VšĮ darbuotojo alga per mėnesį – 180 tūkstančių litų. Gražu :-)

pagal | 2012/03/16

Šiandien paskelbta, kad pernai vienoje viešojoje įstaigoje darbuotojo alga buvo apie 180 tūkstančių litų.

Viskas čia būtų ir yra gerai. Tiesiog vis prisimenu, kas tai yra viešoji įstaiga:

„Viešoji įstaiga (VšĮ) – tai pelno nesiekiantis ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas tenkinti viešuosius interesus, vykdant visuomenei naudingą veiklą. VšĮ turi teisę verstis įstatymų nedraudžiama ūkine komercine veikla, kuri yra neatsiejamai susijusi su jos veiklos tikslais. VšĮ neleidžiama gauto pelno skirti kitiems veiklos tikslams, negu nustatyta įstatuose, o lėšas, gautas kaip paramą VšĮ naudoja jas perdavusio asmens nurodytiems tikslams.

VšĮ steigėjai gali būti valstybės ar savivaldybės institucijos ir kiti iš įstaigos veiklos nesiekiantys sau naudos asmenys, sudarę VšĮ steigimo sutartį. Steigėjų skaičius neribojamas. VšĮ steigėjai, nustatyta tvarka perdavę viešajai įstaigai įnašą, tampa jos dalininkais. VšĮ dalininkas turi teisę įstatų ir įstatymų nustatyta tvarka perleisti kitiems asmenims dalininko teises, išskyrus atvejus, kai dalininkas yra valstybė ar savivaldybė.”

Jei tos VšĮ steigėjas savivaldybė arba valstybė, matyt, visuomenė turi teisę žinoti ir kokia tai įstaiga. O gal tai valstybinė paslaptis?

Kita vertus, dar prieš 10 metų, mokesčių inspekcijos duomenimis, didžiausią darbo užmokestį – 240 tūkstančių litų per mėnesį – gavo tik vienas žmogus – vieno iš komercinių bankų vadovas. Dabar jau ir VšĮ vejasi 😉

P.S. Nuoširdžiai manau, kad tokia alga gali ir turi būti, jei ją gauna vertingą darbą dirbantis žmogus. Tik nelabai suprantu, kodėl valdžiažmogiai nuolat kabinėjasi prie valstybės tarnyboje dirbančių specialistų atlyginimų, kurie dažnai yra neproporcingai maži.

6 komentarai

  1. Marius

    Kiekvienam bardakui sutvarkyti reikia koncentruotis, o jeigu visi išsiblaškę?

    Atsakyti
  2. Marius

    VŠĮ daug kas steigė tam, kad nemokėti mokėsčių kuriuos moka UAB ar individuali įmonė, čia jau seniai parazitaujama ir naglai.

    Atsakyti
  3. Jonas

    Dainiau, jeigu VšĮ steigejai – privatūs asmenys, tai jie ir nustato vadovo algą, ir niekas jiems to riboti negali. Všį, kaip juridinio asmens forma gali butinpasirinkta tam, kad gauti paramos gavejo statusą… Sakykime, gerai, brangiai ir penlingai dirbantis privatus medicinos centras irgi gali buti VšĮ. Kadangi pelno ismoketi dividendais negalima, lieka darbo uzmokestis. Mokesciubprasme brangus, bet 100 proc. legalus budas…. Vsio zakonno 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *