Pliuralizmas ir interneto valdymas. Ar galima tai suderinti?

pagal | 2011/11/29

Šiandien Tadžikistane prasidėjo dviejų dienų konferencija, kurioje bus nagrinėjamas jau ne kartą įvairiuose forumuose aptartas klausimas – kaip skatinti pliuralizmą internete ir tuo pačiu reguliuoti jo turinį. Kad jis būtų naudingas visuomenei ir nedarytų žalos. Esminis iššūkis – žmonės nori pasiekti kuo įvairesnį turinį, o valdžios nori skatinti tik „teisingą” turinį. Tarp įdomaus ir „teisingo” – labai jau didelė praraja.

Šis Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) tradicinis renginys skirtas Tadžikistano, Kazachstano, Kirgizijos, Uzbekistano ir Turkmėnistano žiniasklaidos ir valdžios atstovams. Savo patirtimi dalinsis ir Vokietijos, Didžiosios Britanijos bei Lietuvos atstovai. Jau tryliktoji tradicinė konferencija turėtų pateikti ir rekomendacijas svao rezoliucijoje. Kol kas nenoriu daug kalbėti apie siūlomus dalykus, bet rytoj būtinai paviešinsiu visą rekomendacijų tekstą. Gal kai kas tiks ir Lietuvai 🙂

Kadangi man teks kalbėti apie interneto teikiamas galimybes valdžiai ir paprastiems žmonėms, todėl vis dar keistai jaučiuosi, kad asmeninė patirtis kol kas sako tik viena – internetas yra ir pavojingas saviraiškai bei laisvai nuomonės sklaidai.

Jau gruodžio 5 dieną turėsiu „laimės” dalyvauti teismo posėdyje, kuriame skandalingas Lietuvos leidėjas Vitas Tomkus bando mane nuteisti baudžiamaja tvarka (dar nori ir milijono litų) už tai, kad paviešinau Wikileaks paskleistą informaciją ir pateikiau savo komentarus apie Vito Tomkaus ir Gedvydo Vainausko leidžiamų leidinių galimai neskaidrią ir nesąžiningą veiklą.

Turbūt verta priminti, kad šiemet ESBO pirmininkauja Lietuva. Žiniasklaidos laisvės ir žurnalistų saugumo kaip esminių ESBO žmogaus teisių ir demokratinių laisvių garantija, skatinimas buvo pagrindiniai Pirmininko prioritetai nuo pat Lietuvos pirmininkavimo pradžios. Šiemet birželį ESBO pirmininkaujanti Lietuva surengė Žurnalistų saugumo konferenciją Vilniuje ir konferenciją apie nacionalinius žmogaus teisių institutus. Teigiama, kad šios konferencijos prisidėjo prie pagrindinių sąlygų rinkinio, garantuojančio žurnalistams laisvę ir saugumą, kūrimo. Nuoširdžiai to tikiuosi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *