Kas laukia žurnalistikos smunkant reklamos rinkai? Novatoriškiems bus lengviau

pagal | 2010/03/18

Kaip skelbia naujienų portalas delfi.lt (apie tai pranešė ir daugelsi kitų žiniakslaidos priemonių), viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „TNS LT“ duomenimis, 2009 m. šalyje reklamos rinka žiniasklaidos priemonėse krito 39,2 proc. Tai reiškia viena – krizė žiniasklaidai smogė labai stipriai.

Anot „TNS LT“, pernai per praėjusius metus reklamai žiniasklaidoje išleista 329,6 mln. Lt (įskaičiuojant žiniasklaidos kanalų apimties ir kitas nuolaidas). Šie skaičiai ne tik dar kartą primena kolegoms žurnalistams ir kitiems žiniasklaidos priemonių darbuotojams sunkius 2009 metus, bet verčia nerimastingai žiūrėti ir į 2010 metus.

Juk šių metų vasario-kovo mėnesiais to paties „TNS LT“ atlikta žiniasklaidos ekspertų apklausaparodė, kad 2010 metais Lietuvos reklamos rinka gali mažėti dar 14 proc. Tokie vidutiniai skaičiai gali tik kiek mažiau pasimizmo suteikti televizijos radijo darbuotojams (reklamos rinka gali kristi atitinkamai 10 proc. ir 13 proc.). Kiek liūdniau spaudos darbuotojams – laikraščiuose reklamos gali mažėti dar maždaug 18 proc., o žurnaluose – 16 proc.

Tačiau šie skaičiai ne tik turi gąsdinti kolegas, bet ir priversti visus susimąstyti apie tai, o ką gi reikia daryti? Juolab, kad ne visi krizės metu bankrutuoja. Yra ir tokių žiniasklaidos priemonių, kurios ir krizės metais dirbo sėkmingai bei pelningai. Žinoma, visiems reikia ieškoti naujų idėjų, naujų sprendimų. Dalis jų atneša sėkmę, kitiems tokie bandymai tampa tiesiog gera pamoka.

Todėl šiemet kaip niekada tampa prasmingi kasmetiniai žiniasklaidos apdovanojimai “Nmedia 2009”, kuriuose bus išrinkti novatoriškiausi Lietuvos žurnalistai ir žiniasklaidos priemonės. Kūrybinį konkursą organizuoja Lietuvos žurnalistų sąjunga kartu su kompanija NOKIA.

Konkursu „Nmedia” siekiama įvertinti novatoriškiausius Lietuvos žiniasklaidos atstovus 2009 metais ir skatinti naujų kūrybinių ir technologinių sprendimų, novatoriškų ir efektyvių žiniasklaidos priemonių valdymo metodų kūrimą ir taikymą.

“Nmedia 2009” dalyviai bus apdovanoti “Už temas apie inovacijas”, “Už naujų tendencijų sukūrimą žiniasklaidoje”, “Už interaktyvumo didinimą ir skatinimą žiniasklaidoje”, “Už naują informacijos sklaidos programos idėją (atsiradusi ir įgyvendinta Lietuvoje)”, “Už didžiausią žurnalistikos pažangą regioninėje žiniasklaidoje”, “Už geriausią žurnalistinę naują idėją specializuotoje žiniasklaidoje”, “Už kūrybiškumo skatinimą (apdovanojamas redaktorius)”, “Už naujų idėjų įgyvendinimą žiniasklaidoje (kūrybinių arba technologinių)”, “Už novatorišką vaizdo, garso, teksto ir kitų išraiškos formų sintezę žiniasklaidoje”. Man ypač smagu, kad vėl bus renkamas “Novatoriškiausias 2009 metų žurnalistas”.

“Nmedia 2009” darbų vertinimo komisijoje dirbs Komunikacijos ir informacijos tyrinėtoja, VDU PMDI viešosios komunikacijos katedros docentė dr. Auksė Balčytienė, režisierius, prodiuseris Audrius Lelkaitis, kino režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis, VU Žurnalistikos instituto lektorius, „Nežinau.lt“ autorius Džiugas Paršonistinklaraštininkas, tinklaraščio „Žudyk reklamą” įkūrėjas ir autorius Arnoldas Rogoznyj, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas, Spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis, „Nokia Lietuva“ rinkodaros vadovė Raivara Šemetulskytė ir medijų analitikas, fotografijos, televizijos, kino kritikas, VU Žurnalistikos instituto dėstytojas Skirmantas Valiulis. Joje būsiu ir aš.

Konkurso rėmėjai: Lietuvos Autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) bei Lietuvos Radijo ir televizijos komisija.

Šiemet vyksiantys apdovanojimai bus surengti jau trečiąjį kartą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *