Turkija aplenkė Lietuvą integracijoje į Vakarus. Deja

pagal | 2011/05/26

Kažkada žurnale „Veidas” buvęs Europos Parlamento narys prof. Aloyzas Sakalas rašė, kad „Turkija – ne Europa”. Tema buvo skirta diskusijai dėl Turkijos narystės Europos Sąjungoje.

Galiu nuliūdinti profesorių, kad priešingai nei jis, tarptautinė organizacija „Freedom House” teigia, jog Turkija priklauso netgi Vakarų Europai, o, pvz., Lietuva ir kitos Baltijos šalys sesės vis dar priskiriamos mistinei ir nelogiškai šalių grupei, kuri vadinasi „Rytų ir Centrinė Europa / buvusi Sovietų Sąjunga”. Tai galima aiškiai pamatyti Tarptautinei spaudos laisvės dienai anglų kalba išleistame leidinyje „Spaudos laisvė pasaulyje 2011”.

Ir nors mes galime pasigirti, kad Lietuva pagal spaudos laisvės indeksą užima net 3 vietą tarp visų buvusių SSRS šalių ir Rytų bei Centrinėje Europoje, o Turkija yra paskutinėje vietoje tarp visų Vakarų Europos šalių, visgi man kilo vienas klausimas: kodėl tokia solidi tarptautinė organizacija taip nelogiškai ir net sakyčiau skandalingai žemindama reputaciją Lietuvai vis primena jos vietą SSRS, o štai žmogaus teisių pažeidimais ir net genocidu kaltinama Turkija labai garbingai rašoma greta civilizuotų ir pažangių Vakarų Europos šalių?

Gal tai turėtų pasiaiškinti ir tinkamai sureaguoti mūsų Užsienio reikalų ministerija ir mūsų diplomatija? Jei jau taip skausmingai esame reagavę į vieno Holivudo aktoriaus pasisakymą apie dantytuosius ir beisbolo lazdomis ginkluotus lietuvius, tai šiuo atveju neigiamas signalas Pasauliui apie mūsų įvaizdį yra žymiai rimtesnis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *