Imigrantų Lietuvoje daugėja "šiek tiek"? Priklauso, kaip pažiūrėsi į statistiką

pagal | 2012/06/19

Didėjant emigracijai iš Lietuvos, pamenu, kaip sociologai, politologai, poliitkai, ekonomistai gąsdino viešoje erdvėje siaubingais šios problemos mąstais. O štai dabar nutariau pažiūrėti, kaip biurokratai moka apibūdinti statistiką pastiprindami ją arba sušvelnindami žodelaiia „tik” ar „net”.

Štai Europos istorijų parke skelbiama žinia, kad „Lietuvoje imigrantų kasmet vis daugėja”. Štai kas ten rašoma:


„Jau nuo seniausių laikų žmonija nepasižymėjo dideliu sėslumu – migruodavo iš vienos vietovės į kitą dėl geografinių, socialinių priežasčių. <...>

Nors imigracijos mastai šalyje nėra tokie dideli kaip emigracijos, vis dėlto užsieniečių kasmet vis daugėja. Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, praeitais metais į Lietuvą atvyko 1673 užsieniečiai – tai šiek tiek daugiau negu 2010 metais, kai į Lietuvą imigravo 1060 kitų šalių gyventojų.”

Prisipažinsiu, kad tokie imigracijos didėjimo tempai manęs nelabai gąsdina. Tačiau jei per metus imigracija išauga apie 65 procentus, o apibūdinti tokį prieaugį žodžiais „tai šiek tiek daugiau negu 2010 metais” yra kiek nekorektiška. O gal iš tiesų toks prieaugis – tik „šiek tiek”?

4 komentarai

  1. martynas

    Na jei statistika melas, tai turbut siuo atveju vadovaujamasi posakiu:

    Tukstanti kart pasakytas melas tampa tiesa.
    (Gebelsas)

    Atsakyti
  2. Dainius Radzevičius

    Mariau, statistika yra melas. o būdvardžiai ir kitos priemonės tik stiprina tą melą.

    Atsakyti
  3. šiaip skaitytoja

    Mariau,atsargai,nes dar apkaltins „išprievartavimu” per „kaklaraištį”…O šiaip tai aš,dar stalinę lempą į akis nukreipčiau..,kaip ne tolimais laikais tai buvo..Baigtusi ta visa vadinama „demokratija”,kurios nebuvo,nėra ir nebus.

    Atsakyti
  4. Marius

    Už kaklaraiščio biurokratus čiupti reikia, prisitraukti ir tuomet žiūrint į akis užduoti klausimą, (panašiai kaip R. Janutienė)Geras stilius bendraujant su biurokratais.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *