Wikileaks: V.Tomkaus “Respublika” – padorios žurnalistikos etalonas

Vietoje įžangos

Ši nuomonė adaptuota Lietuvos teisinei sistemai ir žiniasklaidos verslininkui Vitui Tomkui asmeniškai.

Wikileaks: V.Tomkaus “Respublika” – padorios žurnalistikos etalonas

Vienas komentatorius šiame dienoraštyje priminė man paskelbtą www.15min.lt straipsnį „Lietuviška žodžio laisvė – korupcijos narve, arba už ramybę reikia susimokėti”, kuriame buvo paviešintas Wikileaks dokumentas, kuris neteisingai ir negerai, ir nepatikimai rašo apie padoriausius Lietuvos leidinius ir jų leidėjus, redaktorius ir žurnalistus viename asmenyje, pvz., Vitą Tomkų.

Iš karto noriu pasakyti – ten skelbiama informacija ar komentarai negali būti tiesa, negalima nors ką blogo galvoti apie ten minimus leidinius ir žmones, nes nėra jokio šimtaprocentinio garanto, kad ten yra tikra tiesa. Joks Lietuvos teismas nepatvirtino ten esančių duomenų. Todėl nėra jokio viešo intereso ką nors komentuoti, juo labiau kritikuoti ar neigiamai vertinti ten minimus asmenis ir leidinius.

Norėčiau sakyti, kad mano nuomone, bet geriau parašysiu teiginį – negalime tikėti ten skelbiamais duomenimis (tai iš viso ne dokumentas ir neduomenys – D.R.) ir paviešintais nefaktais ir nekomentarais. Tokiais dokumentais buvo kompromituojami sąžiningi ir dori Lietuvos leidėjai. Ypač „Respublikos” ir „Lietuos ryto”. O jei bandoma parodyti, kad kuris nors jų pardavė padorią žurnalistiką, tai tokiu būdu tik bandoma suteršti jų dorą vardą ir nubraukti nuopelnus Lietuvos demokrarijai ir visai valstybei. O juk tų nusipelniusių asmenų pavardės minimos atvirai ir mes turėtume jas įrašyti aukso raidėmis į Lietuvos žurnalistikos istoriją. Kaip gali būti taip, kad Lietuvos žurnalistų sąjunga iki šiol tų leidėjų neapdovanojo medaliais „Už nuopelnus žurnalistikai”. Gėda !!!!!

Ir be jokios abejonės tokiuose Wikileaks popieriuose minimi kai kurie leidėjai tikrai juodinami todėl, kad jie itin aktyviai dirba Lietuvai, tėvynei mūsų. ir dar jie puolami todėl, kad išdrįso išpeikti žiniasklaidos etikos sargus. Jie atvirai kritikavo ir net raudonomis juostomis perbraukė tuos etikos sargus, kurie su savo pasvarstymais apie etiką ir moralę bando užgniaužti laisvą žodį tokiuose etiškuose ir padoriuose leidniuose kaip „Respublika”, „Vakaro žinios” ar „Lietuvos žinios”. Net televizijos lyderį kanalą TV3 bandė apginti nuo tų etikos sargų, kurie kabinėjasi ir trukdo dirbti.

Ypač dideliu padorumu ir Lietuvos žurnalistikos sąžine gali vadintis žurnalistas iš didžiosios raidės Vitas Tomkus su savo leidinių grupe. Ką ten leidinių grupė – padorios žurnalistikos citadelė. Užuovėja. Šventykla.

Žinau, kaip turi jaustis ten dirbantys žurnalistai – jie didžiuojasi savo leidėju, savo leidiniu, savo darbais, savo kova už Lietuvą, už Žalgirį, prieš homoseksualus ir prieš ES. Jie mylimi ir gerbiami, jiems mokami geri atlyginimai. Jų niekas niekada nėra net paparšęs parašyti kokį reklaminį straipsn. Juo labiau specialiai kompromituojantį kokią tarptautinę kompaniją tik tam, kad gautum jo reklamo. Tikrai ne.

Dar daugiau – „Respublika” yra „tikrų lietuvių laikraštis”. Jis kasdien apie tai primena užrašu greta leidinio logotipo. Bet kad kas nors nepagalvotų, jog Vitas Tomkus ir „Respublika” yra tik pseudopatriotai, turiu visus nuraminti – šis leidinys ir leidėjas turi nenuginčijamų argumentų ir apie savo toleranciją. Juk tik „Respublika” turi ir rusišką savo laikraščio versiją. Vienas – tikriems lietuviams, kitas – tikriems rusams. Įvairovė, kokios net ES pavydėtų. O Vitas Tomkus tai daro tyliai ir ramiai, be valstybės paramos. Tiesiog iš idėjos. Iš noro padėti žmonėms žinoti, kas vyksta valstybėje.

Visgi mane labiausiai nudžiugino ir tebedžiugina tai, kad pagaliau po Wikileaks kompromato paviešinimo žmonės jau atsirinko ir žino „kas yra kas”. Jie mūru stos už lietuviškus leidėjus, kurie nepelnytai užsipuolami visokių ten užsieniečių. Ir dar labiau pirks jų leidinius, užsakys reklamą, gerbs juo ir mylės.

Po tokių Wikileaks tekstų turėčiau dar labiau tikėti V. Tomkaus ar jo leidžiamų laikraščių kiekvienu žodžiu ir straipsniu, kuriais pliekiami už nuodėmes konkretūs žmonės. Kuo labiau puolami – tuo labiau reikia tikėti.

Todėl negaliu suprasti tų, kurie tikti tuo Wikileaks ir tais kitais leidėjais, kurie dar skelbia tą dokumentą, aptarinėja jį. Kaip galima patikėti dalykais, kurių neįrodė jokie Lietuvos prokurorai kartu su visais teismais? Juk jei Vitas Tomkus nesėdi kalėjime, tai jis yra padorus ir sąžiningas. Negalima jokiu būdu tuo abejoti. Jokiu būdu. Jei jo leidinys vis dar perkamas kai kurių žmonių – tai jis reikalingas ir juo tiki. Jis – padorios žurnalistikos etalonas.

Todėl nerekomenduoju nuodyti savo smegenų visokiais Wikileaks. Tikėkite V. Tomkumi ir jo laikraščiais, ir jo žurnalistais. O visokius tranperensius su jų tyrimais, wikileksus su jų dokumentais, etikos sargussu savo sprendimais, žiniasklaidos kritikus ale žurnalsitikos dėstytojai universitete ir žurnalistų sąjungas pamirškite. Šlovė „Respublikai” ir Vitui Tomkui asmeniškai!!! Juk ne šiaip sau jis net valstybės apdovanojimą prieš daugybę metų gavo. Toks žmogus vertas tik pagarbos ir meilės.

P.S. Ši nuomonė galioja tol, kol Lietuvos ar Europos teisinės institucijos man vėl leis turėti ir labiau kritišką požiūrį.

40 komentarų

  1. Atgalinis pranešimas: „Blogout 2012″, žurnalistai, kurie rašo apie viską ir A. Užkalnio demonizacija. « Žymantas Baranauskas

  2. Atgalinis pranešimas: Reklama. Žmogaus teisės ir spaudos laisvė « Rokiškis

  3. Dainius Radzevičius

    Mariau, iššūkis nešvariam bizniui mestas seniai. Skaityk wikileaks. Žmonės jau seniai nenori jokių reikalų su kaimkufiais leidėjais. Tik jie apie tai kalbėjo tyliai. O kai wikileaks tapo viešu reikalu, Tomkus pas prokurorus juos vertė eiti ir duoti parodymus. Dauguma atsisakė savo žodžius patvirtinti viešai. Dabar supranti, kas jų būtų laukę už juos? Todėl aš negalėjau tylėti. Nes kas būtų toliau?

    Atsakyti
  4. Marius

    Faktas, kad Dainiaus straipsnis “Wikileaks: Tomkaus “Respublika” išdavė ir pardavė žurnalistiką” stipriai užkabino V.Tomkų. Ir faktas, kad Dainius nesitikėjo tokio teismo sprendimo. Todėl dabar bus dar vienas teismas. Susikirto du skirtingi supratimai. Tik Dainius Radzevičius gina žodžio laisvę, o V. Tomkus žiniasklaidos biznieriaus autoritetą. Beje, teisėja savo nuosprendyje irgi minėjo apie žiniasklaidos biznierio V.Tomkaus nuopelnus. Tik klausimas prie ko čia laisvas žodis ir žiniasklaidos biznierio nuopelnai? Susidaro toks vaizdelis, kad žiniasklaidos biznieriams laisvas žodis pradėjo trukdyti jų bizniukui. Dainius Radzevičius metė įšuki vienam tokiam žiniasklaidos biznieriui . Laisvas žodis ar žiniasklaidos biznierių triumfas? Kol kas pagal teismo sprendimą triumfuoja biznierius.

    Atsakyti
  5. Qwerty

    Viskas dabar yra Dainiaus rankose. Ar sugebės jis pasinaudoti jam suteikta galimybe dar neaišku. Tačiau šis įrašas mus teikia vilties, kad Dainius jaučia teisingą kryptį. Ir net bando šia kryptimi judėti. Dabar dar kiek negrabiai, ne ypač vykusiai, bet palaukim truputį:)

    Atsakyti
  6. Qwerty

    MM, visa tai (kas atsitiko su Dainiumi) dramatiškai ir siaubingai atrodo žvelgiant iš vidutinio, pilko žmogaus padaryto iš fobijų tipo:”ką žmonės pasakys”.
    Dainius ne toksai. Todėl tokie dalykai (mums žinomas nuosprendis) jam yra gėris, nors jis ir pats to dabar gal dar pilnai nesuvokia, tačiau intuityviai jaučia. Bent jau turėtų:)

    Atsakyti
  7. mierga gera

    Kokio teisingumo lauksite? Ar tokio, kaip žurnalistų „objektyvumas” :)))Nesvarbu, viskas išsispręs, užsiglaistys ir užsimirš.Tik liks maža smulkmena – Jūsų truputį „patampytos nerviškos” ir daug daug prarasto laiko, nes ilgai teks įrodinėti, kad Jūs „ne toks”, o „kitoks” 🙂 Sėkmės.

    Atsakyti
  8. Regina

    Dainiau, apie kurį tu čia teismą, paskutinį žmonijos?…kad žadi neišgyventi?

    Atsakyti
  9. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, būtent laikas, jei iki to teismo sugebėsime išgyventi 🙂 laikas irgi svarbus. Teisingumas – ilga sprocesas. Galų gale, laikas ir teismas – tai tiks skritingi žodžiai, o mintis ta pati 🙂

    Atsakyti
  10. Regina

    qwerty, pataisysiu, – ne laikas, o teismas parodys kas teisus, o kas ne…Nors kiekvienas iš mūsų gyvenime esame pririšti prie savo vidinių įsitikinimų 🙂

    Atsakyti
  11. qwerty

    MM, Račas tyli teisingai. Ir Dainius daro teisingai. Niekas „kristi iš pareigų” neplanuoja. Tiesiog Dainius pasitikrins tarybos narių pasitikėjimą ir… toliau liks pirmininkauti tai sumautai (sorry) tarybai.Kai kam iš čia komentuojančių ir nekomentuojančių, tik tyrliai skaitančių, jau atrodo, kad Dainius darosi panašus į pasimetusį strakalą, blaškosi,mekena belenką, kad tomkai jį tuoj tuoj galutinai įveiks. Tai apgaulingas jausmas.Šis vyrukas parako turi daugiau, nei kai kam atrodo. Laikas parodys, kas buvo teisus,o kas nelabai:)

    Atsakyti
  12. mierga gera

    Dainiau, keistas sutapimas…Vienas krito iš LRT tarybos narių, dabar Jūs planuojate kristi iš savo pareigų.Keistas, keistas sutapimas :)Tik kodėl šį kartą Jūsų ‘mielas” draugas Račas taip tyli?

    Atsakyti
  13. Arunas

    Jeigu taip jau nutiktų, tai stiprybės ir sėkmės Jums realizuojant savo idėjas! Tik neapleiskite šio puslapio:).

    Atsakyti
  14. šiaip skaitytoja

    Dainiau,manau,kad tu ir esi didžiausias „gatvių ir patvorinių rėksnys”.Taip,tai trunka neilgai. Lietuva tau „ne Lygis”.O štai Kazachtane ar Moldovoje Tu jau gali pasireikšti.Gali bandyti ir Maskvoje,bet
    jau čia abejoju ar pavyks.:)

    Atsakyti
  15. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Arūnai, dirbsiu tai, ką galiu 🙂 Rytoj būsiu Kazachstane, kitą mėnesį Moldovoje. Esu pilnas jėgų ir labai dažnai kviečiamas 🙂 Tad galėsiu dažniau dalintis žiniomis užsienyje. Lietuvoje vis dažniau teisūs yra gatvių ar patvorių rėksniai. Bet tai labai trumpai trunka. Tad kantrybės ir viskas stos į savo vietas. Linkėjimai iš Maskvos oro uosto 🙂

    Atsakyti
  16. Arunas

    Labai įdomu kuo viskas čia pasibaigs, bet jau dabar jaučiamos neigiamos teismo sprendimo pasekmės. Ką veiksite savo noru pasitraukę iš dabartinių pareigų?

    Atsakyti
  17. šiaip skaitytoja

    Šiaip tai atrodo,kad V.Tomkui,visai neįdomus D. Radzevičius”Blaškosi „vaikis”,ieško ko neradęs..”O jis?(Tomkus) jau viską žino..Jau,Jam,praeiti etapai.
    Kietas vyrukas..:)))
    Bet kas ten žino(nebent tik Tomkus).”Juokiasi puodas,kad katilas juodas”.
    Tik juokauju.:)Gerai,Dainiau,kad este gana tolerantiškas,ir leidžiate pasisakyt visiems,kas netingi.:)

    Atsakyti
  18. PN

    Šiaip skaitytoja, manau, kad tokia forma pateikta kritika sunkiai pasiduoda cenzūravimui ir suvaržymams, tuo tarpu veikia ne mažiau efektyviai, nei tradicinis straipsnis su „pasvertais argumentais” ir „nenuginčijamais faktais”. Smagu, kad tokie kalbėjimo būdai išnaudojami. Tiesa, jei tekstas būtų kandesnis, būtų dar geriau (tik tai jau technikos, „šlifavimo”, reikalas).

    Atsakyti
  19. šiaip skaitytoja

    Manau,kad nereikia mums čia kovoti ar kaltinti ..”.kažką”
    Kokie esame Patys,tokia visa visuomenė,toks ir seimas,
    tokie ir teismai,ir žurnalistai, ir kalėjime esantys..Čia esame MES.
    Atrodo,kad jau įstojome į ES ir „pasidarėme” demokratiški,
    etiški ir visokie kitokie.Bet paklauskite paprasto žmogaus,
    sutikto gatvėje:”Kas yra demokratija?”.Manau atsakymas paprastas-
    kalbėti ,rašyti ką nori,ir dar daryti ką nori.Tai manau, labai liūdna,
    pasekmė buvusių” sovietinių” laikų.O apie etiškumą visai geriau neklausti.
    Nes bus aiškus atsakymas-„nešikti kitiems ant galvos”.:)
    Atrodo,kad visiems tai labai aišku ir visi supranta.Bet vistiek kažkas
    nesigauna.Ir tikrai dar ilgai nesigaus.Nes neįmanoma” pakeisti” savęs
    O mes” kažką” norime pakeisti.Bet pamėginkite, tie,kurie dvidešimt metų
    gėrė kavą ryte,pradėti gerti arbatą,arba tie kurie rūkė trisdešimtmetį-neberūkyti?
    O jei dar kas prie kompo sėdite? ir komentarus rašote jau 10 metų?pamėginkite to
    nebedaryti?Atsakymas manau aiškus visiems:Tik „grabas mus ištiesins”.:)
    Taigi jeigu kam dar buvo baisu”pasaulio pabaigos”,manau jau gal nebebaisu?:)
    Nes, pasaulio pabaiga, ir YRA PATS ŽMOGUS:)
    Manau ,kad visi rašantys,ar skaitantys tai supranta,bet vistiek gaunasi „PIŠ”:)
    Kodėl?O todėl,kad mes tik „kariaut” norime..
    Neaišku kaip su kuo ,dėl ko svarbu tik”kariaut”.
    Linkiu visiems „kariaujantiems” sėkmės.

    Atsakyti
  20. šiaip skaitytoja

    PN,nieko čia smagaus nėra.Nieko čia nereikia šlifuoti.
    Jeigu norisi „šlifuoti”.Tai geriausiai”pašlifuok”save.Visi mes tokie protingi ir
    gudrūs,kai tai neliečia mūsų.Kai paliečia-tada visi „apsikakoję” lakstome.O stebėti ir matyti kitus,o dar kritikuoti tai mums labai patinka.
    Gal ne visiems.Bet dauguma mėgaujasi.

    Atsakyti
  21. šiaip skaitytoja

    Dainiau,labai norėtųsi Jus palaikyti,gal paguosti,kad viskas bus gerai.
    Bet kitą vertus,juk tik nesėkmės mus tobulina ir ragina ieškoti visai kitų
    kelių.Kas būtų,jei šis teismo sprendimas būtų Jums palankus?
    O jeigu dar kitas?Manau tai taptu rutina . Jus gal mąstytumėte
    „viskas aišku”. Butų nuobodu.Nebereiktų nieko ieškoti ar siekti kažko.
    Bet atrodo,kad ne taip jau viskas čia aišku.Teismai irgi
    ne Dievai.Taigi kuo geriausios Jums kloties ir paieškų,kaip padaryti,kad
    žurnalistika taptu etiška.O gal pirmiausia mes visi, žmonės,tokiais
    turėtume patapti?Tada ir žurnalistika bus etiška.Bet čia utopija.

    Atsakyti
  22. Regina

    Jo, tu teisus, pasitark Maskvoj..Beje, šampano nemėgstu, turėsi pasrūpinti stipresniais gėrimais…

    Atsakyti
  23. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, tai nieko nereiškia LŽS. Tuo užsiima DR. Jis ir buvo teisiamss. Nepainiok 🙂 ir dar nenuteistas, nes sprendimo galutinio nėra. Palaukime 🙂 tada galėsime gerti šampaną 🙂
    Sėkmės ir iki greitų. Skrendu į Maskvą 🙂

    Atsakyti
  24. Regina

    Dainiau, šitas tavo asmeninis pralaimėjimas, ŽS -ai būtų smūgis žemiau juostos…nes pats esi pirmiausia ŽS vizitinė kortelė..Vadinasi ŽS užsiima šmeižtu, sąskaitų suvedinėjimu ir pletkų nešiojimu?

    Atsakyti
  25. Dainius Radzevičius

    Regina, gal aš ir neteisus. Bet Lietuvos įstatymai garantuoja teisę turėti ir skleisti net ir klaidingą nuomonę. Pvz., kas būtų, jei lrs palaiminus AE projektą kitaminčius baustų už valdžios ir energetikų „šmeižtą” apie tai, kad AE nenaudinga o valdžia taško milijardus? Tokių komentarų aibė. O jei „Respubilka”, kuri dažnai apibendrinamai skelbia nuomones apie korumpuotą valdžią, taip žeidžia ir šmeižia padoriuosius?

    Atsakyti
  26. Regina

    Žinau, kad mano komentaras dėl minusų bus „pritemdytas”…bet tada argumentuokit patys,nepataikaudami, kodėl manote, kad Dainius teisus…

    Atsakyti
  27. Regina

    Suirzusio žmogaus sapalionės ir dvigubi standartai, cituoju – … „Juk jei Vitas Tomkus nesėdi kalėjime, tai jis yra padorus ir sąžiningas. Negalima jokiu būdu tuo abejoti. Jokiu būdu.”…perfrazuoju „uk jei Laimutė Stankūnaitė nesėdi kalėjime, tai ji yra padori ir sąžininga. Negalima jokiu būdu tuo abejoti. Jokiu būdu…”

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *