Seksualinės mažumos viešojoje erdvėje – kokius juos matome?

pagal | 2012/05/24

Skelbiama, kad organizacijos „Amnesty International” ataskaitoje primenama Lietuvos valdžiai, jog mūsų šalyje lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų diskriminacija buvo plačiai paplitusi.

Na, mano asmenine nuomone, dauguma žmonių Lietuvoje yra pakankamai tolerantiški įvairioms mažumoms. Tik nedidelė dalis radikalų nuolat daro kokius nors išpuolius ar kitokius veiksmus, kurie gali būti pavadinti diskriminaciniais. Bet jie pastebimi.

Kita vertus, jei kalbame apie seksualinių mažumų teisėmis besirūpinančias organizacijas ir jų veiklas, galime surasti irgi nemažai kritikos. Pvz., dėl jų naudojamų priemonių viešinti svao veiklą ir atkreipti dėmesį į save bei mažumų teises. Yra priemonės, kuriomis galima atkreipti dėmesį į save, yra priemonės, kurios padeda skatinti toleranciją. Tačiau jos nebūtinai sutampa.

Todėl dar prieš savaitę vieno seminaro metu pakalbinau seksualinių mažumų teisių tematika pasisakiusią kolegę, 15min.lt žurnalistę Eglę Digrytė apie tai, kaip jos nuomone viešoji erdvė atspindi seksualinių mažumų situaciją Lietuvoje.

Žinau, kad pati tema yra kai kam labai pikantiška, kai kam nemaloni. Visgi tikiuosi, kad šis interviu bus pretekstas rimtai diskusijai ir nuomonių išsakymui, o ne tik kokių nors pro ir contra pozicijų demonstravimui.

6 komentarai

  1. tikras lietuvis

    Viešojoje erdvėje reiškiasi ne tie, kurie tokiais gimė, o tie, kurie tuos pojūčius įsitaisė palaido gyvenimo būdu, t.y. orientavosi, pasak jų, arba, kitaip kalbant, pasirinko.
    Kada homoseksualiais gimę tokio pasirinkimo neturi, bet niekam nekiša panosėn savo apatinių – kaip ir yra priimta Lietuvoje nuo amžių, kur niekam nėra įdomu kas kuo užsiima asmeniniame gyvenime.
    Gimę homoseksualiais komentaruose dažnai kritikuoja simonkus, rudomanskius už jų vardo tampymą viešumoje ir dar be reikalo.
    Taigi, visas tas negimusių homoseksualiais „viešumas” yra jų gyvenimo būdo propaganda.

    Atsakyti
  2. Marius

    Lytinių santykių prigimtis yra daugintis ir susilaukti vaikų.
    Homoseksualumo prigimtis yra maloniai santykiauti.
    Tai kam reikia juridiškai įteisinti visuomenės kūne malonų lytinį santykiavimą?
    Santykiaukit sau į sveikatą jei malonu, kam dar reikia įteisinti savo malonumus.

    Atsakyti
  3. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Simai, mes lietuviai labai kuklūs ir kaž-kuria prasme suprantu didelę dalį žmonių, kuriems gėjų paradai nepatinka. jiems nepatiktų bet kokie seksualiniu pagrindu rengiami paradai. O jei žmogus nesidemonstruoja, tuomet priima jį pagal jo dalykines savybes. bent jau mano kaime ne kartą esu girdėjęs panašius dalykus.

    Atsakyti
  4. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Simai, o gal ta netolerancija kartais yra ne pačiai seksualinei mažumai, o seksualumo demonstravimui? juk tai galioja ir kai kuriems kitiems žinomiems asmenims, kurie apsinuogina fotosesijai ar šiaip kalba apie tuos lovos dalykus. Internete ne kartą radau prie tokių straipsnių ir piktų komentarų.

    Atsakyti
  5. Simas

    Na, homoseksualų bendruomenė yra pakankamai uždara, dėl to apie ją mažai ir neretai neteisingai rašoma. Kadangi asmeniškai pažįstu nemažai homoseksualų, tai man nejuokingai atrodo pasirodantys straipsniai apie kai kuriuos iš jų, kai jie pateikiami kaip heteroseksualai… Tas homoseksualumas yra viena iš viešų paslapčių (apie kurias dažnai šneku ir netgi parašau ir, pasigirsiu, DELFI publikuoja), kai daug kas ŽINO, bet apie tai stengiamasi viešai nekalbėti. Vieši ir žinomi asmenys iki paskutinės minutės tai slėps… Kodėl? Atsakymo neturiu, bet tokia situacija, manau, yra nenormali, nes iš tiesų netolerancija gimsta BŪTENT iš tos bendruomenės pernelyg didelio UŽDARUMO…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *