Kodėl žurnalistai naujienomis vadina net ir senienas? Bulvaras savaitgaliui

pagal | 2015/04/18

Delfi Cerniauskas Zuoko pusbroli padare naujiena 2015 04 18Šį šeštadienio rytą  Žurnalistų namuose likus vos porai valandų iki Lietuvos žurnalistų sąjungos Valdybos posėdžio skyriau keletą minučių naujienų paieškai mūsų naujienų portaluose. Jau pirmoji ir pagrindinė portalo DELFI „naujiena” (specialiai išskyriau kabutėmis, nes tokią naujieną laikau jokia naujiena arba geriausiu atveju beverte seniena ir tai pabrėžiu) yra apie tai, kad kažkur Vilniaus rajone gyvena politiko Artūro Zuoko pusbrolis ir jis gyvenimu nesiskundžia.

Šios žinutės autorius – dabar jau 15min.lt dirbantis Šarūnas Černiauskas, kuris naujos darbovietės reklamuojamas kaip žurnalistinių tyrimų meistras. Gali būti, kad tai paskutinė jo palikta žinutė buvusioje darbovietėje ir ji pasirodė komišku metu – kai žurnalistas jau nebedirba redakcijoje, staiga jo vardu paskelbiamas tekstas „Troboje gyvenantis A. Zuoko pusbrolis: nesimatėme nuo vaikystės”. Ir paskelbiamas su rubrika Delfi žinios/Dienos naujienos/Lietuvoje.

Tačiau nebūčiau atkreipęs į šį tekstą jokio dėmesio, jei ne keli dalykai – ji paskelbta labiausiai matomoje vietoje, ji yra pateikiama kaip žinia ir naujiena, o jos pavadinime minimas politikas Artūras Zuokas, kuris vaizduojamas kaip su savo pusbroliu nebendraujantis ir net nesimatęs giminaitis. Naratyvas lyg ir aiškus – nepalaiko jokių socialinių ryšių net su giminaičiais.

Komentatoriai "vertina" bulvarą teisingai

Komentatoriai „vertina” bulvarą teisingai

Todėl atidžiai skaitydamas neįmantrų, neišsamų tekstą, bandžiau rasti nors kokią užuominą į šios teksto sąsają su žurnalistika. Profesionalia žurnalistika. Na tokią, kur naujiena yra naujiena, o žinia yra žinia. O naujienų ir žinios atrankos kriterijai yra profesionalūs. Kadangi net pirmakursiai žurnalistikos studentai žino apverstos piramidės principą, kuris verčia naujieną pradėti nuo svarbiausio dalyko, tokio dalyko ieškojau iki pat paskutinio sakinio. Neradau, todėl nusprendžiau laikytis klasikinio požiūrio – ieškoti esminio sakinio ten, kurs jis ir turi būti – pavadinime ir teksto pradžioje. Todėl reziumuoju šio šeštadienio svarbiausią naujieną ir žinią:

„Troboje gyvenantis A. Zuoko pusbrolis: nesimatėme nuo vaikystės. Medinė bakūžė, apdrėbta moliu, padangos kieme, nutriušę vaikų žaislai – taip Eišiškėse gyvena Gintautas Zuokas, kadenciją baigiančio Vilniaus mero Artūro Zuoko pusbrolis.”

O kokia išvada ir kokios mintys turi kilti skaitytojui paskaičius tokią „naujieną”? Visų pirma, pagaliau sužinojome, kad A. Zuokas turi dar ir pusbrolį (labai svarbu), jo pusbrolis nesimatė su A. Zuoku nuo vaikystės (dar svarbiau), pusbrolis turi medinę bakūžę (gal turėtų A. Zuokas pastatyti naują namą giminaičiui?), pusbrolio kieme yra nutriušę vaikų žaislai (pusbrolis gyvena netvarkingai). Dar sužinojome, kad net ir apsileidęs bei apleistas A. Zuoko pusbrolis vis dar rinkimuose balsuoja už savo giminaitį. Taip ir sužinojome, kas yra tie A. Zuoko rinkėjai.

Ir kadangi tekste labai akcentuojama, kad taip gyvena A. Zuoko pusbrolis, tai vietoje pabaigos šio teksto moralę užbaigsiu tuo, kuo užbaigė ir autorius:

„Na, o Vilniaus meras tik iš DELFI sužinojo, kad Eišiškėse jau keliolika metų gyvena jo pusbrolis. „Sunku patikėti“, – teigė A. Zuokas.”

Ir tikrai, sunku patikėti, kad viskas taip vyksta toje mūsų Lietuvoje. Tokie štai dalykai… Och ir ach. Ajajai. ir kaip galėjo taip nutikti?.. Negali būti!.. Siaubas!..

Tokias išvadas darau aš, nes vis prisimenu šio teksto rubriką, pavadintą labai unikaliai – Delfi žinios/Dienos naujienos/Lietuvoje.

P.S. Tokią „naujieną” vadinu seniena todėl, kad A. Zuokas ir jo pusbrolis giminėmis tapo ne vakar ir turi šiuos saitus jau kelias dešimtis metų ir jų „nesimatymas” trunka daugybę metų.

P.P.S. Tokie tekstai man neretai atrodo padaryti tik dėl to, kad būtų kuo daugiau taip vadinamų klikų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *