G. Songaila ir demagogija Seimo tribūnoje

pagal | 2010/01/19

Šiandien Seimo Vakariniame posėdyje (nepainiokite, ne naktiniame) Seimo narys Gintaras Songaila pateikė Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13 ir 15 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą Nr.XIP-1482. Pritarus socialdemokratų frakcijos siūlymui, nutarta daryti pertrauką iki kito posėdžio. Balsavo: už – 41, prieš – 19, susilaikė 17.

Seimas akcentuoja, kad įstatymo projekte siūloma numatyti, kad reklama LRT programose draudžiama, išskyrus socialinę reklamą. Tai labai įdomus ir svarbus žingsnis. Pagaliua nacionalinis transliuotojas galės išgyventi be reklamos? Kol kas ne, nes Seimas jau šiemet yra radikaliai sumažinęs LRT biudžetą ir įstatyme nėra jokių garantijų, kad uždraudus reklamą bus surastas reikiamas kiekis pinigų programos kūrimui. Bent tiek,keik skiria Latvija ar Estija (skaičiuojant sumą vienam šalies gyventojui).

O svarbiausias pakeitimas – LRT valdymas. G. Songailos ir kompanijos seimo narių siūloma pakeisti LRT tarybos sudarymo tvarką. Taip pat numatoma papildyti LRT tarybos nario atšaukimo iš pareigų pagrindus. Norima suteikti teisę (D.R. – kam?) atšaukti Tarybos narį iš užimamų pareigų, jei jis netinkamai arba aplaidžiai vykdo Tarybos nario pareigas arba jų iš viso nevykdo, savo veiksmais pažemina Tarybos nario garbę ir menkina jos autoritetą arba sukelia interesų konfliktą ir todėl praranda jį paskyrusios institucijos ar organizacijos pasitikėjimą.

Štai čia ir yra reformos esmė. Jei jau dabar LRT Taryboje iš 12 narių net 8 skiria valdžia – 4 Seimas ir 4 Prezidentas, tai anoks čia politikų kišimaisi į LRT veiklą? O jei būtų suteikta teisė tiems patiems politikams neįtikusį (atsiprašau, praradusį institucijos ar organizacijos pasitikėjimą) LRT Tarybos narį ir „nuimti”? Tada, anot G. Songailos, tai tik dar labiaus susitiprins LRT Traybos teises ir atsakomybę ir iš principo geresnį valdymą.

O man atrodo, kad tai sustiprins Tarybos narių dar didesnį norą įsiteikti jį paskyrusiems politikams. Ir kuo dėl to pagėres LRT veikla? Bus mažiau/daugiau pinigų ir daugiau/mažiau politikos.

6 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Tikraslietuvi, savaitgalį žiūrėjau šokius ant ledo. Žiūrėjau ir labdaros UNICEF koncertą. geras lygis.

    Atsakyti
  2. tikras lietuvis

    Man tai, pvz., visiškai vienodai kas kuo užsiima po darbo – man svarbu kaip jie dirba. Ir mano supratimu Siaurusevičiaus laike LRT kokybė dar labiau pakilo. Visos kitos tv (ir radijai), palyginus su LRTV yra tik mėgėjai.

    Atsakyti
  3. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    BEt dabar pats malonumas tai daryti politikams – medijos ir dalis visuomenės LRt tapatina tik su Siauusevičiaus apsilankymu toje skydinėje.

    Atsakyti
  4. tikras lietuvis

    Akivaizdus išpuolis prieš LRT vadovybę. Partiniai žaidimėliai, taip sakant.

    Atsakyti
  5. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Aga, dat galėtume siūlyti kaip tautiškumo pamokų metodinė medžiga. Žmogus, kuris pats kalba baisia lietuvių kalba aiškina nuolat apie meilę lietuvių kalbai.

    Atsakyti
  6. Aušra Juškaitytė

    O jūs neapsiimtumėt LŽS kokią G.Sonailos pasiūlymų knygą išleisti? Įtariu paklausi būtų. O svarbiausia visur pritaikoma. Galėtumėt bet kur pristatinėt- nominacijom visom. Pasakos vaikams, geriausia fantastinė knyga, nacionalinis humoras, gal net kulinarijos tema pragrūstumėt?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *