Kodėl jaunasis žurnalistas – saldainis dėžutėje? Man atsakymai aiškūs

pagal | 2011/04/06

Šiandien su dideliu susirūpinimu skaičiau žurnalistės Kristinos Juostaitės straipsnį „Jaunasis žurnalistas – saldainis dėžutėje”.

Kolegė rašo apie tai, kaip su „teisingos” žurnalistikos principais supažindina internetinė svetainė ir laida tokiu pat pavadinimu „Litų vaikas” (pavadinimas pakeistas, bet redakcijai žinomas). Štai ką rašo jaunoji žurnalistė:

„Darbo apraše turėtų būti nurodytas reikalavimas pasmailinus liežuvį bendrauti su reklamos užsakovais, kurie kaip visų temų ekspertai komentuoja kiekvienos dienos straipsnius. Iš komentarų rinkėjos galima tapti ir pačia dienos redaktore, jei tinkamai bendrauji su baltuoju sąrašu. Pastarasis, pasirašęs sutartį su tavo darbdaviu ir sumokėjęs pinigėlius, užsigarantuoja bent vieną žurnalisto skambutį per savaitę.

Ir jei netyčia pamirštum pakalbinti geriausią draugą kolegijos dekaną, jo viešųjų ryšių specialistas nepatingės paskambinti pats – juk žurnalisto dienotvarkę diktuoja ne aktualijos, o reklamos užsakovų interesai. Ir džiaukis, jei jis pasipiktins tik truputėlį, kad tavo žiniasklaidos priemonė nevykdo pasirašytų sutarčių. Gal pasiseks dar labiau ir kolegijos viešųjų ryšių specialistas tau pasiūlys kaip atsiprašymą susukti apie juos video reportažų ciklą.”

Galbūt tai tik sutapimas, bet vieną panašų pavyzdį radau realiame gyvenime 🙂 Štai jis.

Metų bendradarbis ir reklamos užsakovo atstovas - tas pats asmuo?

Šiuo atveju tas metų bendradarbis – tai reklamą „Pinigų kartoje” užsakiusios Tarptautinės teisės ir verslo kolegijos Teisės fakulteto dekanas ir netgi politikas (dar 2008 metais pretendavo į Seimą, o šiemet ir į Vilniaus miesto tarybą) R. Kalesnykas. Apie jo įtartinas agitacijas jau buvo rašyta.

Galbūt šį kartą iš tiesų tai tik sutapimas, kad feljetono herojai ir situacija tik atsitiktinai sutampa su mano atrasta keista situacija, jog vien nuo 2010 metų lapkričio 11 dienos iki šių metų sausio galo ponas R. Kalesnykas „Pinigų kartoje” pasirodė dažniau nei bet kuris kitas teisininkas-politikas-dėstytojas. Ir tikrai galime vadinti tik sutapimu tai, kad aukštosios mokyklos dėstytojas, kurio mokykla reklamuojasi „Pinigų kartoje”, šių metų sausio gale apie darbo rinką laidoje „Pinigų karta” kalbėjo (internete tebekalba iki šiol) tik kaip mokyklos atstovas ir be jokio politikavimo 🙂

Galima vadinti tik sutapimu ir tai, kad štai čia skelbiamas tekstas be jokių reklaminių ženklų (tik kaip pranešimas spaudai ar kažkas panašaus) visai atsitiktinai skelbiamas greta su Tarptautinės teisės ir verslo mokyklos reklama. Tik sutapimas.

Kol kas nenoriu įtarti nieko daugiau, bet jei ši laida rodoma per LTV ir „sutapimai” nelabai gražūs, tai kažkaip bandysime sureaguoti.

3 komentarai

  1. sigitas

    IR??? Rašei 2010/01/29, šiandien 2011/04/07 , kokie pasikeitimai? Kur savireguliacija? Savi reguliuoja?

    Atsakyti
  2. sigitas

    Dainiau, papildant tavo mintis, o kaip reikėtų vertinti kassavaitines sveikatos laidas per visas komercines TV – žiūrėjau šį savaitgalį -100 procentų rejklaminės laidos su reklaminiais intarpais 😉 . Buvo teip juokingai graudu. Panašu, kad tiek visuomeninė, tiek komercinė žiniasklaida ant jūsų savivalinės etiko DĖĖĖJO .

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *