I. Šimonytė užpyko ant A. Zuoko dėl pinigų:-) Uch, kaip baisu

pagal | 2012/04/04

Tik ką atidžiai atidžiai perskaičiau (Delfi.lt) finansų ministrės Ingridos Šimonytė komentarą „Apie naujus darželius, sutvarkytus dviračių takus ir rožinius dramblius”. Kaip dieną aišku – Finansų ministerija jaučiasi skolinga Vilniaus miestui, bet nenori duoti Zuokui pinigų 🙂

Štai tas vienintelis sakinys, kuriame ir esmė, ir prasmė, ir atsakymas:

„Net jeigu Vilniaus savivaldybė gautų „iš Vyriausybės“ papildomą milijardą, tai reikštų, kad jos skolos galbūt ir sumažėtų, nors nebūtinai taip nutiktų – pernai savivaldybė gavo viršplanes pajamas, o kreditorinį įsiskolinimą vis tiek tik padidino. Meras galėtų prisiminti savo vadovavimą Vilniui iki krizės, kuomet nuolat gaudama viršplanių pajamų savivaldybė įsipareigojimus tik didino.”

Kadangi pripažįstama, kad Vilniaus miestas gali atgauti dalį jam, pasak mero A. Zuoko, priklausančių lėšų, tuomet aiškus ir toliau sekantis komentaras – I. Šimonytė abejoja, kad dabartinis meras A. Zuokas panaudos lėšas taip, kaip ji mano esant teisingai.

Galėčiau kiekvieną ministrės neteisinį argumentą sukritikuoti, kaip paprastą pykčio protrūkį, o ne argumentuotą teisinę logiką, kurios reikai teisme sprendžiant ginčą. Nedarysiu to. Tačiau kaip eilinis vilnietis (netikras, o atvykęs iš kaimo) ministrei vilnietei pasakysiu paprastai – zuokai, imbrasai ar navickai vadovaus miestui, man nusispjauti. Bet jei teismas pripažins, kad centrinė valdžia, t.y. Vyriausybė ir Finansų ministerija, neteisingai iš vilniečių atima dalį jų surinktų pinigų, tuomet būsiu vienas tų, kuris atvirai pasakys – AČIŪ VILNIAUS VALDŽIAI IR MERUI UŽ DRĄSĄ.

O ministrei pabandysiu duoti nemokamą PR pamokėlę. Štai jos frazė :

„Tuo pačiu, mero reikalaujamu milijardu padidėtų centrinės valdžios skola. Mat kažkokių savo mistinių išteklių, kuriuos galėtų duoti Vilniaus merui, Vyriausybė neturi. Centrinio valdžios lygmens biudžetai (valstybės biudžetas, „Sodra“) tebėra deficitiniai, o ne pertekliniai, taigi, iš jų teikti dotacijas kitiems valdžios lygmenims galima tik papildomai skolinantis.”

Jei Jums milijardu sumažės, nes iš kitų neteisėtai atėmėte, tai yra Jūsų problema. Nereikia čia verkti. Jei jau radote būdų, kaip pensijas prieš rinkimus iš „deficitinio SODROS” biudžeto didžiausiam rinkėjų būriui tiesiog taip padidinti (oj, kaip populizmu kvepia), tai už neteisėtai paimtus vilniečių litus raskite būdą taip pat garbingai atsiskaityti. Čia juk Jūsų darbas? O gal nebe? ir nereikia gąsdinti skolomis. Naujomis. Jei pinigai rinkėjams papirkti švaistomi, tai gal tegul švaistūnai ir susimoka?

O nemokama PR pamoka paprasta: rašant komentarą viešajai erdvei tikri lyderiai ir tikri politikai nevirkauja dėl problemų, o siūlo jas spręsti. Virkauti – nevykusių biurokratų įprotis. Panašiai apie tokius dalykus rašo ir prof. A. Arūnas Augustinaitis:

„Kaip pavyzdį apie teisinių metodų nepakankamumą, galima pateikti tipiškus valdininkų ir politikų pasiteisinimus dėl valdymo nesklandumų. Paprastai kaip nesėkmės priežastis yra nurodomas įstatymų trūkumas arba netobulumas.
Tačiau iš esmės tai rodo du dalykus:
1) įstatymai chroniškai atsilieka nuo realybės;
2) įstatymai nepajėgia reguliuoti “sprogstančios” įvairovės.”

Šiuo atveju, mano nuomone, finansų ministrės pasiteisinimas rodo chronišką valdžios norų atsilikimą nuo realių jos galimybių. Ir jokie Vilniaus merai čia nekalti. Reikia centrinei valdžiai rimčiau galvoti apie tai, kaip turi būti perskirstomi pinigai.

5 komentarai

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Arūnai, Zuoko pozicija man buvo neįdomi, kol nepamačiau I. Šimonytės komentaro. Jei atvirai, tai teisiniame ginče jos argumentai yra nulis. O dėl temos, tai sutinku. Populizmo tikrai daug tame.

    Atsakyti
  2. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    runai, ar tikrai tai apie tai? Jei pensojom pinigai dalinami ar tai yra regioninė politika? kur tu matei realią regionų poitiką? Gal Didžiasalyje ar Akmenėje?

    Atsakyti
  3. Arunas

    Tai regioninei politikai Lietuvoje kaput ir sveika Lotynų Amerika?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *