Anoniminė moralė ir teisingumas žiniasklaidoje. Ar moralu ir teisinga?

pagal | 2012/03/07

Šiandien netyčia radau tokį „portalą” vilkaviskietis.info. Kadangi tai mano gimtojo rajono žiniasklaidos priemonė, todėl nutariau patyrinėti šį reiškinį. Atradau įdomų dalyką – mano galva, tai yra akivaizdžiai juodojo PR ar kokio kito nešvaraus politinio žaidimo projektas. Tuojau argumentuosiu savo nuomonę.

Yra keli kriterijai, kurie labai svarbūs kalbant apie žiniasklaidos priemonę, jos atsakingumą, vertybes.

Visų pirma, tai pačių skaidrumas ir atvirumas. O jo, kaip matosi vilkaviskietis.info atveju, nėra iš viso. Rubrika, kuri turi paaiškinti apie šį portalą ir nuoroda į kontaktus iš esmės yra kažkokio anonimo ar anonimų blūdo dainelė:

„Apie mus
Mielas vilkaviškieti,

Internetinis portalas www.vilkaviskietis.info – skirtas Tau, mielas Vilkaviškio rajono žmogau.

Mūsų siekis – daugiau teisybės ir moralės.

„Kam ir kodėl jis gimė?” Toks klausimas, ko gero, kils kiekvienam, išgirdus šią naujieną. Tai suprantama. Jau turime įvairiausių portalų, leidinių. Visus juos sunku net suskaičiuoti, juo labiau perskaityti…

Atsakysime, šis internetinis portalas skirtas Tau, gyvenančiam Vilkaviškio rajone ir už jo ribų, toli arba arti, bet mylinčiam Vilkaviškį ir jo žmones. Paklausite, ar verta imtis tokio darbo. Verta, nes tikime, svajojame, o svarbiausia – turime Tave, vilkaviškieti – žmogų, kuris skaitys, supras, palaikys arba neapkęs, kritikuos, bet vistiek nenustos skaityti ir pripažins – reikia veikti – keisti ir keistis. Taip, kaip buvo pakeista Lietuva Baltijos kelyje. Šįkart susikabinkime mes, vilkaviškiečiai. Tikime, kad tai, ką darome, yra prasminga.

Portale bus kalbama apie tai, ko nepasako kiti rajono leidiniai. Mes nenorime su jais lenktyniauti, tik norime kiek kitaip su skaitytojais bendrauti ir bendradarbiauti – kalbėti ir rašyti apie tai, kas svarbu, aktualu, teisinga ir reikalinga.

<...>

Gimstančio leidinio kelias nėra rožėmis klotas. Žinome, kad sulauksime pasipriešinimo, apkalbų, piktų replikų. Nebijome sunkumų, juk kiekvienam iš mūsų yra sunkių akimirkų, kurias nuolat išgyvename. Žinome, kad po juodos dienos išauš vaiski diena. Dėl to verta gyventi, rašyti, stengtis, investuoti ir svajoti.

Internetinio portalo www.vilkaviskietis.info leidėjai”

Pasakysiu atvirai, kokie man įspūdžiai kyla skaitant šią zuikio dainą: kažkokiai anoniminei kontorai ir jos veikėjams reikalinga auditorija Vilkaviškyje ir tai jų tikslas. O kad tą auditoriją pasiektų, jie darys viską paprastai – jau esančias žiniasklaidos priemones dėl visa ko apkaltina, kad jie kažko nepasako, kad pastarieji kalba nebūtinai svarbius ir aktualius dalykus.

Ir kai pamatai, kad portalu save vadinanti vieša kontorėlė nesugeba viešai pristatyti nei savo darbuotojų, nei vadovų, nei adreso, nei telefono numerio, o tik gmail eletroninį adresą, ima juokas per ašaras: neatsakinga ir neskaidri kontora deklaruoja dar ir kilnius tikslus: „Daugiau teisybės ir moralės”.

Jei būtų mano valia, ant šio portalo titulinio puslapio uždėčiau užrašą – „Be teisybės ir moralės!!!”.

Kodėl būtent taip? Todėl kad radau ir piktą bei pavydo pilną rašinėlį apie ilgametį Vilkaviškio rajono leidinį „Santaka”. Beje, leidinį, kuris apie save viešai pateikia viską ir labai solidžiai. Gera pradžia apie moralę ir teisngumą pradėti nuo konkurentų žeminimo?:

„Vilkaviškio savivaldybės administracija ieško galimybių sutaupyti, todėl peržiūri sutartis ir… „atkapsto“ įdomių faktų. Vienas iš tokių – Algimanto Antano Greimo paskyrimo į mero pareigas išvakarėse, savivaldybės administracijos direktorės Inos Blauzdžiūnienės trejiems metams pasirašyta sutartis su UAB „Santakos laikraštis“ dėl savivaldybės viešosios informacijos spausdinimo. Kodėl reikėjo taip skubėti jeigu ankstesnės sutarties galiojimas buvo pasibaigęs prieš keturis mėnesius, o ir įkainiai naujoje sutartyje numatyti žymiai didesni,- iki šiol neaišku.”

Nesiimu vertinti, ar pateikta informacija teisinga ar melas. Ne tai esmė. Esmė, kad autorius vilkaviskietis.info rašinėlio gale dar pateikia ir moralinį įvertinimą:

„Bet kuris viešasis pirkimas turi būti skaidrus. Bet kai nėra konkurso, tai kyla abejonių dėl skaidrumo. Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo E.Janulionio, per vieną dieną situacijos nepakeisi, bet laikantis pozicijos, kad būtų kuo daugiau skaidrumo, įmanoma pasiekti, kad už minimalią ir priimtiną kainą skleisti objektyvią ir visą informaciją.”

Kadangi moralizuoja Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Evaldas Janulionis, kuris priklauso Tėvynės sąjungai (konservatoriai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, krikščioniškieji demokratai), tai labai įdomu, kokios sąsajos yra tarp vilkaviskietis.info ir šios partijos?

Kadangi Darbo partiją įvairūs portalai -ieteis.lt šlovina beveik nuolatos, tai vilkaviskietis.lt akivaizdžiai yra Darbo partijos ruporas.

O kieno ruporas yra vilkaviskietis.info? Gal į šį klausimą gali atsakyti čia savo komentarą patalpinęs ir labai pagarbiai pristatytas Dr. Arvydas Vidžiūnas, Seimo narys, TS-LKD Pirmininko pavaduotojas? O gal į tą patį klausimą gali atsakyti jaunas Seimo narys, A. Vidžiūno bendrapartietis Paulius Saudargas, kuris apdainuotas „Pilviškiuose lankėsi Seimo narys Paulius Saudargas”?

Jei šie vyrai negali, tai gal tikrai galėtų atsakyti europarlamentarė Laima Andrikienė (irgi konservatorė), kuri labai gražiai pristatyta publikacijoje „Politikės knyga alsuoja optimizmu”.

O dar labai panašu, kad rinkimai tikrai prasidėjo.

7 komentarai

  1. Anymous

    Teisybę sako, kad moka ir kad rašytų, ir kad nerašytų. Labai gaila, kad lyg ir keleto metų patirtį turintis žurnalistas angažuotas ir savo elgesiu baigia paneigti tezę, kad „žiniaklaida – sarginis šuo“.

    Atsakyti
  2. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Beje, Loreta, kuo remiatės keldama klausimą, kad LŽS yra tramplinas į kokią nors politiką? Mielai čia dirbu jau bemaž 10 metų ir labai džiuagiuosi galimybe tai daryti. Tad nieko neneigsiu, ns neigti kieno nors prielaidą būtų nesąmonė, nes nėra nė vieno dakto, kuris būtų pateiktas ir kurį galima būtų vertinti 🙂 Todėl diskutuokime apie esmę, kurią Jūs pasiūlėte. Apie žodžio laisvę. Šiuo atveju matau, kad vyksta piktnaudžiavimas žodžio laisve žiniasklaidos srityje.

    Atsakyti
  3. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Miela Loreta, čia, jaučiu, kad kalbu apie esmę – ant kokių pamatų pastatyta nauja žiniasklaidos priemonė. mano galva, ant tokių pagrindų stovintys moralistai neturi šansų. Bet… Už jų stovi dar ir politika. O tai jau baisu.

    Atsakyti
  4. Žalnierukas

    na, žmonės turėtų mokėti atsirinkti, kad anoniminė informacija yra anoniminė, o profesionalai pasirašo savo pavardes. tad tikėjimo tokiais tinklalapiais laipsnis yra atvirkščiai proporcingas žmonių išprusimo laipsniui…

    Atsakyti
  5. Loreta

    Kolega Dainiau, ir jūsų parašyme jaučiu nusistatymą, piktumą… Pasiguodė Santaka tėtukui – šneka Vilkaviškis. kažkam juk reikia išsiverkti ant peties:) Ar Santaka yra kažkam konkurentas???… Bet šioje istorijoje keisčiausia tai, kad kalbama ne apie esmę, o interpretacijas. Įdomiau būtų pakalbėti, kodėl kai kuri spauda bijo viešumo ir kodėl menkimani tie, kurie į dienos šviesą stengiasi ištraukti informaciją apie tai, kur ir kam naudojami mokesčių mokėtojų pinigai, kodėl galimai ligoninėje girtauja ir dar aibės kitų dalykų, apie kuriuos ne kurie laikraščiai nerašo ir nerašys. O jeigu jau apie politiką, tai pasidairykite, kuriame darinyje jos nėra – valstybė – tai žmonės, o politikai vadovauja valstybei. Rašyti apie Santaką yra politika? Vidžiūnas – irgi politika, O Butkevičius – politika ar jau ne politika? Dabar madinga šaukti, kad tai – politinis susidorojimas – Seime, namuose, kalėjime… net, pasirodo, ir žurnalirtikoje, spaudoje. Vienas (bet tikriausiai ne jis vienas) iš Dainiaus gražiai aprašytų puikiųjų žurnalistų pluksnas kedena tarybose, partijose… ne partiniai, bet partijai tarnauja. O kas gali paneigti, kad žurnalistų sąjunga ne tramplinas į jo didenybę Seimą:))) Geriau padiskutuokime, kas yra žodžio laisvė – kai vieni kalba, o kiti turi tylėti…? Žurnalistų tėtis turi glausti visus, o ne…politikuoti:)))

    Atsakyti
  6. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    kolega, dar bus ir tokių, matyt, kurie bus su pabaiga BLYN arba kaip nors kitaip 🙂 bet kuriuo atveju mano žinios rodo, kad šis portaliukas susijęs su vienu valdančiosios daugumos partneriu liberalių pažoūrų Vilkaviškio savivaldybės tarybos nariu. Tokiu atveju apie kultūrą ir moralę nėra ko ir kalbėti.

    Atsakyti
  7. kolega

    Artėjant rinkimams ir žiūrint į gausėjantį partijų skaičių, matyt, netrukus pasirodys ir daugiau objektyvių portalu: vilkaviškietis.eu, vilkaviskietis.org. vilkaviskietis.com ir t.t.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *