Policijai banditai jau nebepanašūs į mokesčių inspektorius. O skambėjo gerai :-)

pagal | 2012/02/03

Policija įsipareigoja mus ginti ir saugoti bei mums padėti

Dar prieš porą dienų su malonumu klausiausi spalvingo Vilniaus policijos palyginimo apie sulaikytus banditus ir reketininkus, kurie buvo pačių policininkų praminti „mokesčių inspekcija”. Daug ir nepridursi – gražu, spalvinga, išradinga tik… Mokesčių inspektoriams neturėtų būti jauku.

Na o vakar gavau pranešimą spaudai su labai trmtu patikslinimu. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad „sausio 31 d. Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate vykusios mažosios spaudos konferencijos metu, pristatant sėkmingą policijos operaciją pavartota kalbinė stilizacija, sakant, kad sulaikytos nusikaltėlių grupuotės nariai atliko savotišką „mokesčių inspekcijos“ funkciją, priverstinai „apmokestindami“ nelegalią veiklą vykdančias įmones”.

Na taip ir buvo pasakyta. Nors konferencija ir buvo „mažoji”, bet skelta buvo iš peties. Man iš karto užkliuvo policijos atstovų pozicija ir tai, kaip jie vertina mokesčių inspekciją 🙂

Tačiau dar keisčiau atrodo atsiųstas pranešimas spaudai, kuriame rašoma labai įmantriai, jog minėtas palyginimas su mokesčių inspekcija „negali būti klaidingai reikšmiškai interpretuojamas, iškreipiant autentišką pasisakymo diskursą ir gretinant Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) su nusikalstamomis struktūromis”.

Kas čia dabar? Man draudžia interpretuoti ir dar policininkai-kalbininkai vadina tai klaidingu interpretavimu? O patys interpretuoja ir palygina? Tai ką man galvoti ir kaip man interpretuoti, jei patys policijos vadovai banditus pravardžiuoja mokesčių inspektoriais?

Nesutinku su tokiu moralizavimu ir aiškinimu, ką ir kaip turiu vertinti, jei patys policininkai sau leidžia daugiau nei bet kas kitas.

Todėl gana juokingai atrodo pranešime spaudai pateiktas prierašas apie tai, kas yra „akivaizdu”. Jie rašo taip:

„Akivaizdu, kad minėtos formuluotės prasminė intencija jokiu būdu nesusijusi su atsakingai savo funkcijas vykdančia, valstybės biudžeto pajamų administravimą užtikrinančia institucija.”

Dar gražiau ir deklaraytiviai atrodo paskutinė praneimo spaudai frazė:


„Vilniaus aps. VPK ir Valstybinė mokesčių inspekcija pažymi, kad toliau aktyviai plėtos bendradarbiavimą siekiant užkirsti kelią mokesčių slėpimui, vengimui bei nusikaltimams mokesčių srityje.”

O man atrodo viską paprasčiau – policininkai pasakė tai, kaip jie galvoja ir kaip jie vadino tuos banditus. Tačiau mokesčių inspekcijai ir gal dar kam pasirodė toks palyginimas neetiškas, ypač pasakytas iš kolegų valstybės tarnų lūpų. Apie tai jiems ir pasakė. Tada policininkai, vietoje to, kad pripažintų nusišnekėję ir padarę klaidą, nutarė mums visiems „dundukams” paaiškinti semantines ir kitokias žodžių prasmes, pasakyti, ko mes neturime galvoti apie policininkų nusišnekėjimus ir nepasakė nė karto žodžio „atsiprašome, esame patys kvailiai”.

Todėl be jokių interpretacijų ir užuolankų sakau, kad šioje situacijoje vertinu viską labai paprastai – policininkai besigirdami savo darbais kvailai nusišnekėjo ir dar kvailiau atsiprašė. Tai rodo, kad jie arba mus laiko kvailais arba patys tokie yra.

Rinktis gali kiekvienas pagal savo supratimą 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *