Ar žurnalistika – tai viešoji gėrybė?

pagal | 2010/11/02

Ar tikrai žurnalistika Lietuvoje tebėra viešoji gėrybė?

Šiemet lapkričio 5-ąją Europos žurnalistų federacija rengia jau kasmetine tapusią akciją „Pakilkime už -žurnalistiką”. Šių metų akcijos šūkis „Žurnalistika kaip viešoji gėrybė”.

EŽF skatina savo organziacijos nares įvairiomis kampanijomis ginti kokybę ir etinius žurnalistikos standartus, kuriuos neigiamai paveikė besikeičianti žiniasklaidos rinka visoje Europoje ir visame pasaulyje.

EŽF ateinančius keletą mėnesių kreips daugiau dėmesio į rytus, kur Pietryčių Europoje su sunkia krize susiduria žurnalistai ir jų profesinės sąjungos. Bus vykdomos iniciatyvos Bulgarijoje, Rumunijoje ir tęstinis projektas Makedonijoje. Šiose šalyse bus bandoma padėti sąjungoms susidoroti su dviem problemomis – politiniu kišimusi ir katastrofiška ekonomine ir socialine padėtimi visame regione. Speciali misija planuojama kitų metų pradžioje Bukarešte. Apie tai generalinis sekretorius Aidanas Vaitas jau kalbės lapkriioč 18 dieną Sofijoje vyksiančioje konferencijoje, kur bus pagrindinis akcentas – žiniasklaidos krizė.

7 komentarai

  1. marius

    Manau, kad reikia kelti temą apie destruktyvią ir pozityvią žurnalistiką.
    Destruktyvi žurnalistika nėra viešoji gėrybė.

    Atsakyti
  2. Dainius Radzevičius

    Regi, sutinku, kad visų žurnalistų negalime statyti į vieną liniją. Čia klausimas net ne žurnalistams, o visuomenei. Jei ji laiko gėrybe, tuomet ji ją saugo, puoselėja, remia. Jei – ne, tuomet jie renkasi kažką kita.

    Atsakyti
  3. Regis

    Beje, 15 min. šią temą įkišo į skyrelį „Pinigai” o lrytas į „Kriminalai”. Pirmu atveju matyt dėl to, kad paminėtos sumos už kurias žadama įkurti šią sistemą, antru atveju už tai, kad ši sistema reikalinga kovai su nusikalstamumu. Ar ne vykęs pavyzdys charakterizuoti lietuvišką žurnalistiką? Nors be abejo naujiena šviežia ir daryti skubias išvadas nesąžininga.

    Atsakyti
  4. Regis

    Štai konkreti tema:

    „Su organizuotu nusikalstamumu ir terorizmu kovojančioms teisėsaugos institucijoms ketinama leisti tiesiogiai prieiti prie informacijos apie įtariamų žmonių telefono pokalbius ir elektroninį paštą”

    http://www.15min.lt/naujiena/pinigai/lietuvos-naujienos/teisesaugininkai-gales-tiesiogiai-gauti-informacija-apie-itariamuju-telefono-pokalbius-ir-elektronini-pasta-194-122591

    Kiek šios šalies piliečiui įmanoma tikėtis iš žurnalistų patikimo ir išsamios informacijos kas čia daroma ir kaip tai veiks? Gal prasidės masinis sekimas?

    Atsakyti
  5. marius

    Žiniasklaidos krizė, ekologijos krizė, finansinė krizė ir t.t. šaknys yra intelekto krizė. Intelektas priėjo ribą todėl visose sferose gimsta krizės temos.
    Ir baisu kai nesuvokiamas uždarumo dėsnis. Neįmanoma su tuo pačiu intelektu išspręsti susidariusių problemų, į kurias jis ir atvedė. Priėjęs ribą intelektas nebesivysto o tampa patologiniu. Išeitis iš patologijos naujas intelektas su visiškai kitomis savybėmis. Pirmas žingsnis linijiškumo atsisakymas. Kol tas žingsnis nebus žengtas nebus jokio progreso, jokių permainų o tik patologijos auginimas iš inercijos. Visas diskusijas galima sulyginti su piktžolių ravėjimų kai šaknys paliekamos.
    Nauja tai beprotybė, kuri netelpa į jokius įprastinio mąstymo rėmus.

    Atsakyti
  6. Regis

    Nesinori (ir negalima) visų Lietuvos žurnalistų sustatyti į vieną eilę bendram apibendrinimui, tačiau didesnei daliai jų nėr prasmės kažkur ir už kažką kilti – gulėti ir šilčiau, ir patogiau. Ar žurnalistika gėrybė? Neabejotinai, tik ne visiems pasiekiama.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *