Ar „sunkiasvoriai” laidų dalyviai garantuoja laidos kokybę? Nebūtinai

pagal | 2015/04/10

Ar gali geroje radijo stotyje būti prastos kokybės radijo laida, jei laida save dar taip ambicingai ir pristato: „Kultūros sunkiasvorių akistata, Lietuvos ir užsienio kultūros įvykių pristatymas, žinomų žmonių rekomendacijos. Aukštojo ir populiariojo meno pulsas”. Kol Jūs galvojate apie ką ir kodėl aš to klausiu, pasakysiu savo nuomonę – gali būti ir prasta.

O dar atkreipsiu dėmesį, kad jei laidos vedėjas ir jo pašnekovas laiko save kultūros sunkiasvoriais, tai paklausius konkrečios laidos jos svoris kartais pereina į superlengvą svorio kategoriją. Galima būtų sakyti, kad vaikiškas mėgėjų lygis. Tokią konkrečią laidą klausiau balandžio 9 dieną per Žinių radiją. Ji vadinasi „Aktualioji kultūra”. Laidą rengia Marijus Gailius. Štai koks pretenzingas buvo laidos sunkiasvoriams skirtas anonsas:

„Kas pasirūpins kultūrine spauda?

Pokalbis su kadenciją baigusiu Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondo tarybos pirmininku Gintaru Aleknoniu.”

Kol kas galiu pateikti tik kelis argumentus, kodėl laida prasta ir net neprofesionali: laidos vedėjas ir jo pašnekovas realiai įžeidinėjo žmones aptarinėdami dalykus, apie kurios neturėjo ir, panašu, net nesurinko visos informacijos. Nors man atrodo, kad  „sunkiasvoriams” ir rinkti, nes jie turėjo žinoti dalykus, apie kuriuos „diskutavo”. Dar nesmagiau pasijutau, kai du suaugę žmonės ėmė į-eidinėti vaikus, kurie savo saviraišką, t.y. tekstus, skelbia vietinėje spaudoje. Konkrečiai buvo minimas laikraštis „Banga”. Dar tiksliau, jų rubrika ir projektas „Jauniklių pastogėje”. Šis projektas remiamas SRTRF ir skirtas jaunimo saviraiškai ir jaunimo skatinimui rašyti bei publikuoti savo darbus. Galite rasti kai ką iš to daugiamečio projekto ir čia.

Nuoširdžiai nustebau, kai Marijus Gailius nuolat pabrėžė, kad tokia kūryba (buvo ne kartą pavadinta žemo lygio), jos parinkimas, redagavimas ir publikavimas yra nieko verti darbai, kurie neturėtų būti finansuojami SRTRF. Neva aukštosios ir elitinės kultūros (taip pavadino Gintaras Aleknonis „Literatūrą ir meną”, kitus „elitus”) leidiniuose gaunami tokie maži honorarai ir taip trūksta pinigų, o štai čia lyg iš švaistoma… Jei jau taip atvirai, tai pagal minėtos „Aktualiosios kultūros” laidos lygį, galėčiau ir aš panašiu stiliumi pasakyti – neverti nė vieno euro už tokį pokalbį abu sunkiasvoriai. Bet dėl to jie dar gali įsižeisti. Todėl nesakysiu to, ką galėčiau. O kai žinome, kad tas pats SRTRF minėtą laidąą rėmė iki 2014 metų, o vėliau finansavimas ir parama nebuvo pratęsti…

Daugiau argumentų apie minėtos laidos profesinius standartus parašysiu kiek vėliau, kai išklausysiu ir Marijų Gailių bei jo komentarą, kas sutrukdė jam parengti profesionalią laidą. Juolab, kad Marijus rašo spaudai, kurią remia tas pats Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Nes jei laida tik tokio lygio ir už ją dar būtų iki šiol gaunamas rėmimas, tuomet galime pasakyti, kad daug kam gali būti gėda dėl tokio finansuojamo projekto.

P.S. Žinau, kaip jaučiasi žmonės, kurių veiklą viešoje erdvėje vadina niekam tikusia, žemo lygio ir pan., o tie žmonės negali net apsiginti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *