Lietuvos krepšinio kare kenčia ir žurnalistai, ir sporto gerbėjai

pagal | 2010/10/12

Lietuvos sportas, matyt, negali be karo. Kariauja politikai, kariauja verslas, o dabar į atvirą informacinį karą išėjo ir krepšinio klubai. Gaila, nes kare paprastai pralaimi abi pusės.

Šiandien man skambino keletas kolegų žurnalistų, kurie prašė pakomentuoti naujieną, jog antradienį Kauno krepšinio klubas „Žalgiris” informavo, kad atsisakė suteikti akreditacijas į namų rungtynes „Lietuvos ryto“ laikraščio, televizijos ir interneto portalo žurnalistams. Pasak skambinusio kolegos iš naujienų portalo „15 minučių”, klubo „Žalgiris“ motyvas – neobjektyvi apie komandą skleidžiama informacija. Pabandžiau surasti oficialią klubo informaciją ir poziciją. Deja, jokios naujienos ar pranešimo su argumentais tokio sprendimo rasti nepavyko net oficialioje klubo interneto svetainėje.

Man sunku butų spręsti, kiek kuris dienraštis objektyviai kalba apie „Žalgirį” ar apie klubą „Lietuvos rytas”. Nes juk yra ir tokių leidinių, kurie galbūt pernelyg giria, o kiti peikia „Žalgirį” ar „Lietuvos rytą”. Dar geriau būtų paskaityti konkrečių žurnalistų publikacijas ir paklausti jų, kodėl jei giria ar kritikuoja klubus. Gal tam yra pagrindo? O gal jiems taip kažkas liepia?

Visgi remiantis objektyvumo kriterijumi, reikėtų elgtis sąžiningai visiems klubams ir tokiu atveju neakredituoti visų žurnalistų ir medijų, kurie dirba neobjektyviai, t.y. reikai vyti lauk ir giriančius, ir peikiančius.

Tačiau prieš priimant tokio lygio sprendimus, rekia bent jau žinoti, ar objektyvumo problemą kas nors objektyviai ir kompetetingai nustatė? Ar buvo kreiptasi į Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją su skundais ir kiek kartų buvo nustatyti tokie pažeidimai? Prisipažinsiu, pastaruoju metu nemačiau tokių skundų nei dėl „Žalgirio”, nei dėl „Lietuvos ryto” krepšinio klubų. Todėl toks vieno klubo sprendimas man pasirodė kaip perkūnas iš giedro dangaus.

Todėl kolegoms išsakiau aiškią savo poziciją:

„Konstitucija sako, kad riboti teisę į informaciją galima tik įstatymu. Kol kas nemačiau nė vieno įstatymo, kuriame būtų sakoma, kad negalima akredituoti žurnalisto pagal klubo ar kokios nors kitos organizacijos asmeninę nuomonę apie etikos pažeidimus. Tokius sprendimus dėl etikos pažeidimų gali priimti tik Žurnalistų leidėjų etikos komisija. Kol kas nemačiau, kad būtų priimti tokie sprendimai. Be to, jeigu ir buvo vienas ar antras netyčinis etikos pažeidimo atvejis, mano galva, bausti tokiu būdu visuomenės dalį, kurį skaito vieną ar kitą laikraštį, nebūtinai tai susiję tik „Lietuvos rytu“, yra nesąžininga, nelogiška, neteisinga ir, manau, kad kvepia tam tikrų įstatymų pažeidimu. Mano asmenine nuomone, šitų klubų susisiejimas su viena ar kita žiniasklaidos grupe, kuri yra informacinis rėmėjas ar tiesiog rėmėjas, iš esmės ir yra problema. Akivaizdu, kad objektyvumo dilema natūraliai kyla iš kiekvieno leidinio, televizijos stoties ar interneto portalo, kuris yra tiesiogiai susaistytas su kokiu nors konkrečiu profesionaliu sporto klubu. Tačiau pabrėžiu, kad, mano giliu įsitikinimu, tai nėra pagrindas riboti konkuruojančios grupuotės leidinio teisę į informaciją.“

Pasak lrytas.lt, „Be šio apribojimo, Kauno „Žalgirio“ klubas prideda dar vieną – į „Lietuvos ryto“ žurnalistų klausimus „Žalgirio“ žaidėjai ir treneriai atsakinėti negalės“. Todėl, jei tai yra tiesa, tuomet tai labai panašu į įstatymų pažeidimą, nes tai reiškia, jog „Žalgirio” sporto klubas įvedė cenzūrą. O tai Lietuvoje draudžiama.

Šiandien gavau vieno kolegos žurnalisto persiųstą „žalgirio” štai tokio turinioe-laišką:

„Sveiki,

Informuojame, kad šį sezoną „Lietuvos ryto“ laikraščio, televizijos ir interneto portalo žurnalistams nebus suteiktos akreditacijos į Kauno „Žalgirio“ namų rungtynes. Filmuoti, fotografuoti ar rengti reportažus iš Kauno „Žalgirio“ rungtynių galės tik akredituoti žurnalistai. Įsigijus paprastus bilietus, to daryti nebus galima, todėl šią tvarką pažeidžiančius asmenis apsauga bus priversta palydėti iš Kauno sporto halės.

Taip pat informuojame, kad šį sezoną Kauno „Žalgirio“ žaidėjai ir
Treneriai į „Lietuvos ryto“ klausimus neatsakinės.

Pagarbiai,

Kauno „Žalgiris“

Visgi kol kas dar sunku dėlioti galutinius akcentus ir sunku pasakyti galutinį situacijos verdiktą. Juk bent jau man neteko girdėti klubo „Žalgiris” oficialios pozicijos dėl draudimų akredituotis pagrindimo.

Tačiau galima pridurti, kad šio klubo informaciniai rėmėjai (oficialiai) yra šie: dienraštis „Kauno diena”, radijo stotis „M-1”, televizijos kanalas „Sport1”, Fotodiena.lt, naujienų portalas delfi.lt ir Katos grupė. Tiesa, nors tarp informacinių remėjų logotipo nėra dienraščio „Respublika”, tačiau šio laikraščio logotipas matosi „Žalgirio” interneto svetainės apačioje besikeičiančioje reklaminėje juostoje, kur matosi ir oficialūs rėmėjai.

O gal visgi ši situacija labiau panaši ne į krepšinio klubų informacinį karą, o į dviejų dienraščių karą? Gaila, jei tai būtų tiesa, nes dėl tokio karo labiausiai nukentėtų žurnalistai ir sirgaliai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *