Pelningai dirbanti žiniasklaida ir kokybiška žurnalistika? Yra ir gerų žinių

pagal | 2015/04/09

Uzrasas prasau nedink is zemelapio LietuvaVakar kolegė Rūta Balčiūnienė portale vz.lt kukliai paskelbė labai gerą žinią – „Verslo žinios“: pelningai dirbo ir pernai„.

Pamaniau, kad iš džiaugsmo visa žiniasklaida ir kolegos ims viešai džiūgauti, o ši naujiena praskries daugelyje kitų medijų. Juk tai yra toks geros praktikos geras pavyzdys, kuris gali būti net kelrode žvaigžde tiems, kas tiki piešiamais apokaliptiniais vaizdais visoms profesionalios žurnalistikos standartus išlaikančioms žiniasklaidos priemonėms ir profesinę etiką keičia į bulvarą, pigią pramogą ar „turinio rinkodarą”.

Deja, stebuklo neįvyko. Švedijoje registruoto ir rusų kalba savo programas transliuojančio televizijos kanalo „RTR Planeta” karo nesantaiką kurstančių programų laikinas stabdymas buvo svarbesnė naujiena. Net kai kurie filosofai ir politologai šią „naujieną” komentavo labai keistai – sakė, jog įstatymais draudžiamo platinti turinio draudimai nėra gera priemonė. tai lyg ir reiškia, kad įstatymas yra negeras, jo vykdymas negeras, o melo ir nesantaikos kurstytojus reikia toleruoti? Ką padarysi, gali būti ir toks požiūris.

Tačiau tokiems vertintojams norisi ir pirštu pabaksnoti į tai, kas pozityvaus vyksta mūsų žiniasklaidos rinkoje. Ne tik baksnoti, bet ir parodyti, jog geriausia atsvara nekokybiškam medijų turiniui – profesionali, etiška žiniasklaidoje, kurioje dirba profesionalūs žurnalistai. Ir tokių Lietuvoje ne tik yra, bet jie dirba ir pelningai. Štai pernai „Verslo žinių“ apyvarta ūgtelėjo beveik dešimtadaliu – iki 4,77 mln. Eurų, o jų grynasis pelnas išaugo  iki 0,36 mln. Eurų. Pirmą kartą nuo 2007 m. akcininkams bus išmokėti dividendai. Žinau, kad tokie rezultatai pasiekti ilgamečiu sunkiu darbu, noru ir ambicijomis, profesionalumu ir kūrybiškumu, inovacijų ir tradicijų derinimu. Tokia yra „Verslo žinių” komanda. Joje dirba profesionalūs vadovai, žurnalistai, kiti specialistai. O šių žmonių pasiekti rezultatai yra didelė ne tik konkrečios redakcijos, bet ir visos vietinės mūsų žiniasklaidos rinkos ir net Lietuvos verslo sėkmės pavyzdys.

Tuo metu, kai Lietuvoje Putino Rusijos pinigais ir kitais resursais šeriama trolinė žiniasklaida popieriuje (vadinami laikraščiais), televizijoje ar internete (vadinami naujienų portalais) gamina nekokybišką produktą, patikimų žinių, įvairių nuomonių ieškanti Lietuvoje veikianti žiniasklaida be jokių išorinių ar vidinių dotacijų ir nešvarių pinigų kukliai prisipažįsta, kad pelningai jie dirba pernai, taip dirbo ir užpernai. O jei jau akcininkams ir dividendai mokami, reiškia, kad planuojama ir šiemet dirbti pelningai. Ką jau kalbėti apie tai, jog dar vienas pernai augęs „Verslo žinių” rodiklis – tai prenumeratorių skaičius.

Nuoširdžiai linkiu sėkmės kolegoms 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *