tai teisinga arba ieškos politikuojančių šia tema – jam tai svarbiau…
    Gailestingumas, užuojauta yra konkreti būsena o ne intelekto svarstymai. Intelektas turi viską pagristi, o atjauta yra už logikos ribų.
    Ginčuose negimsta tiesa o kiekvienas pasilieka prie savo nuomonės. Diskusijose negimsta tiesa o kiekvienas užsitvirtina, kad jis teisingai galvojo. Kad išgirsti kitą pirmiausia reikia paleisti savo teisingumą. Bet kas atsisakys savo teisingumo vardan kontaktiškumo? Anaiptol, kad įrodytų savo teisingumą yra puolama į ginčus, pasitelkiami autoritetai, tai kas vertinama ir madinga visuomenėje, kiekybė(daugelis taip elgiasi ir galvoja) ir netgi panaudojama prievarta – vardan savo teisybės.
    Kuo žmogus amoralesnis tuo labiau jis jautriau reaguos ir piktinsis kitų nesąžiningumu. Sąžiningo žmogaus kitų nesąžiningumas niekados nekiršins todėl jis ir sąžiningas!

    Atsakyti
  2. Aušra Juškaitytė

    Vat idomu butu suzint kokie Musnicko laidos reitingai. Saip i butu aktuali, bet arba ji kazkaip niekaip neisiraisa, arba pats Musnickas niekaip saves toj laidoj neranda. Kazkas ten nesusirisa.Bet va dskusijos normalis – labai pasiilgau.
    O kad pozicijos nera. Nu tai tos pozcijos ir nera. Nu va Skikas, kaip ir itartas paemes kisi. Caplikas- tyras kaip naujagimis. Nereikia nieko. Usackas, ner Usacko. Palyginus situ dvieju ministru darba- kuris geras, o kuri kuo greiciau atstatydint reiktu aisku. Bet Caplikas matyt dziugina(pagal ta anekdota). Kokiie kriterijai galu gale? Pasake blogas- minia reksniu- blogas, tik nezinia ar jie bent zino kas tas blogas, na bent jau varda ir pavarde to – prie kurio pasirase jis blogas.

    Atsakyti
  3. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Aušra, dar reikia turėti omenyje, kad medijas „maitina” konfliktai. Tiksliau, visuomenei reikia konfliktų.Tai stimuluoja žmones. Ju net klausimus laidose žurnalsiati dažnai taip suformuluota, kad belika tik peštis. Pvz., ar…, ar…. tada žmogui reikai rinktis tik vieną ar. Dar reikai sms balsoti už ar prieš. O kur bendrumas? nėra. Juk nėranė vienso ldiso, kurioje būtų kažkieno siūlomas prendimas ir visuomenė tik diskutuotų. Pažiūrėk LNK raigardo Musnicko laidų anonsus? O Valanda su Rūta?

    Atsakyti
  4. Aušra Juškaitytė

    galvojau ta tema. Apie save galvojau. Kazkoks nesupratimas zinoma yra. Gal kiekvienas nori buuti pats teisiausias, o gal kiekvienas nori buti pranasu. O gal tiesiog todel, kad dazniausia diskusijos nera- yra kazkokie speliojimai. ateities, praeites- bet speliojimai. Tarsi koks sau arba del kazkokio prizo- del tos nuomones. Gal krize? O gal todel kad ta ziniasklaida gyvena kaip ir tik sia diena- dabar gerai kai pjaunasi, tvarkoj ir rodom ir rasom taip, kad pjautusi. Galu gale rietynes nereikalauja jokiu smegenu darbo- reki ir viskas. Ziurek, prie vertu demesio straipsniu, nuomoniu, analiziu- dazniausia yra vos keletas komentaru. Nes kad ten diskutuot- reik ismanyt daugiau. O gal dar del to, kad didelis intelektualius nuotekis yra. auditorija diskutuojanciu, daugiau kazkokio paauglisko lygio. Gal geriau jog jie zviegia internete, nei kazka gatvej spardo, bet kaip su jais diskutuot? O siai del supratimo, man pavyzdziui irgi daznai atrodo, jog tu nevisada supranti , kad tau as pritariu- ir priimi kaip priesinga nuomone. Gal tiesiog nebemokam klausytis vienas kito, nes dar nelabai susvokiam kas esam patys? Nerimas, netikrumas, panika- visa tai liejasi laisvai viesojoj erdvej. Kiek jis pamatuotas- nezinau. Bet, kad ta sauguma turetu garantuoti mums musu isrinktieji, Prezidente ir teisesauga racijos tame daugiau- negu is pirmo zvilgsnio gali pasirodyti.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *