Seimo narys Linas Balsys kaltina LNK žinias manipuliacijomis. Rimta…

pagal | 2013/07/19

LNk Butkevicius shevron dujos manipuliacijos

LZS.lt skelbia, kad Seimo narys, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą su prašymu ištirti, ar nebuvo falsifikuojamas Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus interviu 2013 m. liepos 11 d. LNK žinių reportaže.

Liepos 11 d. LNK televizijos žinios parodė reportažą apie Žygaičių bendruomenei akcinės bendrovės „Lietuvos dujos” sumokėtas tūkstantines kompensacijas už per jų žemes nutiestus vamzdžius dujoms importuoti. Žinias, kuriuose huvo rodomas minėtas reportažas galima pasižiūrėti štai čia ir savo akimis pamatyti, kaip atrodo reportažas, apie kurį kalbama.

Pateikdamas skundą Linas Balsys teigia:


„Nevyriausybinių organizacijų pateikta informacija leidžia susidaryti nuomonę, kad žinių siužete rodomi premjero pasisakymai dėl Žygaičių bendruomenės veiklos yra nesusiję su šiuo klausimu, o A. Butkevičiaus atsakymuose naudojamos frazės buvo „iškirptos” iš dieną anksčiau įvykusios spaudos konferencijos, kurioje Ministras Pirmininkas atsakinėjo į visai kitus žurnalistų pateiktus klausimus. Aš pats tris dešimtmečius dirbau televizijos žurnalistu, todėl esu tikras, jog tokie metodai nesuderinami su Europine demokratija.”

Tai labai rimtas viešas kaltinimas kolegoms, nes Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas labai aiškiai skelbia apie mūsų gildijos pareigą skleisti tiesą ir veikti sąžiningai.

Tačiau tuo pačiu reikia būtinai atkreipti dėmesį, kad politinėse kovose ir informaciniuose karuose manipuliacijų yra netgi daugiau nei žurnalistų veikloje. Ypač tai pažymėtina kai kalbame apie energetikos sektorių, šilumos ūkį ar dujas. Todėl tikiu, kad kolegos iš LNK Žinių tarnybos labai greitai pateiks paaiškinimus ir argumentus dėl to reportažo ir pateiktų kaltinimų manipuliacijomis. Juolab, kad kolega Rolandas Agintas jau sureagavo FB tinkle ir jei politiko Lino Balsio nuomonė bus neteisinga, tuomet garbinga būtų analogiškai pripažinti savo klaidą ir atsiprašyti.

Beje, kalbant apie žiniasklaidos skaidrumo, klaidų taisymo ir atsiparašymo temą rekomenduoju paskaityti keletą tyrimų Lietuvoje ir užsienyje. Juos galite rasti štai čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *