Ar Lietuva girdima Europoje? Jei kalbi, tai ir girdi

pagal | 2010/04/17

EŽF kongreso Stambule tema - žurnalistų sąjungų vizijos dėl ateities

Šiandien prasidėjo antra Europos žurnalistų federacijos kongreso diena. Bus svarstoma ne tik praėjusios kadencijos valdybos ataskaita, bet ir EŽF veiklos prioritetai 2010-2013 metais.

Pradžioje tylos minute pagerbėme pernai mirusį EŽF iždininką.

Prasidėjo darbas – Prezidiumo rinkimai, balsavimo biuletenių dalinimas. Šią akimirką prisiminiau nuolatines Lietuvoje vykstančias diskusijas apie mūsų šalies galimybes veikti ES politiką Europos Parlamente. Sakoma, kad mūsų turimi balsai – tai šauksmas tyruose. Niekada su šia pozicija nesutikau. Tiek to ta politika. Ne apie tai dabar kalba.

Lietuvos žurnalistų sąjunga Europos žurnalistų federacijoje turi tris balsus. Net ar tik? Iš viso yra 120 balsų. Trsi balsus Lietuva gauna dėl savo turimų narių skaičiaus ir dėl to, kad laiku susimoka mokesčius bei vykdo kitus įsipareigojimus EŽF. Mažiau balsų gauna daugybė valstybių, pzv., Austrijos viena iš dveijų žurnalistų organziacijų turi tik 1 balsą, o Šveicarijos žurnalistų asociacija turi taip pat tris balsus. Beje, reikia turėti omenyje, kad EŽF vienija žymiai daugiau šalių nei ES – 34 šalys. Jai priklauso ir Turkija, ir Juodkalnija.

Galiu palyginti Lietuvą su kitomis šalimis. Pvz., šiemet Latvija ir Estija apskritai nedalyvauja šiame kongrese. Lenkijos taip pat nėra. Apie šių šalių situaciją nuolat klausinėja kolegos manęs. Žinau tą situaciją – Latvijos ir Estijos žurnalistų sąjungos pastaruosius keletą metų išgyvena labai sunkius laikus. Kolegos neturi net nuolat veikiančių struktūrų. Estijos žurnalistų sąjungoje kol kas dar dirba vienas etatinis darbuotojas, Latvijoje – nė vieno. Gaila, kad šiemet kolegų balso negalėsime išgirsti ir jų problemos gali likti už bendrų diskusijų ir sprendimų lauko. Na o tie, kas domisi šių metų kongreso svarstomais klausimais ir planuojamais pasiūlymais, gali juos rasti štai čia. Dalis jų yra aktualūs ir Lietuvai, todėl tikrai palaikysime kolegų parengtus siūlymus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *