Kaip man (ne)pavyko maitintis už 5 litus per dieną

pagal | 2014/11/18

Ačiū Maisto bankui ir Vaidotui Ilgiui. Už naujus iššūkius. Ne vien man, bet daugeliui mūsų. Nes Vaidotas dar kartą sugebėjo surasti tikrą simbolį to, kas yra neįmanoma ir įmanoma vienu metu. Jei kažkas gali būti pamaitintas už 5 litus per dieną, o kažkas gali tiek paaukoti, tuomet geresnio žmogiškumo simbolio ir nesurasi. Tačiau akivaizdu, kad maitintis vos už 5 litus per dieną yra net didesnis iššūkis nei paaukoti tokią pačią sumą kitiems.

Eksperimentas, kurį nutariau priimti ir viešai apie jį pranešti padarė mažiau naudos man nei viešas kalbėjimas apie tai. Mat,eksperimento pradžia Favebook tinkle mano pažįstamų žmonių buvo sutikta labai įvairia. Apie tuos, kurie palaiko ne iššūkius o jų idėjas, kalbėti daug ir nereikia  – žmonės stengiasi galvoti, daryti, judėti, prisidėti. Daug keisčiau buvo bendrauti su taip vadinamais „kritikais”. Tai yra tie, kuriems net tokia graži iniciatyva tapo pasišlykštėjimo, net pižonižmo simboliu. Susilaukiau kritikos už visus ir visas, kurie neva dalyvaudami tokiuose projektuose žemina tuos, kuriems skirta projekto parama. Dar teko gauti pylos už tai, jog keletas asketiško gyvenimo dienų neva yra tik …. Na apie tokius dalykus irgi nesinori daug rašyti. Bet kritikams atsakau, jog dalyvavau ir dalyvausiu visuose, net pižoniškuose, jei jų idėjos ir tikslai bus pasiekti. Bet iš kritikų aš nieko neprašau. Noriu jiems tik palinkėti dvasios ramybės, susitaikymo su savimi ir kitais. O dar geriau, jei patys pasiūlyti ir dar įgyvendintų nors vieną panašų projektą.

O dabar apie maistą už „5 litus per dieną”. Visomis dienomis man nepavyko pilnavertiškai, reguliariai ir sveikai maitintis už tokią sumą. Kadangi dienomis teko daug kur lakstyti į susitikimus, todėl sugebėjau pigiausią greito maisto dozę gauti tik pirkdamas sriubas. Net ir Seimo kavinėje ji kainavo nuo 3 iki 3,30 lito. Tad didesnė pusė biudžeto sukapsėdavo į vieną vienintelę sriubos lėkštę. Rytais namuose paprasta išsivirti grikių, ryšių ar kitokios košės. Gabalėlis svieto ar kito pagardo iš šaldytuvo leisdavo beveik iki pietų jaustis sočiai. Sriubos lėkštė vieną dieną buvo apskritai išbraukta iš raciono. Ją pakeičiau obuoliais, kolegos LATGA Tarybos posėdžio metu pavaišino vynuogėmis ir mandarinais. Tad nemokamai pavaišintas jaučiausi kiek laimingesnis. Bet vaisiai energijos nedaug nesuteikdavo. Tad vakarop jausmas nekoks – žarna žarną ryja. Ir čia šeima gelbėdavo, nes vakarais gamindavome bendrai kokį nors patiekalą. Bet visada paskaičiavus vidutinę visų sąnaudų kainą (ne tik produktus, bet ir galimas gaminimo išlaidas su virykle, vandenį ir t.t.) viskas stodavo į savo vietas – 5 litų nepakanka.

Todėl čia specialiai pasidalinau informacija apie tai kaip maitinami Lietuvoje nuteistieji. Paėmiau konkrečius 2013 metų duomenis apie Panevėžio pataisos namus, kur kalinamos moterys.

nuteistųjų maitinimasTačiau siekis kasdien „sutilpti” į 5 litus yra naudingas dėl daugybės priežasčių. Visų pirma, tikrai aiškiai pamatai, kad pigus ir dažnai nekokybiškas maistas yra tik iliuzija apie galimybę maitintis sveikai ir gyventi sveikai. Kita vertus, sutaupyti pinigėlių maisto sąskaita visada gali ir jei ne su 5, tai su 10 litų laisvai gali prasimaitinti visą dieną. Žinoma, tai padaryti daug lengviau, jei produktus pats perkiesi ne sau vienam, o visai šeimai. Dar labai svarbu, kad kai įjungi fantaziją ar panaršai internete, gali surasti daug ir įdomių receptų, kurie padeda atrasti paprastų produktų kitokį skonį.

Kita vertus, aktyviai dirbančiam žmogui gyventi Vilniuje ir bandyti bent minimaliai maitintis ne namuose, laukia milžiniškas iššūkis – dienos pietūs net pigiausiose užkandinėse kainuoja bent 8 litus. o tie dienos pietūs tėra kukli lėkštė sriubos viralo ir pigiausių produktų mišinys neaiškios sudėties kepsnyje, suktinuke ar kažkokiame kitokiame „uke”.

Visgi Vaidoto iškeltas iššūkis verčia labiau galvoti ne apie tai, ar įmanoma pramisti už tuos penkis litus. Kai neturi daugiau, pramisti gali ir kaip nors turėdamas 4 litus. Tačiau laimės ir džiaugsmo iš to tikrai nepatirsi. Vaidoto iššūkis yra paprastas būdas pagalvoti, ar galiu gyventi taip, kad kasdien kitam galėčiau skirti šiek tiek savo raciono. Kitaip tariant, nuolatos prisiminti, jog reikia dalintis, reikia padėti. ir tai neturi būti vien akcijos dienos ar kokios specialios atrakcijos. Tikrai tai galima daryti kasdien. Kaip teigia patys maisto banko kūrėjai, „kiekvieną Jūsų „Maisto bankui“ paaukotą litą paverčiame 15 Lt vertės parama maistu – arba 8 valgio porcijomis”. Skamba beveik kaip mistika, kaip stebuklas ar fokusas. Bet jei yra tokių fokusininkų, sakau paprastai – tegul jie daro tuos fokusus su kiekvienu litu.

Todėl nebūsku didelis naujienos pranešėjas, bet priminsiu, kad „Maisto banko“ kartu su LNK televizijos kanalų grupe lapkričio 28 d. organizuos koncertas, kuris turėtų tapti simboliniu beldimusi į Lietuvos žmonių širdis su prašymu PASIDALINK.

O kiekvienas mūsų gali padėti skambindamas trumpuoju numeriu 1343 (auka 5 litai) ir portale aukok.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *