Fotografas V. Juraitis apie kultūros įvairovės išsaugojimą: "Mums reikia Nojaus laivo"

Prieš keletą dienų pas mane užsuko kolega Valentinas Juraitis. Marijampolėje gimęs ir augęs ir visoje Lietuvoje dirbantis žurnalistas, fotografas, leidėjas, žurnalo „Vyzdys foto/video” vyriausiasis redaktorius prie kavos puodelio pasidalino savo mintimis apie tai, kokia yra reali kultūros politika Lietuvoje ir kaip ji vykdoma šalies rajonuose.

Valentino nuomone, labai dažnai rajono valdžios žmonių galvose vyrauja technokratinis požiūris į daugelį su mūsų kultūriniu paveldu susijusių dalykų. Tai reiškia, kad neretai trūksta realaus suvokimo, kas konkrečiame krašte yra tikrosios vertybės, o kas yra vienadieniai dalykai. Be jokio pykčio konkrečių žmonių atžvilgiu kolega pasakoja apie tai, kaip architektūriniai vertingi statiniai, kurie gali būti įdomūs ne tik turistams, bet ir vietiniams žmonėms, neretai tėra kai kurių vietinių politikų ir verslininkų galvose tik seniena, kurią būtų gerai pakeisti nauju statiniu kokiai nors parduotuvei. Ką jau bekalbėti apei istrorines asmenybes, kurios dažnai yra tiesiog pamirštos.

Tačiau bene labiausiai jį neramina labai sparčiai į Lietuvos rinką ir net mažus miestelius besisikverbiančios globalios kompanijos ir korproracijos. Ši įtaka tokia didelė ir taip greitai skinasi kelią, kad, Valentino nuomone, norėdami bent kiek ilgiau išsaugoti Lietuvos kultūros įvairovę (įskaitant ir žiniasklaidos priemones) privalome kuo skubiau skurti valstybinę „Nojaus laivo” programa.

Apie visa tai ir dar daugiau įdomių įžvalgų rasite štai šiame interviu.

22 komentarai

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    qwerty, jei temą vystytume dažniau nei pokalbisu apie „labankat” ir „labas rytas”, gal diskusijų būtų daugiau? Čia tik spėjimas 🙂

    Atsakyti
  2. qwerty

    Aha, nuo šiol bus taip: skiltyje „nauji komentarai” vien qwerty, qwerty, qwerty…

    Atsakyti
  3. qwerty

    ŠS, kur tu,išlįsk (čia taip mūsų Reginukas vis ŠS šaukdavo-„išlįsk”).

    Atsakyti
  4. qwerty

    Likom dviese su ŠS (ei, kur tu?). Marius ir Regina vis dar skaito, ką mes čia rašinėjam, bet nieko gero neranda 😆 Galimai iniciatyvos teks imtis man. Vienas variantų -įrašo formato komentarai.

    Atsakyti
  5. qwerty

    Regina, pasakyk kur ta kompanija. Visi ateisim tavo komentarų paskaityti.

    P.S. Dainiau, laikyk Reginą, o tai tikrai pabėgs:(

    Atsakyti
  6. šiaip skaitytoja

    Sėkmės,nes jau pagalvojau,kad pavalgiusi”bliūdų” nebesugebi susiplaut.Tik mama tą daro,nes vargšė dukrytė,darbo ieško.Prie”kompo” sėdi.Dirbt nėra kada. 😆

    Atsakyti
  7. Regina

    Gal neteisingai supratau, bet aš visą laiką maniau, kad blogas yra skirtas bendravimui, o ne spoksojimui, kaip pro rakto skylutę…Sau parašinėti man užtenka ir Wordo formatu. ŠS, ačiū tau, kad nors retkarčiais mane pralinksmindavai- tai savo „homoseksualumu”, tai keistomis mintimis, tai keista poezija… Daugiau man to nebereikės….Susiradau labai mielą, linksmų kvatoklių kompaniją, kur smelkiančios tylos nebūna….
    Ačiū visiems už praleistą laiką.
    Regina

    Atsakyti
  8. šiaip skaitytoja

    Oi,Regina,Regina.Nerami tu „būtybė”. 😆
    „prisiknisai”,prie Dainiaus.Parašyk,Dainiau.Parašė.Tada,Tau, kyla klausimas kodėl tiek daugk parašė?Neparašė..Kodėl Neparašė?.Pakomentavo-netinka.
    Nepakomentavo-visai netinka.
    Taip jau norisi,Tau,to bendravimo ir(ar) suderinamumo? 🙄
    Gal tikrai blogai,kad niekas tavęs nepakvietė į tą seminarą.Nes dabar atrodo,kad tikrai šlapimo nelaikai..tik myžčioji ir myžčioji.

    Atsakyti
  9. Regina

    Dainiau, etatiniai lankytojai kantriai varsto tavo užeigėlės langą, nesulaukdami naujo įrašo. Tai gal bent papasakotum apie vakarykštį seminarą, kurį reklamavai savo FB: Sveikatos žurnalistų asociacija kviečia į seminarą „Seksas. Nėštumas. Šlapimo nelaikymas. Kaip suderinti nesuderinamą?” A rimtai būna, kad vienu metu nori ir to ir ano ? Ar Lietuvoje tas reiškinys įgavo epideminį lygį, kad kviečiasi į seminarą net žurnalistus?

    Atsakyti
  10. qwerty

    Nesivaipau.Tiesiog taikliai pastebėjai.Mano nuomonė tokia pat.

    Atsakyti
  11. Regina

    Nežinau, ar tu Qwerty vaipaisi, bet man tai žodis profesorius asocijuojasi ir su garbiu amžiumi. 40-ties metų profesorius, tai praktiškai piemuo. Anksčiau profesorių vardų taip nedalindavo į kairę ir į dešinę… O dabar jau ir „buliavoms” reikia profesorių.

    Atsakyti
  12. qwerty

    „…ot laikai — profesorium gali tapti iki 40 metų…”, – taikliai pastebėjai.

    Atsakyti
  13. Regina

    O tai kas nors tiria to bukėjimo priežastis? Kas čia kaltas – maistas, užteršta aplinka, „krepšelinė” sistema….o gal tie patys dėstytojai nubukę? Seniau tai būdavo profesoriaus laipsnį užsitarnauja tik prieš smertį, jau perbrendę žmonės…O dabar? Ot laikai – profesorium gali tapti iki 40 metų….Turiu pusbrolį profesorių, tai kartais vyksta į vieną „buliavą” su studentais pabendrauti, kad jie pamatytų, kaip gyvas profesorius atrodo 😆 Tai jis man verkšlena, varkšlena, kad su šiuolaikiniu studentu nėra ką kalbėti nei iš specialybės, nei iš bendrų dalykų…Ir pasikabinęs,tarp sąžinės ir kompromisų – užskaityt, neužskaityt…Jeigu reikalaus kaip turi būt – liks be darbo…Vot tep..
    P.S. Manau, kad švietimo sistemą galutinai nuvarė eksministras Steponavičius, nes jam pačiam labiau rūpėjo naktiniai seminarai su seksperte Bartašiūnaite, negu Lietuvos švietimas.

    Atsakyti
  14. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, šiandien kalbėjaus su vienu universiteto dėstytoju. Jis konstatvo, kad studentai kasmet bukėja. Vakar laikė egzaminą pas jį, tai pažymių vidurkis – 4,8. O dar prieš 4 metus to paties dalyko vidurkis buvo apie 8 balai. Ir tai labai aiškaii jam rodo, kad studentai nėra gal kvaili iš principo, bet jie tingi, neskaito knygų ir pirminių šaltinių, pasitenkina google teikiama medžiaga ir komentarėlaiis, straipsneliais.

    Atsakyti
  15. Regina

    Gerai, toliau…
    Tavo pašnekovas graudinasi (bent aš taip suprantu), kad tokie miesteliai kaip Marijampolė, neturi savo identiteto, unikalumo, kažkokio išskirtinumo…kad nesaugomas kažkoks architektūrinis paveldas. Tai, mano nuomone, tas paveldas, kuris vertas dėmesio, visur Lietuvoje saugomas….Netgi kartais per daug…ir tam yra kažkokia Kultūros paveldo tarnyba, kuri kaip rotveileris saugos visus puvėkšlius, nors jie jau neverti nieko, o „saugojimas” labai brangiai kainuoja…. Vertingesnę išlikusią architektūrą, turi tik didmiesčiai: tai pirmiausia sostinė Vilnius ir tie, kurie dar turi senamiesčio kvartalus…O tokių provincijos miestelių, kaip Marijampolė, šiai dienai architektūra tokia: miesto aikštė, apsodinta iš užsienio atvežtais „ypatingais” klevais (už ypatingą kainą) – reprezentacinis paminklas (autorių idėją būtinai reikia išaiškinti vietinėje spaudoje, nes ne kiekvienam suprantanma) – savivaldybės „dėžė” – dar keletas valdiškų dėžių, pastatytų sovietmečiu ir pritaikytų šiuolaikinėms reikmėms….ir visur kinietiškas „brukas” (iškilnotas po pirmos žiemos) kaip europinių lėšų įsisavinimo rezultatas… O miegamuose rajonuose – pilki, pavargę, sovietmečiu statyti daugiabučiai, kantriai laukiantys ir nesulaukiantys apšiltinimo.

    Atsakyti
  16. Regina

    Beje, šiandien ta pati „Buliava” turi kolegijos statusą, ją baigusiems suteikianti neuniversitetinį aukštąjį išsilavinimą. Čia gal kita, švietimo tema….bet man kelia šypseną ir klausimą, – ar tokioje mokykloje paruošti „pirmininkai” būtų kokybiškesni ir ateis su kitokiu mąstymu? Pati ir atsakysiu – jų mąstymas bus kitoks, dėl kokybės stipriai abejoju.

    Atsakyti
  17. Atgalinis pranešimas: Fotografas V. Juraitis apie kultūros įvairovės išsaugojimą: “Mums reikia Nojaus laivo” | ww.lt - keletas įdomių blogų pasiskaitymui

  18. Regina

    O tai ar čia „Buliava” kalta, kad tokius išugdė 🙂 ? Kalti mes, kad tokius išsirenkam…Bet mano manymu, esmė ne santykyje, kiek valdžioje bus technokratų ar humanitarų (ir technokratas gali būti pakankamai meniškas ir kūrybingas), o sąžinėje…Sąžinės valdžioje praktiškai nebelikę, – tik truputis Baudžiamojo kodekso baimės…O toks valdžiažmogių suskirstymas į technokratus ar humanitarus, yra principe neteisingas, nes mus valdo pragmatiški partokratai ir būtent, per Komunistų partiją savo karjerą pradėję dar tarybiniais laikais. Tai ar problema ne mūsyse?

    Atsakyti
  19. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    regina, kai klausiau tuos komentarus apie „Buliavos” vyriukus, net kažkaip liūdesys aplankė – na negi tik tiek galime patys sau pasidaryti?

    Atsakyti
  20. Regina

    Šį kartą, Dainiau, pasirinkai nuoširdų, bet gana sudėtingo mąstymo pašnekovą….Bet kokiu atveju, jis man šimtą kartų labiau patiko už šališkumo nesugebantį paslėpti Laučių.
    Kiek „suvedžiau” iš pokalbio, tai pašnekovas teigia, kad Marijėmpolę valdo „BULIAVĄ” baigę zootechnikai, agronomai (technokratai?), kurie neskiria dėmesio Marijampolės paveldui ir neskiria lėšų jo žurnalui ar nuotraukoms?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *