Anatolijus Lapinskas ieško ryšio tarp kultūros skurdo ir skirstomų milijonų. Ryšių rado

pagal | 2010/05/12

Fotomenininkas Liudas Verbliugevičius: Vieno foto paveikslo paroda (Kultūros nukryžiavimas)

Naujienų portale Delfi.lt Anatolijus Lapinskas rašo apie profesionalaus meno ir kultūros atstovų susirūpinimą skurdžia valstybės parama kultūrai ir apgailėtina padėtimi visame sektoriuje. Autorius taip pat pastebi, kad,m formaliai žiūrint, valstybė lyg ir skiria milijonus kultūrai, menui, bet meno žmonės vistiek skundžiasi. Kodėl?

Pasirodl kad kaltųjų dėl šio nesusipratimo toli ieškoti nereikia. Gyvenimas, kaip sakoma, paprastas. Tiesiog kai kurie žmonės jį daro sudėtingą. Todėl atidžiau pažiūrėjus Valstybės kontrolės išvadas ir net pasiskaičius viešus skandalus dėl kultūrai skirtų, bet kažkodėl iššvaistytų pinigų, viskas darosi aiškiau. Tą pastebėjo ir A. Lapinskas, nors Lietuvos meno kūrėjų asociacija jau seniai apie tai garsiai kalbėjo susitikimuose su Premjeru, Prezidentūros, Seimo Švietimo mokslo ir kultūros komiteto bei pačios Kultūos ministerijos atstovais. Bet kuriuo atveju gerbiamas A. Lapinskas padarė labai teisingas išvadas:

„Perskaičius Valstybės kontrolės dokumentą, darosi aišku, kad Lietuvos kultūros padangėje, kur pažvelgsi, sklando milijonai, deja, ne kultūrai, bet kažkam tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje atsidūrusiems greta kultūros. O tokių mėgėjų pas mus tikrai netrūksta. Ta pati Valstybės kontrolė 2009 m. atlikusi Kultūros ministerijos finansinį auditą nustatė kalnus pažeidimų ir milijonus litų neaiškių pinigų teatruose ir orkestruose, taip pat pačios ministerijos vykdomuose projektuose ir programose, pvz., projektui „Bibliotekos pažangai“ iš Billo ir Melindos Gates’ų fondo tam tikslui gauti pinigai buvo panaudoti ne projektui, bet palūkanoms gauti”.

belieka neatsakytas vienintelis klausimas – o kas keisis artimiausiu metu? Kalbu ne tik apie planuojamą kultūros ministro kaitą. Žymiai labiau rūpi sistemos pokyčiai.

2 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Panašu, kad taip… Bet visteik reikės keistis. Niekur nedingsime. es kitaip anskčiau ar vėliau bus blogai.

    Atsakyti
  2. vaiva

    ir iš tiesų, Dainiau, o kas keisis? Kaip gali pasikeisti sistema,kai ranka ranką plauna? Vienos sąjungos palaiko kitas, sustato savus žmones, kurie saviems saviškai paskirsto pinigus. Visiems, kas pabando sistemą griauti, tenka tik apkalbos ir šmeižtas. Nes pripažink, kad daugumai ta sistema labai patinka:-(

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *