Viešos diskusijos Žurnalistų namuose: Kas bus Lietuvos Prezidentu 2014 metais?

pagal | 2013/07/22

tiesos aleja

Šiandien su kolegomis nusprendėme, kad Žurnalistų namuose nuo rugpjūčio 29 dienos pradėsime kuklų ir tuo pačiu unikalų projektą – viešus debatus apie būsimą šalies vadovą ir jo rinkimus, kurie, anot VRK, vyks 2014 m. gegužės 11, 18 arba 25 d.

Pirmieji debatai bus skirti pirmajam kandidatui. Kolegų siūlymu juo bus dabartinė šalies vadovė, Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Diskusijoje jau sutiko dalyvauti kolegos Eduardas Eigirdas (žurnalas „Valstybė”) ir Rūta Janutienė (knygos „Raudonoji Dalia” autorė). Bus kviečiami ir du politologai.

Kas mėnesį diskutuosime apie tuos asmenis, kurie bus viešai pareiškę norą kandidatuoti arba bus viešai įvardinti kaip pretendentai. Projektų, kuriais jau dabar atskiri asmenys skelbiami pretendentais galima rasti ir internete, o tradicinėje žiniasklaidoje jie minimai gana santūriai arba apskritai žada paskelbti savo sprendimus nežinia kada.

Diskusijos bus viešai transliuojamos internete, o konkreti nuoroda bus skelbiama www.lzs.lt. Moderuos ją profesionalus žurnalistas. Diskutantai bus potencialaus kandidato rėmėjai ir kritikai. Apie debatus skelbsime viešai www.lzs.lt, o minimi debatų dalyviau bus kviečiami dalyvauti ir turės dvi išskirtines teises:

1. 15 minučių pristatyti savo programą.
2. Atsakyti į visus klausimus.

Visų dalyvių ir diskutantų prašysime iš anksto registruotis, nes dalyvių skaičius ribojamas iki 50. Savo klausimus bus galima atsiųsti elektroniniu paštu info@lzs.lt su nuoroda „Klausimas Prezidento rinkimų debatams”.

Galbūt kai kam gali kilti klausimas, kodėl žurnalistų bendruomenė nusprendė pati rengti šiuos debatus? Atsakymas glūdi dar 2009 metais „Alytaus naujienose” skelbtame Algirdo Jakučio komentare:

„Aštuonios dienos beliko iki Lietuvos Prezidento rinkimų. Jeigu koks nors šalies pilietis šiandien staiga nukristų iš dangaus, kažin ar pastebėtų šio būsimo neeilinės reikšmės įvykio požymių. Lietuva ne Amerika – triukšmingų, spalvingais balionėliais ir vėliavėlėmis apsikaišiusių minių susitikimuose su kandidatais tikėtis čia neverta. Ne tos tradicijos, ne tas mentalitetas. Tačiau kad bus tokios vangios ir nuobodžios priešrinkiminės batalijos, kai užderėjo net septyni kandidatai, buvo sunku įsivaizduoti. Daug kas sako, esą rinkimų kampanijos eigą lėmė tautos iš anksto pasirinktas vienas ryškus favoritas, tačiau apklausų reitingus dar reikia patvirtinti (arba paneigti) rinkimų dieną atėjus prie balsadėžių. O gal vis dėlto tą kampanijos nykumą lemia pilkos daugumos kandidatų asmenybės?”

Akivaizdu, kad ir dabar skelbiami įvairūs tyrimai visuomenei suteikia tik minimalią informaciją apie potencialius kandidatus. Todėl vieši debatai turi padėti visuomenei apsispręsti, kas yra kas.

Priminsime, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas renkamas penkeriems metams. Respublikos Prezidento eiliniai rinkimai vykdomi paskutinį sekmadienį likus dviem mėnesiams iki Respublikos Prezidento kadencijos pabaigos. Rinkimus skiria Lietuvos Respublikos Seimas. (Lietuvos Respublikos Konstitucijos 78, 80, 67 straipsniai.)

Kolegoms žurnalistams taip pat siūlome prisiminti Piliečių santalkos parengtus puikius patarimus, kurie padės tinkamai nušviesti rinkimus.

santalka_10_pasiulymu_2008

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *