Citata. R.Juozapavičius: "Jis tik į įžeidžius žodžius atsakė tikromis kulkomis"

pagal | 2009/06/04

Šiandien Delfi.lt paskelbė kolegos Ryčio Juozapavičiaus komentarą tema „Kalbėsenos galia”.

R. Juozapavičius įspėja apie kalbėsenos poveikį

R. Juozapavičius įspėja apie kalbėsenos poveikį

Rytis labai įdomiai pakomentavo šiandieninę bendravimo kultūrą. O jo pavyzdys tik dar kartą privertė krūptelėti. O ar Lietuvoje taip bendraudami toliau nesulauksime tokio laiko kaip JAV? Žmonės kaupia savyje nuoskaudas, o vėliau… Kulkos ir kraujas.

Rytis sako, kad „daugybė kitų profesionalių žiniasklaidos komentatorių ilgus metus distiliavo savo neapykantą kitiems, kol išpuoselėjo kalbėseną, atsparią galimoms byloms dėl šmeižto, be necenzūrinių keiksmažodžių, bet deginančią it pragaro liepsna.”

Ryčio pavyzdys apie JAV.

Akivaizdu, jog dažnai kartojami žodžiai „buki niekšai“ mažai veikia pačius „bukuosius niekšus“. Užtat tai itin nuodija jauno ir seno sąmonę skatindami nepagarbą bei netoleranciją, kas ilgainiui veda į nusivylimą ir apatiją ar stumteli griebtis psichologinio ar fizinio smurto bei užsiimti savigriova. Iš 1999 m. Denveryje Columbine mokykloje šaudymuose dalyvavusio mokinio pomirtinio raštelio galime suprasti, kad žudiku tapęs jaunuolis pats buvo sužeistas klasiokų žodžių. Jis tik į įžeidžius žodžius atsakė tikromis kulkomis.

Netyčia kilo negera nuojauta prisiminus kai kurių žurnalistų, redaktorių ir komentatorių pseudo žurnalistiką, kuria siekiama ne kritikuoti, ne diskutuoti, o tiesiog pažeminti žmogų. Gerai, kad Lietuvoje žmonės ramūs. Gerai, kad kantrūs. Gerai, kad tolerantiški. Neduok, Dieve, kad ta kantrybė trūktų.

5 komentarai

  1. Nulis

    Šiek tiek hiperbolizavau … yra įdomių komentarų tiek Lietuvos, tiek užsienio bloguose. Nors, deja, tokių blogų tik keletas.
    Konkrečiai spaudoje piktina bandymas primesti savo nuomonę ar pateikti taip, kad skaitytojas galvotų taip, kaip nori žurnalistas. Aišku, taip yra ne visur, taigi įdomius dalykus rekia surasti, tik tai darosi vis sunkiau ir užima vis daugiau laiko
    Bent jau interneto komentaruose kitaip buvo, kol kiekvienas 13 – metis neturėjo kompiuterio.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Mielas Nuli, yra visko. ne vien pasirašinėjimų. Tik vienintelė didelė bėda, kad tarp šlamšto reikai surasti įdomius dalykus. Kita vertus, o kada buvo kitaip?

    Atsakyti
  3. Nulis

    Man tai tokie „pasirašinėjimai” – tiek komentarai internete, tiek iš dalies žurnalistikoje – turi vieną bendrą vardiklį: aš protingas, jūs visi durniai. Vilties, kad komentaruose toks požiūris išnyks aš jau netekau…

    Atsakyti
  4. Regis

    Iš pradžių atsirado Delfi komentatoriai, o vėliau paskui juos į internetą išėjo žinomi žmonės. Ir tol kol visi internete „neišsipasakos” vienas apie kitą ką kaupė ilgus metus ir neturėjo progos viešai (!) tai pasakyt, tol mes matysime (išgirsime apie) didesnius mažesnius apsistumdymus, kuriuose dalyvaus tiek pavieniai asmenys, tiek asmenų grupės.

    Kaip pasklido kažkada bacila Lietuvoje Delfi komentaro pavadinimu, tai tol kol visi jauni ir seni nepersirgs šia liga pavadinimu „kalbu ką noriu”, tol kultūros, pagarbos, tolerancijos ir t.t. tikėtis neverta. Kai kuriuos veikėjus užteks viešai padrausminti, kai kuriems prireiks teisėsaugos organų dėmesio, kai kurie pasibylinės.. Tikiu, kad vieną gražią dieną visi pataps kultūringi ir gražūs. Gal 🙂 O kol kas taškomės, tapšnojamės, pasišaudom didesniais mažesniais įžeidinėjimais.. Žodžiasvaidis

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Na komentatoriai Delfi ar kitur – tai viena. Bet kai žurnalistai tai daro… Bet, kita vertus, juk esame naujokai demokratiniuose žaidimuose. Ir žodžio laisvė suprantama taip, kad varau į eterį viską, kas ant seilės. Tačiau man gėda už tuos, kurie vadina save žurnalistais ir dar komentatoriais vienu metu.

      Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *