Startavo tinklapis apie TV metrų tyrimą. Kodėl būtent dabar?

pagal | 2011/04/06

Susirūpinta informacijos apie TV metrus sklaida

Šiandien bendrovė „Viešųjų ryšių technologijos” pranešė, kad „Lietuvos elektroninėje erdvėje startavo interneto puslapis, kurio tikslas – paprastai ir suprantamai paaiškinti mūsų šalies gyventojams, kaip veikia telemetrų arba televizijos auditorijos tyrimas”.

Pranešime tikinama, kad „svetainė www.tvmetrai.lt pateikia išsamią ir objektyvią informaciją apie minėtą tyrimą, kurį Lietuvoje atlieka tyrimų kompanija „TNS LT“.

Kol kas man sunku komentuoti, ar galima aklai tikėti tokiu pranešimu, nors tyrimų bendrovės „TNS LT“ direktorius Gytis Juodpusis teigia:

„Siekdami parodyti, kad šis tyrimas yra atliekamas skaidriai ir remiantis pasaulyje plačiai taikomomis metodikomis, nusprendėme sukurti specialiai tam skirtą interneto puslapį. Jame visi norintieji galės ne tik rasti visą informaciją vienoje vietoje, bet ir užduoti rūpimus klausimus“.

Pasakysiu atvirai, kodėl nelabai pasitikiu šio projekto autorių ir užsakovų nuoširdumu. Štai jau pirmoji žinutė nurodytoje svetainėje skelbia tokį sakinį:

„Šiandien vis dažniau girdite sakant TV METRŲ TYRIMAS, tačiau galbūt ne visada tiksliai žinote, ką jis reiškia arba kaip šie tyrimai atliekami. Leiskite paaiškinti, nes viskas yra daug paprasčiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.”

O aš galiu pasakyti, kad šiandien vis dažnaiu girdime kritikos ir neapsitikėjimo ta TV metrų sistema. Pvz., dienraštis „Lietuvos rytas” yra rašęs apie tokį tyrimą:

„Lietuvoje nėra patikimo ir objektyvaus tyrimo, kai pasitelkus TV metrus nustatomi vadinamieji televizijų reitingai. Tai įrodė žurnalistų tyrimas.

„Lietuvos rytas“ per kelias dienas kaimo vietovėse ir Jurbarko mieste nesunkiai surado aštuonis TV metrų aparatus. Jais naudojasi 22 respondentai.

Redakcija turi dar 24 namų ūkių, turinčių TV metrus, sąrašą.

Peršasi išvada – jei per kelias dienas įmanoma surasti tiek „įslaptintų“ namų ūkių, akivaizdu, kad tą patį gali padaryti bet kuri turtinga televizija. Ir (neatmestina!) sumokėti respondentams, kad šie nuolat laikytų įjungę būtent jų kanalų laidas.”

Tiesa, po tokio tyrimo ir publikacjos bendrovė „Sic Gallup Media”/TNS” oficialiai paskelbė, kad atliktas TV metrų auditas paneigia „Lietuvos ryto“ klaidinančią informaciją.

Štai dar keletas nuorodų į abejones dėl TV metrų sistemos objektyvumo. Perskaitę jas jau galėtume kalbėti apie objektyvumą. Deja, nė apie vieną iš minėtų publikacijose problemų kažkodėl www.tvmetrai.lt nekalba.

Dienraštis „Verslo žinios”: „TV metrų sistema atbaido klientus”

Dienraštis „Lietuvos rytas”: „Šimtamilijoninis televizijų reklamos pyragas – mulkintojų rankose”

Žurnalas „Valstybė”: „Apgaulingai ramus TV metrų užutėkis”

Naujienų portalas alfa.lt: „TV metrų tyrimai mažoms televizijoms kelia galvos skausmą”

Universiteto žurnalistas: „Amerikoje tobulinami TV metrai”

P.S. Atidžiai stebėsiu šio tinklapio pateikiamą „objektyvią” informaciją, nes jaučiu, jog bendrovė tokį projektą paleido tik dėl būtinybės gelbėti savo reputaciją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *