Kaip kovoti su paslėpta reklama žiniasklaidoje?

pagal | 2010/05/10

Pastebėti paslėptą reklamą spaudoje - sunku

Šį antradienį (gegužės 11 d.) 10.05 val. Žinių radijo laidoje „Žiniasklaidos anatomija“ diskutuosime apie paslėptą reklamą žiniasklaidoje ir būdus pažaboti šį išplitusį reiškinį.

Žiniasklaidos stebėsenos bendrovės “Mediaskopas” duomenimis, mobilieji operatoriai bendraudami su žiniasklaida bene daugiausiai linkę pasitelkti užsakytus straipsnius, kurie dažnai net specialiai nepažymimi kaip užsakovo apmokėta reklama. Anot tyrimo, net 2/3 užsakomųjų mobiliųjų operatorių ir ne gyvybės draudimo bendrovių straipsnių – paslėpti. Liūdni duomenys ir apie aludarius – net 85 procentai jų užsakytų straipsnių buvo nepažymėti. Bankininkai nepažymėjo kas antro užsakyto straipsnio.

Paslėpta reklama ne tik klaidina vartotojus, bet ir iš esmės žlugdo bet kokias žurnalistų galimybes sąžiningai dirbti savo darbą. Todėl laida „Žiniasklaidos anatomija“ klausia, kodėl paslėpta reklama taip išplito Lietuvos žiniasklaidoje ir kaip reikia kovoti su šiuo reiškiniu?

Diskusijoje dalyvauja Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Nesąžiningos komercinės veiklos ir reklamos skyriaus vedėja Eglė Bakštytė, dienraščio „Verslo žinios“ žurnalistė Agnė Gintautaitė, žiniasklaidos stebėsenos bendrovės „Miediaskopas“ Analizės skyriaus vadovė Akvilė Katilienė, Verslo žurnalistų klubo valdybos narė, naujienų portalo Delfi.lt Euro naujienų redaktorė Justina Juršytė, Lietuvos komunikacijos agentūrų asociacijos (KOMAA) valdybos narys, UAB „Creative Media Services” vadovas Saulius Šukaitis.
Laidą „Žiniasklaidos anatomija“ bendrai rengia Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Žinių radijas. Studijos tel. 8-5-2431431.

2 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Dan, manau, kad net vartotojam dažnai yra ne taip jau svarbu, kad yra paslėptos reklamos. Žmonėms taip tinka ir nėra jie labai reiklūs. Tai naujas susitarimas tarp vartotojų ir žiniasklaidos, kuri bruka tai, kas tau tinka.

    Atsakyti
  2. Dan

    Jokių komentarų šiam įrašui nėra. Lietuvos skaitytojams, pasirodo, tai visai neaktuali tema…
    Tad gal verčiau ir aš eisiu naujausiuose mūsų krašto vietiniuose laikraštukuose (jie kaip tik penktadieniais išeina) nupirktų (paslėptos reklamos) straipsnių paskaityti, gal bus kažkas aktualaus…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *