Kas laukia žurnalistų pasikeitus leidinių savininkams? Tikiuosi, nieko blogo

pagal | 2010/06/07

Gegužės pabaigoje viešai paskelbta, kad daugiau nei 50 proc. žiniasklaidos bendrovės „Diena Media News“, valdančios regioninius dienraščius „Vilniaus diena“, „Kauno diena“ ir „Klaipėda“, akcijų įsigijo finansų patarėjo įmonė „Baltijos įmonių finansai“. Viešumoje pasklidęs faktas sukėlė nemažai kalbų ir diskusijų tarp žurnalistų apie tai, ko sieKia naujieji bendrovės akcininkai pirkdami tokius leidinius.

Tačiau vos paskelbus apie šį pirkinį viešai naujienų agentūrai BNS „Baltijos įmonių finansai“ vadovas Andrius Stepanavičius teigė:

„Tai viena šakų, kuri krizės metu labiausiai nukentėjo. Tai yra rizikingesnė sritis, bet tikėtina grąža yra didesnė nei kitose srityse. Manau, kad blogiausi laikai jau praėjo ir laikas daryti tam tikrus investicinius žingsnius. Aš neatmetu, kad ateityje mes pelningai parduosime bendrovę.“

Viešai skelbiama, kad UAB “Baltijos įmonių finansai“ įsikūrė 2004 metais ir ši bendrovė atstovauja išskirtinai savo klientų interesus ir teikia įmonių finansų patarėjo paslaugas bendrovių akcininkams, vadovams arba investuotojams. Bendrovei vadovauja Andrius Stepanavičius, kuris 2000 – 2001 metais buvo koncerno SBA verslo plėtros viceprezidentas. Per pastaruosius 5 metus jis inicijavo ir įgyvendino sandorius, įgydamas papildomos patirties mažmeninės prekybos, žiniasklaidos, gamybos, statybų bei logistikos sektoriuose.

Noriu tikėti, kad tokia investicija į žiniasklaidos grupę daroma iš tiesų tik dėl verslo, ir jokiu būdu tai nesusiję su noru kaip nors įtakoti leidinio turinį ir žurnalistiką. Tokių signalų kol kas nesulaukta nė iš vieno leidinio žurnalisto ar redaktoriaus. Tai paneigia bet kokias spekuliacijas, jog įvyko kas nors blogo.

Tiesa, viešai skelbiama, kad naująjį pirkinį finansavo Ūkio bankas. Kaip žinia, pastaraisiais metais tiesioginė ar netiesioginė bankų įtaka žiniasklaidai Lietuvoje iš tiesų didėjo. Dėl to keliami ir rimti nerimo signalai. Juolab, kad Lietuvos įstatymai bankams draudžia būti žiniasklaidos savininkais ir ją valdyti. Dar galima priminti, kad Seimo narys Arvydas Anušauskas yra užregistravęs Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus, kurie dar labiau apribotų bankų galimybes valdyti žiniasklaidą.

Beje, daug kas lyg ir pamišęs arba nenori prisiminti apie kitą Visuomenės informavimo nuostatą:

„Siekiant užtikrinti informacijos laisvę, draudžiama daryti įtaką viešosios informacijos rengėjui, skleidėjui, jų dalyviui ar žurnalistui, verčiant juos visuomenės informavimo priemonėse neteisingai ir šališkai pateikti informaciją.”

Akivaizdu, kad praktikoje gana dažnai tokia nuostata tiesiog ignoruojama. Neretai galima įtarti, kad bent jau dalis viešosios informacijos rengėjų užmiršta ir dar vieną savo veiklos sąlygą. Įstatyme labai aiškiai parašyta, kad viešosios informacijos rengėjai skleisdami informaciją visuomenei, neturi iškraipyti teisingos, nešališkos informacijos bei nuomonių ir panaudoti tai savanaudiškiems tikslams. Viešoji informacija yra nesuderinama su žurnalistinėmis kampanijomis, rengiamomis pagal išankstinius nusistatymus ar tenkinant grupinius, politinius interesus. O ar to nėra? Deja.

Tačiau bene svarbiausias dalykas, kuris galėtų padėti išsklaidyti bet kokias abejones dėl galimo žurnalistų laisvių ir teisių varžymo redakcijoje, galėtų būti sąžiningi ir aiškūs santykiai tarp žurnalistų ir juos samdančių vadovų. Beje, tas pats Visuomenės informavimo įstatymas numato labai gerą nuostatą, jog viešosios informacijos rengėjas privalo turėti vidaus tvarkos taisykles ir (ar) vidaus etikos kodeksą. Bent viename iš šių viešosios informacijos rengėjo patvirtintų dokumentų turi būti nustatytos žurnalisto teisės, pareigos, atsakomybė, tarnybiniai santykiai, taip pat žurnalisto apsauga nuo galimo jo teisių suvaržymo. Ar daug redakcijų tokius dokumentus turi? Žinau bent keletą. Tačiau dar svarbiau, kad tai veiktų ir praktikoje.

Beje, kalbėdami apie minėtą UAB „Diena Media Group”, galime tik priminti, kad dar praėjusių metų rugpjūčio 11 dieną buvo paskelbtas oficialus banko SNORAS pranešimas apie jo tikrus ar menamus ketinimus įsigyti dalį šios bendrovės:

„Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodė eilė publikacijų apie AB banko SNORAS ir UAB „Diena Media Group“ akcininkų vedamas derybas dėl UAB „Diena Media Group“ įmonės akcijų įsigijimo. Informuojame, kad šiuo metų derybos dėl šios įmonės akcijų ar jos leidžiamų dienraščių („Vilniaus diena“, „Kauno diena“ ir „Klaipėda“) įsigijimo nevyksta, o šiuo klausimų tik spekuliuojama. AB bankas SNORAS UAB „Diena Media Group“ akcininkų valdomai spaustuvei UAB „Diena Media Print“ yra suteikęs paskolą. Dėl neefektyvaus valdymo UAB „Diena Media Print“ tapus nemokiai ir įmonės akcininkams priėmus sprendimą UAB „Diena Media Group“ leidžiamų dienraščių spausdinimą perkelti į kitą spaustuvę, administracijos iniciatyva įmonei UAB „Diena Media Print“ buvo pradėta bankroto procedūra. Šiuo metu AB bankas SNORAS įstatymų numatytais būdais siekia apginti teisėtus savo interesus, apsaugoti banko klientų, indėlininkų ir akcininkų pinigines lėšas, užsitikrinant su UAB „Diena Media Print“ sudarytos kredito sutarties vykdymą.”

Kadangi visiems žinoma, jog UAB „Diena Media Group” kurį laiką sunkiai sekėsi surasti finansinę sėkmę garantuojantį veiklos modelį, todėl dabar galima būtų tikėtis bent vieno – kad naujai atsiradę akcininkai padės sėkmingai veikti rinkoje ir dirbti pelningai. O žurnalistai ir toliau dirbs savo darbą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *