Prezidentė nusiteikusi kovingai. Dėl ko vyksta karas?

pagal | 2010/02/20

Prezidentė D. Grybauskaitė Rukloje (nuotrauka iš www.president.lt, autorius nežinomas)

„Kovingoji“. Taip vienu žodžiu prezidentės retoriką vienoje diskusijoje apibūdino Vilniaus universiteto profesorė Regina Koženiauskienė. O man kilo klausimas, kodėl ir su kuo reikia kovoti Prezidentei?

Kolega Mindauggas Jackevičius Delfi.lt portale rašo apie Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Politinės komunikacijos klubo surengtą diskusiją, kurioje keletas komentatorių vertino Prezidentės retoriką. Man labiausiai įstrigo R. Koženiauskienės citata:

„Kovingoji retorika – visiškas prezidentės charakterio atitikmuo, tai galima matyti, jausti iš leksikos, iš gramatinių formų, iš gana įsakmių pirmojo asmens ir kitokių formų, kurios rodo, kad kitaip tos retorikos negalima apibūdinti.“

Įdomi detalė – kovingoji retorika, profesorės teigimu, atsispindi ne tik prezidentės kalboje, bet ir žurnalistų, politologų, politikos apžvalgininkų atsiliepimuose apie prezidentės kalbėseną. Galima su tuo sutikti ir netgi pastebėti, kad bent keletas iš minėtoje diskusijoje apie Prezidentės retoriką dalyvavusių asmenų iš tiesų savo komentaruose labai atvirai priešiškai ir kovingai yra nusiteikę Prezidentės atžvilgiu.

Todėl man ir kilo klausimas – kas ir kodėl parinko diskusijai tik šiuos pašnekovus? Ir kodėl būtent šiuos?

Nesinori labai ginčytis ir dėl Prezidentės retorikos. Manau, kad daug kas pastebi jos demonstruojamą kovingumą. Bet tai patinka ir visuomenei – geriausiai gyventojų interesams atstovaujančių visuomenės veikėjų poziciją vasarį išlaikė būtent prezidentė Dalia Grybauskaitė (taip teigia BNS).

Tačiau galime kelti ir kitą klausimą – dėl ko kovoja kovingoji Prezidentė ir jos veiklą kovingai komentuojantys asmenys? Ko siekia abi kariaujančios pusės? Gal tai daroma dėl geresnio Lietuvos gyvenimo? O gal dėl asmeninių ambicijų? Įdomu, kuo baigsis ta kova?

Bent jau naujienų portalas www.bernardinai.lt prognozuoja Prezidentei liūdną politinės karjeros pabaigą staipsnyje „D. Grybauskaitės retorika kasa jai politinę duobę”.

2 komentarai

  1. sigitas

    manau, kad Prezidentė labai gerai išmoko Paxo pamoką – ją , kaip perdaug kovingą apibudina … būtant tie politagitatoriai, itin aktyviai veikę paxogeito metu. Grybauskaitė puikiai supranta, kad jei ta chebrytė pajus nors menkiausią jos silpnumą, ji moment bus suvalgyta. Aš jos vietoje elgčiausi būtent taip. Ir man dar labai imponuoja Prezidentės nuostata – visiškai nesivelti į polemiką su taip vadinamais apžvalgininkais Tipo, pfiu ant jūsų.Gal ir teisingai?

    Atsakyti
  2. Tikrai įdomu, kuo baigsis prezidentės ir apžvalgininkų kova. Esmė yra tai, kad prezidentė nekovoja su liaudimi, o išsako kovingus jos lūkesčius. Tenka pavažinėti po paprastus Šiaurės Lietuvos kaimus, vienkiemius. Dar kai tik buvo inauguruota prezidentė, žmonės labai aiškiai man miestelių turguose, aišktėse ir net aludėse džiaugėsi, kad prezidentė yra ryžtinga, kovingai nusiteikusi valdžiažmogiams. Neišeina iš atminties net toks Antanas iš Pakapės kaimo, kuris už prezidentės ryžtą kovoti būtinai norėjo pasikabinti geriausiame savo namų kambaryje prezidentės portretą. Taip žmogelis buvo pasiryžęs surasti prezidentės-kovotojos portretą, važiuoti dėl to specialiai net į miestą. Manau, kad Grybauskaitės leksika ir tonas atliepia eilinių vargo žmogelių lūkesčius, kad ji kovos su vagimis, kyšininkais, korumpuotais perigūnais ir politikais. Reikia prisiminti, kad prezidentę renka ne kokia saujelė analitikų, o masė žmonių, kuriems ir reikia tokios kovotojos. O ar tai gerai Lietuvai, kad prezidentė kobvotoja aš nežinau, bet žmonės iš jos to ir laukė, o ji tai ir daro

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *