Nepasitikiu mobilaus ryšio bendrovėmis, aludariais, bankais ir ne gyvybės draudikais

pagal | 2010/05/10

Už garbingą žurnalistiką turi pakilti ir patys žurnalistai

Šiandien dienraštis „Verslo žinios” tituliniame puslapyje publikuoja Agnės Gintautaitės straipsnį „Kai kuriems žiniasklaidos atstovams parsiduoti – natūralu”. Tai, jog žiniasklaidos neskaidrumas tapo pagrindine tema pačioje žiniasklaidoje – svarbus įvykis. Bet…

Šiame straipsnyje pateikta ir labai įdomi informacija apie Lietuvos verslą ir jo požiūrį į žiniasklaidą. Galiu drąsiai sakyti, kad po šios publikacijos kai kurių verslo sričių atstovai mano akyse nukrito labai stipriai. Niekaip negalėsiu jų laikyti socialiai atsakingais, kol kiekvienas šio verslo sričių atstovas atvirai nepaneigs, jog jis naudojasi „perkamos žurnalistikos” paslaugomis.

Štai žiniasklaidos stebėsenos bendrovės „Mediaskopas” analizės skyriaus vadovės Akvilės Katilienės duomenimis, „mobilieji operatoriai, bendraudami su žiniasklaida, bene daugiausiai linkę pasitelkti užsakytus straipsnius”. Pasak to paties šaltinio, net 2/3 užsakomųjų mobiliųjų operatorių ir ne gyvybės draudimo bendrovių straipsnių – paslėpti.

Liūdni duomenys ir apie aludarius – net 85 procentai jų užsakytų straipsnų buvo nepažymėti. Bankininkai nepažymėjo kas antro užsakyto straipsnio.

Čia viskas kaip su korupcija – patys duoda kyšius ir patys piktinasi. Taip ir dalis verslo – patys tvirkina žiniasklaidą, siūlo pinigus už paslėptą reklamą, o viešuose renginiuose ir privačiuose pokalbiuose nuolat skundžiasi, kad viskas yra blogai su Lietuvos žiniasklaida.

Žinoma, negalima jokiais būdais pateisinti ir žiniasklaidos priemonių savininkų, o ypač už turinį atsakingų redaktorių. Juk būtent nuo jų priklauso, kas atsiduria leidiniuose ir kaip tai atrodo.

Na o žurnalistams, kurie kartas nuo karto gali susigindyti pateikti visuomenei reklaminį straipsnį kaip žurnalisto darbą, norisi priminti vieną seną tiesą – yla iš maišo visuomet išlenda. O atkurti gerą vardą paprastai yra žymiai sunkiau nei jį prarasti. Neretai tai gali tapti nebeįmanoma misija.

Todėl nesąžiningi verslininkai ir tokie patys leidiniai anksčiau ar vėliau turi bankrutuoti. Na o tokie patys žurnalistai tiesiog padorioje kompanijoje bus nepageidaujami.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *