PVM lengvatos šildymui, socialinis teisingumas ir… lygesni už lygius

pagal | 2014/09/30

Šiandien ryte LRT radijas aiškinosi peripetijas dėl pasiūlymo naikinti jau ne vienerius metus taikomą diskriminacinę PVM lengvatą centrinio šildymo paslaugoms. Tuo pačiu siūloma daugiau uždirbančiųjų pinigais apmokėti mažiau uždirbančių sąskaitas už šildymą.

Gal ir ne pats geriausias ir teisingiausias sprendimas. Bet vis geriau nei dabar taikoma diskriminacinė nuostata, kuomet PVM lengvata naudojasi tik daugiabučiuose gyvenantys ir centrinio šildymo paslaugomis besinaudojantys piliečiai, o visi kiti (privačiuose namuose gyvenantys, malkomis, anglimis, dujomis ar elektra besišildantieji) moka pilną kainą su visais nelengvatiniais PVM mokesčiais. Ir jiems niekas nieko „nekompensuoja”, netaiko jokių lengvatų.

Šia tema LRT radijo kolegos kalbino Seimo narį Bronių Bradauską bei Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentą Vytautą Stasiūną. Jei atvirai, mane labai nustebino, kad savo lobizmu užsiimantys vadinamieji šilumininkai akivaizdžiai spekuliatyviai vertina ne tik visą situaciją, bet ir parenka (specialiai o gal netyčia?) tokius pavyzdžius, kurie nurodo į neva turtuolius privačių namų šeimininkus ir vargšus butų gyventojus. Kadangi aš pats gyvenu bute, tai galiu visai nešališkai apginti namų gyventojus. Juk jei žmogus pats savo darbu ir vargu pasistatė namą, o šiandien jis vien dėl turimo namo laikomas turtuoliu, tai kodėl didelių būtų savininkai Vilniaus senamiestyje laikomi skurdžiai? Ir kodėl aš ar kas kitas turi apmokėti tokio „vargšo” šildymo sąskaitas? Gal toks „vargšas” galėtų lengvai parduoti už milijonus savo butą ir kraustytis į ekonomiškesnį būstą kur nors už Vilniaus? Juk vieno asmens turimo nekilnojamojo turto išlaikymas neturėtų tapti papildoma našta visiškai svetimam asmeniui?

Tačiau įdomiausia, kad sena/nauja diskusija kartoja tuos pačius argumentus, o procesas vis dar stringa. Štai pernai gegužę Vyriausybės darbo grupės narys, Verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas kalbėjo:

„Šilumos lengvata yra iš esmės ydinga, nes ja naudojasi visi, kurie gyvena daugiabučiuose, t.y. neturtingi ir turtingi, turintys 100 kvadratinių metrų ir didesnius butus. Jie irgi papuola į tą pačią kategoriją.”

Todėl bus įdomu stebėti „diskusiją” apie šilumos kainas ir lengvatas PVM mokesčiui rinkimų į savivaldą išvakarėse. Galime net surengti lažybas ir pasiginčyti apie tai, kas nugalės – teisingumas ir sveikas protas ar neteisingumas ir nesąžiningas lengvatas siūlantieji populistai/lobistai?

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *