Apie prokuratūrą, politines įtakas ir… permainas

Šiandien ryte „Žinių radijuje” Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas atsakinėjo į Aurimo Perednio klausimus. Buvo kalbėta ir apie prokuratūrą, tiksliau, apie Seime nepatvirtintą generalinio prokuroro pateiktą ataskaitą ir taip išreikštą politikų nepasitikėjimą A. Valiu ir jo veikla.

Kolega Aurimas gražiai provokavo Seimo vadovą su pasiūlymu susėsti Seimo atstovams su Prezidentūra, pakeisti vieną kitą pareigūną prokuratūroje ir tokiu būdu išspręsti esančias šios institucijos problemas. V. Gedvilas nesutiko su tokiu pasiūlymu. O jei būtų sutikęs? 🙂 Tada jau lauktume susitikimo ir galvų kapojimo? Na o tada lauktume kito politikavimo ir sprendimų apie kitų poliitkų įtaką ir taip daina be galo? Tik prokuratūrai vis blogiau būtų.

Tačiau pati įdomiausia pokalbio dalis buvo apie tai, ar Seimas atmesdamas prokurorų ataskaitą nekeršija tokiu būdu už garsias bylas prieš pačių parrijų narius. Ir štai čia p. V. Gedvilas patikino, kad tikrai taip nėra, bet… išvardino daugybę tyrimų ir bylų skirtingom partijom ar jų atstovam. Čia pakliūna ir darbiečiai, ir socdemai, ir konservatoriai, ir liberalai minėti ir t.t. Žodžiu, galima galvoti taip – prokuratūra ar su ja dirbančios kitos ikiteisminius tyrimus atliekančios įstaigos tikrai savo tyrimais ir viešomis PR akcijomis (tai kritikavo V. Gedvilas) pakenkė ne vienai partijai ar jų nariams, tačiau politikai, bandykime tuo patikėti, tikrai nėra kerštingi ir ne dėl to atmetė prokuratūros ataskaitą. Kas tikite tuo?

Man sunku tuo tikėti dar ir dėl to, kad vos prieš keletą dienų buvęs Kauno apygardos prokuroras Kęstutis Betingas LRT televizijoje faktiškai išsakė labai aiškią nuomonę apie tai, kad dabartinis generalinis prokuroras gali būti įtakojamas:

„Prokuroras valstybėje, jeigu tikrąja to žodžio prasme, yra žmogaus teisių, piliečių ir pagaliau valstybės interesų gynėjas. Šiuo atveju ką mes turim? Nuolaidžiavimus, lankstymusis į kažkokią pusę, vykdymą neaiškios politikos ir labai aštrų prokurorų persekiojimą procesinėje veikloje, kas apskritai nepriimtina teisinėje valstybėje. Šiuo atveju yra peržengiamos ribos, manyčiau, ne tik baudžiamajame procese, bet ir prokuratūros darbo organizavimo procese, kai kurios ribos nesuderinamos su prokuratūros statusu.”

Tai kodėl nepabandžius politikams to padaryti atmetanat viešame posėdyje prokuratūros ataskaitą? Visai teisėtų ir legaliu, gal ir nelabai gražiu, metodu? Juk negi užsiimsi aktyvia parlamentine kontrole, kuria, jei tikėtume Seimo skelbiama statistika, parlamentarams verta žymiai labiau susirūpinti.

17 komentarų

  1. šiaip skaitytoja

    tai jau taip..jei jau bus sprogimas tai tik iš užpakalio 😆 Tai nuolatinė tavo ,qwerty ,būsena.
    Ir geriau,jeigu atvirai,nerašyk ką galėtum,nes jau smėliukas iš sprogdinimo vietos bebyra ir tiek.Geriau užsiimk spjaudimu.Gal pasaulio rekordą suskelsi. 😆

    Atsakyti
  2. Regina

    Gabus rašytojas iš nieko išvysto temą…Taip kad nesikuklink, rašyk – Šėskė juk užkabino kažkokias ambicijas…. Kol kas daugiau skaitai, bet nerašai.

    Atsakyti
  3. qwerty

    Regina,neįvertini manęs. Pasakysu tau atvirai, jei man būtų tikrai įdomi tema, tai perspjauti mane vargu bau ar pajėgtų ir trys Užkalniai. Nuskambės nekukliai, tačiau pasakysiu: dar nei karto čia nerašiau, tik rašinėjau.

    Atsakyti
  4. qwerty

    Prieš tai, kai mes užsinorėsim daugiau, bus sprogimas. Todėl tau galvoti jau nereikės…Nors tai pačios ir nuolatinė būsena 😆

    Atsakyti
  5. Regina

    Qwerty, neperimk A.Užkalnio stiliaus…Nu, nu, nu – tau negalima, visvien jo neperspjausi 😀
    O aš jeigu atsidurčiau Seime, tai pirmiausia labai apsidžiaugtų Tauta, bet nuliūstų Dainius, nes į jo blogą rašytų mano padėjėjas.
    O pirmas darbas, kurį nuveikčiau, tai priversčiau Seimo narius atsisakyti visokių ten privilegijų, kad neatrodyt aukščiau tautos – kanceliarinių išlaidų, automobilių, Seimo viešbučio, dotuojamo maisto kavinėje ir t.t. Gal tik diplomatinį pasą palikčiau. Bet atlyginimą pakelčiau iki dvidešimties tūkstančių. Tada viskas būtų aišku ir skaidru.

    Atsakyti
  6. šiaip skaitytoja

    Būtinai ir rašykit,tai ir aš pritariu. 😆 100 Proc.Išsiliekite.Aš tik pgalvojau,jei daugiau užsinorėtumėte,ką tada reikėtų su jumis daryti 🙄

    Atsakyti
  7. qwerty

    Rašysime su Regina tiek, kiek reikės, kad visos ale vienos ant Lietuvos senos ir tūpos žabos išsipūstų ir susprogtų iš pykčio mus beskaitydamos 😆

    Atsakyti
  8. šiaip skaitytoja

    Aš kartais pamąstau kas būtų,jeigu tokius kaip Regina,qwerty įleistume į seimą ,valdžią? 😆 Geriau jau Jūs čia rašykite.Dainius manau irgi supranta,todėl nedraudžia „išsilieti”. 🙂

    Atsakyti
  9. Regina

    Atsakymą šiandien pateikė pats Seimas, pataisydamas Statutą. http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/seimas-iteisino-galvu-kapojimo-mechanizma.d?id=61723231
    Keista, kad iki šiol to nebuvo: vadinasi, ataskaitos rašomos tik dėl ataskaitų.
    Bet štai, įdomi pažiūra į tokį progresą, įvardijant, kad „Seimas įteisino „galvų kapojimo” mechanizmą”. Visur įžvelgiamas tik kerštas ir susidorojimas. O blogo valdžios darbo, Lietuvoje tiesiog nėra.

    Atsakyti
  10. Regina

    Gerai, o kas toliau? Na, nepatvirtino tos ataskaitos…Tai ką, prokuroras nešasi ją namo, pora naktų nemiega, pataiso, padailina…ir vėl bando prastumti? Kokios procedūros ir kokios pasekmės iš to? O Seimas negali skelbti prokurorui interpeliacijos?

    Atsakyti
  11. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    qwerty, gailėtis tau nieko nereikia 🙂 Ir kaltės čia nėra, nes niekas nenukentėjo 🙂 Parašiau tik subjektyvų pastebėjimą apie tuos svarstymus ir laidos sentencijas. Nieko daugiau. Tad lūkesčių galėjai ir mažiau sudėti 🙂

    Atsakyti
  12. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Ataskaitų patvirtinimas ar nepatvirtinimas iš mnao patirties varpinės, rodo tik viena – kai patvirtina, daugeliu atveju nulis dėmesio. Nes niekam neįdomu tai, kas vyko. Įdomu tik tada, aki… Yra interesas tave pavolioti viešoje erdvėje.

    Atsakyti
  13. qwerty

    Įrašas labai jau prastas. Apgailėtinas kažkoks.Koks beraštis jį sukurpė?

    P.S. Dainiau, nesusilaikiau. Esu kaltas.Bet pusė kaltės yra ir tavo.

    Atsakyti
  14. šiaip skaitytoja

    Iš tokių kaip tu ir prisirinko.Nesistebėk. 😆

    Atsakyti
  15. Regina

    O Seimas, tai ten iš vis budulynas….Iš kur ten tokių ir prisirinko? Nepatvirtino matai gen. prokuroro ataskaitos? Kaip iš viso galima įtakoti objektyvius dalykus? Jie gali ti įvertinti ataskaitą už nuveiktus darbus – gerai arba blogai ir tada siūlyt keist prokurorą…O jie matai nepatvirtino įvykusių faktų…Man tai graudžiai juokinga.
    P.S. ŠS, prie kompo sėdžiu suglaudus kojas, – neturiu poreikio skėtriotis.

    Atsakyti
  16. šiaip skaitytoja

    Sėdi merga išsiskėtusi prie kompo ir kad jau pasakys protingai apie žmogų dirbusį prokuratūroje trisdešimt metų.Ką galėjo ,ko negalėjo.Mirk iš juoko.
    Kur gi pati buvai ankščiau,protinguole?Dar įpročius pasiūlyk pasikeist. 😆

    Atsakyti
  17. Regina

    Argi trisdešimt metų išdirbęs prokuratūroje, žmogus netampa tos sistemos dalimi? Atėjęs iš tarybinės prokuratūros, kada ji buvo statutinė organizacija, tarnavęs represinei sovietų valdžiai, ar toks gali keisti įpročius? Kur jis buvo anksčiau? Tik kai išmėžė prabilo apie galimą įtakojimą. O jis niekad taip ir nebuvo įtakojamas?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *