Blogerio etikos standartai Šveicarijoje artėja prie… žurnalistikos. O Lietuvoje?

pagal | 2013/02/15

Sveicarijos spaudos taryba

Vakar iš vieno kolegos gavau elektroninį laiškelį su trumpu tekstu: „Štai kaip šveicarai žvelgia net į apžvalgininko interesus :)”. Kažkodėl nutariau ne tik peržiūrėti sprendimą, bet ir savo biografijos faktus, kuriuos esu nurodęs dainius.org apie save 🙂

Rašoma, kad Šveicarijos „Spaudos taryba” patenkino Šveicarijos-Izraelio bendruomenės skundą prieš vieną žinomiausių šveicarų dienraščių „Basler Zeitung„. Laikraštis buvo apskųstas dėl to, kad skelbdamas „žaliojo” politiko iš Ciuricho Daniel Vischer komentarą Izraelio-Palestinos santykių tema, nenurodė, kad autorius priklauso Šveicarijos-Palestinos organizacijai ir yra jos prezidentas. Spaudos tarybos sprendimu, savo aplaidumu laikraštis pažeidė Žurnalistu etikos kodekso 2 straipsnį, kuriame įtvirtintas nepriklausomumo (Unabhängigkeit) principas:

„Die «Basler Zeitung» wäre verpflichtet gewesen, bei der Veröffentlichung der Kolumne «Freie Meinung am Bahnhof» vom 17. Juli 2012 von Daniel Vischer auf dessen Funktion als Präsident der Gesellschaft Schweiz-Palästina hinzuweisen. Mit dieser Unterlassung hat die Redaktion die Ziffer 2 der «Erklärung der Pflichten und Rechte der Journalistinnen und Journalisten» verletzt.”

Jei pabandytume atidžiau paskaityti šį sprendimą, tai reiškia, kad mūsų žiniasklaidos priemonės, kurios dažnai skelbia įvairių žmonių komentarus, galėtų irgi nurodyti ir jų interesus, postus, įsipareigojimus. O tai labai dažnai koks nors asmuo vadinamas tiesiog apžvalgininku, visuomenininku, kultūros atstovu, politologu, ekspertu ir t.t. Tą patį galime kalbėti ir apie blogosferą.

4 komentarai

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    medus, mano anglų kalba – savamokslė 🙂 Tik ką nufilmavau Aidano Vaito puikų pasisakymą (tik 5 mij.) apie redakcijų interesų konfliktus. jau greitai bus youtube.com, nes kraunasi dokumentas. Tuoj bus ir čia.

    Atsakyti
  2. medus

    turėtų būti PRIVALOMA 🙂 dabar neretai tenka skaityti kokį straipsnį, kurio autorius visai niekuo dėtas „filosofas”, o patikrinus kad ir google..juokas ima ir ne tik 😕 p.s gerų diksusijų – turbūt grįšite su tobula anglų kalba 😎

    Atsakyti
  3. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    medus, daug kad jau daro. Tiesa, ne visada. Gaila, kad kai kurie blogeriai, kurie dirba partijom ar kokiai kitai jėgai, nenurodo savo pareigų bloge ir apsimeta nepriklausomais vertintojais. Visgi reikai įprati, kad jei žiniakslaida kalbina politilogą, kuris dirba socdemų ar kokių konservatorių patarėju ar kitu pareigūnu, tai ir dabar turi tai nurodyti.

    Atsakyti
  4. medus

    patiko jūsų graži savjonė, kad „mūsų žiniasklaidos priemonės, kurios dažnai skelbia įvairių žmonių komentarus, galėtų irgi nurodyti ir jų interesus, postus, įsipareigojimus”. manau, LT taip dar negreitai atsitiks, nes interesai, postai ir įsipareigojimai akimirksniu badytų akis interesų konfliktu ❗ atrodo, kad iki šiol einama priešingu keliu – kad kuo geriau tokią info paslėpti 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *