Alkoholio reklama ir antireklama – kaip dvynės sesės

pagal | 2010/01/31

Alkoholio reklama ir antireklama gali būti ir greta

Naujienų portalas Delfi.lt labai originaliai reklamuoja alkoholį ir tuo pačiu kovoja prieš jo vartojimą skelbdamas antireklamą.

Štai jau antrą kartą iš Monetų kalyklos atleistas ponas Jonas Valatka patenka į žiniasklaidos akiratį dėl to, kad nesugeba vartodamas alkoholį išvengti konfliktinių situacijų. Todėl šio žmogaus liūdna ir gal net tragikomiška padėtis turėtų daugelį stikluko mėgėjų atbaidyti nuo svaigaus gėrimo. Ypač jo vartojimo viešose vietose.

Kita vertus, skaitant šią naujieną negali nepastebėti ir alkoholio reklamos, kuri tiesiog apipina visą publikaciją. Ir galvoji tada žmogus, „galima būtų ir išgerti, bet gali liūdnai baigtis”.

Gal tai toks sutapimas, bet visa tai atrodo kaip labai sėkminga alkoholio antireklama. Nesinori gerti po tokių pavyzdžių.

7 komentarai

  1. marius

    Nesunku pastebėti, kad naujas požiūris ir mąstymas pradeda užgimti tik apėmus sunkiai ligai, nelaimėse, negandose, nemalonumuose – ta krizė kuri dabar vyksta irgi yra puiki galimybė…
    Kol gyvenimas sukasi pagal mus kam tas naujas mąstymas? Todėl visiems, kurie įsitaisė tokiose vietose, kuriose gerai maitina – naujas požiūris bus rakštis…
    Jėzaus Kristaus laukti irgi nereikia, intelektas jau seniai jo mokymą perfiltravo per save ir iškraipė kaip jam naudinga. Jėzaus Kristaus vardu ir ant laužo žmonės buvo deginami ir pinigai yra daromi ir politika ir t.t.
    Bet ne tame esmė, nesunku pastebėti ir tai, kad kai esame pribrendę atsiras ir mokytojas ir naujas požiūris. Čia panaši situacija kaip su tuo alkoholiku arba geri toliau ir miršti arba atsinaujini… Todėl manau, kad ne visi išgyvens per krizę. Nenoriu būti pranašu ir dar blogu bet įtariu, kad kiekvienas bus pastatytas į tokią padėtį arba-arba…
    Netgi kalbant apie sąžinę kaip minėjau anksčiau nereikia iš jos daryti vertybės, ji taps išgyvenimo instrumentu. Sąžinė iš esmės yra betarpiškos vienybės pajauta. Einantis prieš savo sąžinę nesuvokia, kad drožia savo organizmą, apvagia save emociškai, varo save į patologinį egzistavimą. Rodos ir pinigų yra bet paprasto dvasinio džiaugsmo nebus. Todėl yra sakoma, kad ir turtuoliai verkia.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Mariau, praktiškai reikia naujo Jėzaus Kristaus žemėje, kad pakeistų žmogaus mąstyymą. Bet net ir jam nepavyko – jis tik numirė už žmonių nuodėmes. Žinai, visi draudimai ir baduimai, iš tieųs rodo mūsų silpnumą prieš kokią nors blogybę. bet kai žmogus nežino kitųų priemonių, jis visada to imasi. tai, matyt, irgi mūsų prigimtis.

    Atsakyti
  3. marius

    Praktiškai savo pasiūlymą aš įsivaizduoju taip:
    Jei ryte nebūtų pagirių būsenos tai alkoholiui reiktų pastatyti paminklą! Ryte reikia eiti į darbą, turi būti energingas, žvalus o pagirių būsena neleidžia. Taip organizmas atsiduria prieštaravimuose. Organizmas negali o protas sako reikia. Žmogus keliasi ir atlieka aktyvius veiksmus per prievartą. Prasideda savęs prievartavimas, savo vidinių organų prievartavimas. Savę prievartaujantis tampa irzlus, piktas tai atsiliepia ir aplinkiniams – šeimoje, darbe ir t.t.
    Alkoholis yra senas išradimas, bet neteisingas požiūris į jį padaro alkoholį baubu. Sudėtinga situacija tampa kai organizmas pripranta prie alkoholio kaip prie vienintelio atsipalaidavimo būdo. Jeigu kiekvienas žinotų apie savo vidinius organus ne tik teoriškai iš anatomijos vadovėlio bet jaustų juos tiesiogiai dabar tai niekas jų neprievartautų. Bet kadangi mokyklose tokių mokymų nėra. Tai žmogus net nežino, kad tai įmanoma. Ir vidiniai organai pradedami jausti tik tuomet kai jau skauda. Bet prieš tai buvo prievartos procesas, kuris liko nepastebėtas, nejaustas. Aš galiu pasakyti tik tiek, kad nuo vidinių organų būklės priklauso mūsų emocinė ir psichikos būklė. Jeigu pavyzdžiui vidinis organas per milimetrą pasipučia tai organizme įvyksta dideli pokyčiai. Gali apimti sunkumo jausmas, silpnumas ir t.t.
    Sportas, primityvios fizinio lavinimo pamokos mokyklose užgožė savęs pažinimo pamokas. Reikia mokyti pažinti savi intelektą, pscihiką, jausti savo organizmą ir t.t. Taip būtų formuojamas visiškai naujas požiūris nuo mokyklinio amžiaus. Dabar yra daugybė dėstomų dalykų mokyklose, kuriu gyvenime net neprireikia. Kemšamas į galvas nereikalingas šlamštas. Tai reiktų peržiūrėti ir stimuliuoti jaunimą visiškai naujomis disciplinomis, kurios duotų realią praktinę naudą gyvenime. Atsirastų visiškai nauja karta valdanti savo emocijas, pscihiką, organizmą kitaip jaučiantys ir mąstantys. Tokių rinkėjų neapgausi ir alkoholio liūne nepaskandinsi…
    Tai visiškai atskira labai plati tema ir komentaruose sudėtinga, bet informuoti apie naują požiūrį aš bandau.

    Atsakyti
  4. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Mariau, o kaip tu praktiškai įsivaizduoji savo pasiūlymą/ manau, kad kultūtra formuojama skirtingomis priemonėmis: kai kur drausti reikai, kai ką leisti galima. jei kalbame apie alkoholio reklamą, rtai reikai aiškiai pasakyti, kad tie kas juodai gerai, matyt, naujienų portalų neskaito :-0 Visa diskuija turi suktis tik apie jaunimą ir jo kultūros bei skonio formavimą.

    Atsakyti
  5. marius

    Kuo daugiau draudimų tuo labiau jie bus laužomi. Tai liečia ir alkoholį.
    Alkoholikais ne gimstama o tampama. Juokinga kai alkoholikams yra skaitomi pamokslai. Kuo daugiau pamokslų tuo tik didesnės “daugiadienės“. Ne reklamą alkoholio drausti reikia o formuoti sveiką požiūrį į alkoholį. Yra toks humoristinis psichologinis testas. Įsivaizduokite, kad esate atsakingas vestuvėse už apsaugą. Visi geria o jus blaivus. Ką darysite būdamas apsauginiu kai prisigėrę pradės įkyriai kabinėtis, konfliktuoti? Prastas apsauginis įsivels su jais į kalbas, bandys girtam kažką išaiškinti…. Dar prastesnis apsauginis pradės naudoti jėgą ko pasėkoje gali išsivystyti tik dar didesnis konfliktas. O geras apsauginis prisigėrusiems dapils degtinės dar tokią dozę, kuri pagilintų prisigėrusio fazę iki “nusmigimo“ Ir jokio konflikto, tereikia surengti tarp prisigėrusių triukšmadarių konkursą kas daugiau išgers per kartą ir nugalėtojas nusmigs o kai išsimiegos viskas atrodys kitaip.
    Jeigu valstybė būtų turtinga tai reiktų alkoholikams padaryti degtinę nemokamai. Tegul geria iki to momento kai toliau arba gyveni arba miršti. Tik kritiniame taške yra galimybė, kad žmogus stversis už gyvenimo šerdies ir atsinaujins, pakeis savo gyvenimą – nustos gerti.
    Bet jeigu ir nustoja alkoholikas gerti tai atsiranda kita problema – žmogus darosi despotišku.
    Apklauskite šeimas, kuriose vyras nustojo gerti? Dažnai žmonos sako: geriau jis jau būtų gėręs!
    Pasirodo metęs gerti vyras pasidarė tikru despotu šeimoje. Dabar jis jaučiasi teisingai gyvenantis ir su tuo savo ,,teisingumu‘‘ išprievartauja visus aplinkui… Kiti, daugelis buvusių alkoholikų tampa uolūs Dievo žodžio propaguotojai: gatvėje įkyriai kabinėjasi prie žmonių su savo “tiesomis“. Tiesos jų bet jei galėtų tai jie Dievo vardu su tomis savo tiesomis išprievartautų visus!

    Atsakyti
  6. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Gediminai, visiškai sutinku. manau, kad visuomenė sinformavimo įstatyme reikai daryti korekcija. reklamos įstatyme taip pat.

    Atsakyti
  7. Gediminas Gasiulis

    Man tai keista, kad per TV alkoholį galima reklamuoti tik po 23h, o internete – visą parą. Šiais laikais kur kas daugiau vaikų naršo, nei animacinius filmukus žiūri… 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *