Vilniuje – išskirtinė žurnalistų saugumui skirta ESBO konferencija

pagal | 2011/06/06

Pasveikink laisvą žurnalistiką. Bet ne atsisveikink!

Rytoj ir poryt Vilniuje vyks vienas svarbiausių ir įdomiausių tarptautinių ESBO organizuojamų renginių, skirtų žurnalistų saugumui. Labai tikiuosi, kad ir kolegoms iš Lietuvos bus naudinga pasidalinti savo patirtimi.

safety of journalists conference – programme-31-05-2011[1]

Man teko didelė garbė moderuoti vieną iš konferencijos sesijų. Šioje sesijoje kalbės ir Lietuvos advokatė dr. Liudvika Meškauskaitė.

Atsižvelgdama į tai, Lietuva kaip ESBO pirmininkė 2011 m. kartu su ESBO atstove žiniasklaidos laisvei, ESBO Trejetu ir Ukraina kviečia vyriausybių atstovus, teisėsaugos institucijas, žiniasklaidą, įstatymų leidėjus ir nevyriausybines organizacijas iš 56 ESBO valstybių narių aptarti žurnalistų saugumo padėtį, problemas ir pasidalyti gerąja patirtimi.

Taip pat raginama konferencijos metu svarstyti poreikį keisti atitinkamus teisės aktus, teisėsaugos praktiką, teisines priemones ir pradėti rengti rekomendacijas, kaip pagerinti žurnalistų saugumą ESBO regione.

Vienoje konferencijos sesijoje bus pabrėžta valdžios institucijų būtinybė aiškiai neigti bet kokius bandymus kenkti žurnalistams, o įvykus smurto veiksmams reikalauti skubių, skaidrių ir nuodugnių bylos tyrimų.

Kitos sesijos metu bus aptarta, kaip valdžios institucijos, teisėsauga ir įstatymų leidėjai gali apginti žurnalistų saugumą ir tokiu būdu prisidėti prie didesnės žiniasklaidos ir saviraiškos laisvės.

Svarbiausi konferencijos akcentai:

1. Įstatymo leidybos reikalavimai, įskaitant konstitucines garantijas dėl žiniasklaidos laisvės, ir žiniasklaidos įstatymų rengimas laikantis šio principo, ypatingą dėmesį skiriant visuomeninių transliuotojų teisinei bazei, nuostatoms, skirtoms informacijos šaltinio apsaugai, šmeižto, garbės ir orumo įžeidimo dekriminalizavimo klausimams.

2. Teisėsaugos praktika gerbti žiniasklaidos darbuotojų teises, siekiant užtikrinti saugias jų darbo sąlygas.

3. Teisminėmis priemonėmis užtikrinti, kad teismai turėtų visas galimybes skubiai ištirti žiniasklaidos laisvės pažeidimus, įskaitant smurto ir prievartos veiksmus prieš žurnalistus.

4. Teismų praktika – įvertinti visų teismo bylų, pradėtų prieš žurnalistus, viešąjį interesą.

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama:
http://www.osce.org/event/safety_2011/live

Konferenciją taip pat galite stebėti Twitter’yje (#safetyconf)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *