R. Juozapavičius: "LNK žinios nėra skaidrios". Šį kartą sutinku

pagal | 2012/05/04

Kolega Rytis Juozapavičius savo interneto dienoraštyje skelbia, kad teismas galutinai atmetė LNK žinių tarnybos įtarimus dėl jo, kaip VTEK pareigūno, veiksmų. Tačiau, pasak Ryčio, kaltinimais žongliravę žurnalistai nenori nei paskelbti apie teismo sprendimą, nei paneigti įtarimus, kad jie patys galėjo padėti nusikaltimui.

Pasakysiu atvirai – šį kartą sutinku su kolegos Ryčio priekaištais televizijos LNK žinių tarnybai. Apie šią istoriją, beje, jau buvau rašęs ir anksčiau. Jau tada kėliau klausimą, ar LNK žinių tarnyba šią istoriją skandalingai pradėję garbingai užbaigs. Paskaitęs Ryčio komentarą, jaučiu, kad kažkas yra negerai su garbės supratimu.

Kaip žinia, LNK naujienų tarnyba parengė, anonsavo ir skelbė du pasakojimus apie Rytį Juozapavičių kaip apie „neetišką“ pareigūną. Vienas iš anonsų skambėjo: “VTEK bręsta skandalas. Svetimą etiką sergsti, o savą pamiršta. Kaip Rytis Juozapavičius vienu metu ir vertino valdininkų etiką ir jiems dirbo” (LNK, 2012 m. sausio 8 d.).

Po šios istorijos sekė teismo procesas ir sprendimo priėmimas. Kolega R. Juozapavičius, susipažinęs su teismo nutartimi ir jo „išteisinimu”, telefonu kalbėjosi su LNK naujienų tarnybos vadovu Rolandu Agintu, su pasakojimą apie jį rengusiu žurnalistu Donatu Stundžiu. Jis prašė atkreipti dėmesį į faktą, kad teismas atsakė į jų viešai Ryčiui mestą kaltinimą dėl „neetiško elgesio“. Jie abu atsisakė toliau domėtis šia tema. Pasak Ryčio, R. Agintas pasiūlė kreiptis į „vadovybę“.

Na o kol „vadovybė” kažką sugalvos, noriu paviešinti vieną paprastą kolegos Ryčio klausimą ir pasiūlymą LNK žurnalistams:

„Puikiai suvokdamas žurnalisto informacijos šaltinio paslapties svarbą vis vien noriu LNK žurnalistų p. Studžio ir p. Aginto paklausti, ar jų šaltinis buvo p. Plytnikas? Kišimasis į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą gali būti pripažįstamas kriminaliniu nusikaltimu pagal Baudžiamąjį kodeksą. Netikiu, kad žurnalistam suteikta teisė padėti nusikalsti. Gaila, kad jie nenori pasikalbėti…”

Mano galva, LNK žinių tarnybos reputacija (bent jau kolegų tarpe) tikrai suprastėjo. Neadekvati reakcija ir nenoras pripažinti dirbtinai skandalizavus ir neteisingai užsipuolus kolegą žinių laidoje rodo silpną savireguliaciją pačioje televizijoje ir…

Bet tolimesnis kalbėjimas apie tai ir viešas klaidos pripažinimas įrodytų žurnalistų stiprybę ir garbingumą. Artėjant Spaudos dienai toks poelgis būtų labai simboliškas ir įkvepiantis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *