Gera idėja kelią skinasi ilgai. Arba reikia sukrėtimo

pagal | 2011/05/30

Poryt Lietuvos visuomenė sužinos gerą žinią – kol kas neetiškos televizijos statusą turinčią televiziją TV3 valdanti bendrovė „TELE-3” visuomenei pateiks savo etikos kodeksą ir 7 profesionalių etikos vertintojų pavardes. Įdomu, kodėl ši sena ir seniai žinoma gera idėja brandinta taip ilgai?

Kartais sakoma, kad žmogui pasikeisti reikia labai daug laiko arba labai rimto sukrėtimo. Galbūt. Matyt, taip nutiko ir su televizija TV3, kai tik pripažinus šį kanalą neetišku, susirūpinta sava etika ir sava reputacija. Todėl ir paskleista žinia apie kuriamą savo etikos kodeksą.

Tačiau idėja yra ne tik neoriginali, bet ir jau gerokai vėluojanti.

Štai dar 2002 metų lapkričio 25 dieną Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos tuometinis pirmininkas Gintaras Songaila viešu laišku tai ragino daryti visus transliuotojus, kurie kažkodėl (gal ilgai brandino idėją arba laukė sukrėtimo? – D.R.) labai ilgai nenorėjo girdėti šio raginimo:

„Kreipimasis į Lietuvos TV kanalų vadovus (2002 m. lapkričio 25 d.)
Gerbiamieji,

Aštrėjant konkurencinei kovai tarp TV kompanijų dėl žiūrovų rinkos, kartais panaudojami etiniu požiūriu prieštaringi TV laidų formatai, nevengiama panaudoti visuomenę provokuojančius programinius metodus, kurie ne kartą balansuoja net ant įstatymų pažeidimo ribos.

Šios tendencijos stiprėjimas turėtų neigiamų pasekmių ypač tiems žiūrovams, kurie dar tik bręsta kaip asmenybės, o kartu tai sugriautų ir visuomenės pasitikėjimą transliuotojų atsakingumu.

Atsitiktinių lytinių santykių savitikslis rodymas televizijos laidose, taip pat tokių, viešai demonstruojamų santykių imitavimas, provokavimas ir net propagavimas, kai pamirštamas žmogiškasis orumas, paneigiamas šių santykių intymumas ir atsakomybė už juos, etiniu požiūriu nėra ir negali būti priimtina. Tas pats pasakytina ir apie pasitaikančius smurto bei kančių savitikslio rodymo atvejus.

Manome, kad geriausias būdas konkurencijos salygomis išvengti panašių etikos normų pažeidimo būtų pačių transliuotojų susitarimu parengtas jų etikos kodeksas, kuriame būtų atsižvelgta į audiovizualinės žiniasklaidos ypatybes. Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija siūlo atnaujinti visų suinteresuotų šalių konsultacijas dėl Transliuotojų etikos kodekso parengimo, kuris papildytų galiojantį Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą.”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *