Valdžios išlaikoma Rusijos spauda – valdžios tarnaitė

pagal | 2011/07/22

Rusijos žurnalistų sąjunga

Šiandien Rusijos žurnalistų sąjungos svetainė skelbia įdomų komentarą apie tai, kad tiesiogines valstybines dotacijas gaunantys laikraščiai tampa valdžios tarnaite. Apie tai atvirai prakalbo Rusijos žurnalistų sąjungos generalinis sekretorius Pavelas Gutiontovas.

Tokia kritika nuskambėjo po to, kai Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasiūlė atsisakyti tiesioginių valstybės subsidijų nedidelius tiražus turinčiai provincijos spaudai:

„Parama žiniasklaidai tokia forma, kuri veikia dabar, yra žalingas ir nenaudingas dalykas. Prezidentas ir toliau išlaikys tiesioginį biudžeto finansavimą savo federalinei televizijai, naujienų agentūrai „RIA Novosti”, laikraščiui „”Rosiskaja gazieta” ir kitom visuomenės informavimo priemonėm, o dotacijas dabar pararas tie, kurie iš tikrųjų miršta be jų.”

P. Gutiontovas atvirai kalba, kad rajoninė spauda Rusijoje yra nelabai profesionali ir dažnai dar užspausta vietinės valdžios. Tačiau jei jos nebūtų, apskritai nebūtų ką skaityti Rusijoje. Todėl iki šiol veikusi parama tokiai spaudai leisdavo tikėtis bent kokio pliuralizmo.

Kolega taip pat pastebi, kad visų pirma, reikia grąžinti mokestines lengvatas visai spaudai, be jokių išimčių. Ir neturi būti daromos jokios išlygos niekam. Dabar veikiantis tiesioginių valdžios dotacijų mechanizmas yra ydingas, tačiau jo atsisakius ir nesukūrus kito, spauda apskritai paliekama sudėtingoje padėtyje. Kita vertus, tiesioginės dotacijos spaudą daro valdžios tarnaite.

Komentare taip pat pažymima, kad milijardus rublių dotacijų kasmet gaunančios Rusijos valdžios išlaikomos naujienų agentūros RIA Novosti ir ITAR-TASS vis tiek patiria nuostolių.

O gal valdžios paramos žiniasklaidai tema galėtų ir turėtų sudominti Lietuvos valdžią?

2 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Ne tik šnapsdarių 🙂 Jei, žinoma, kalbate apie LNK? Dar turi savo medijas ir romanovai, snorai. Beje, „Kauno diena” šiandien tokį „šedevrą” išspausdino apie T. Barštį… Kaip kokios KK laidos.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *