Yra gerų žinių lietuviams apie Lietuvą

pagal | 2010/11/17

Antradienį, lapkričio 16 dieną, į UNESCO reprezentatyvų žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą buvo įtrauktos Lietuvių polifoninės dainos – sutartinės (Sutartinės, Lithuanian multipart songs). Tai dar kartą patvirtina, kad pasauliui esame davę svarbių dalykų, kuriais turime ir galime didžiuotis.

Apie tai vakar vakare pranešė Gintarė Tamašauskaitė – Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato l. e. p. generalinė sekretorė. Šią savaitę Nairobyje, Kenijoje, vykstančioje Tarpvyriausybinio nematerialaus kultūros paveldo apsaugos komiteto penktojoje sesijoje be Lietuvos pateiktos Lietuvių polifoninių dainų – sutartinių nominacijos buvo svarstomos dar 46 nominacijos UNESCO reprezentatyviam žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašui papildyti.

Nuoširdžiai prisidedu prie sveikininimų ir padėkos nacionalinės UNESCO komisijos nariui gerbiamam Sauliui Liausai, kurio (taip pat jo vadovaujamo Lietuvos liaudies kultūros centro, dr. Daivos Vyčinienės bei kitų prisidėjusių) pastangomis Lietuvių polifoninės dainos – sutartinės tapo trečiąja Lietuvos nematerialios kultūros vertybe, įtraukta į UNESCO reprezentatyvų žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Šiame sąraše taip pat yra Kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje (2001 m.) bei Dainų ir šokių švenčių tradicija Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje (2003 m.).

Kiap žinjia, UNESCO reprezentatyvaus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašo pagrindinis tikslas – užtikrinti geresnį nematerialaus kultūros paveldo žinomumą, atkreipti dėmesį į jo svarbą, skatinti tarpkultūrinį dialogą ir pagarbą kultūrų įvairovei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *