Trys Seimo nariai užsimanė daugiau teigiamų žinių. Apie ką?

pagal | 2017/03/17

Šiandien jau paaiškėjo, kodėl ilgą laiką kaip žmogaus teisių gynėja dirbusi, o šiuo metu seimo nare išrinkta Dovilė Šakalienė įregistravo spaudos laisves ir teises nepagrįstai varžančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas.Tai padaryta tik todėl kad trys Seimo nariai nori daugiau gerų žinių (ši sąvoka dar nereglamentuota) ir pozityvių naujienų žiniasklaidoje. Vadinasi, šie žmonės kol kas kažkodėl žiniasklaidoje ieškojo ir pastebėjo tik negatyvą.

Pataisų esmė susijusi su politikų noru įstatyme nustayti kvotą geroms žinioms. Jų, politikų pageidavimu, turi būti ne mažiau nei pusė. Kitaip tariant, nesvarbu kas vyksta šalyje ar pasaulyje, žurnalistai turėtų kalstoti realybę ir nuolat pagražinti realybę. Kitaip tariant, klastoti realybę. Tai reiktų, kad jie yra melagiai, bet politikams tai tiktų.

Mano galva, šios pataisos neturi nieko bendra nei su sveiku protu, nei su padoria demokratiška teisėkūra. O jeigu žiūrėtume į mūsų šalies Konstituciją, tai jos akivaizdžiai prieštarauja ir pagrindiniam šalies dokumentui.

Jei kas klaustų, kodėl tokių pataisų priimti neverta, atsakyčiau labai paprastai – jos prieštarauja Konstitucijai. Tos pataisos nesprendžia jokios praktinės ar teorinės problemos. Jos sukuria naujų problemų – nukentės Lietuvos reputacija kaip demokratins šalies, smuksime žodžio laisvės indeksuose, Rusijos propaganda tai išnaudos visu pajėgumu, bereikalingo darbo turės kažkokie atsakingi už įstatymo įgyvendinimą tarnautojai, o tai papildomos išlaidos šalies mokesčių mokėtojams ir jokios realios naudos iš to nebus. Ir svarbiausia, kad šios pataisos prieštarauja sveikam protui, nes tai, kad vienam žmogui yra teigiama ir pozityvu, kitam yra labai neigiama. Pvz., jei kas nors labai giria valdžią, tokius žmones vertinu labai neigiamai. Bet tokius žmones labai mėgsta valdžia. Tai kaip čia gausis? Kas galutinai nuspręs, kuri naujiena turės pliuso ženklą, o kuri minuso? Ar viešai paskelbus apie kyšius imančius politikus mes tai vertinsime teigiamai ar neigiamai?

Tai kas čia nutiko, kad mūsų kai kurie politikai iš didelio rašto išėjo iš krašto?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *