R. Mažitovo (Kantas.net) baudžiamoji byla – Jonavos rajono apylinkės teisme. Pagaliau

pagal | 2013/07/26

Internete daugybės nusikaltimų padarymu kaltinamas Robertas Mažitovas šį pirmadienį bus teisiamas Jonavos rajono apylinkės teisme. Esu kviečiamas liudytoju šioje byloje, mat, kaip įtariama, šio veikėjo administruojamas kantas.net buvo daromas mano vardu, t.y. pavogus mano tapatybę.

Minėtas veikėjas kaltinamas pagal daugybę Baudžiamojo kodekso straipsnių – 145 str. 1 dalį, 155 str. 1 dalį, 170 str. 2 dalį, 170-2 str. 1 dalį, 232 str. Kaip vienam žmogui – nemažai. Bet kai prisimenu, kas buvo daroma kantas.net ir už ką Lietuvoje buvo nuteisti kai kurie internetiniai anonominiai komentatoriai, norom nenorom turėčiau pasakyti, kad už tiek įžeidinėjimų, niekinimų, šmeižimų, įvairių gruoių atžvilgiu nesantaikos kurstymo ir kitokių veikų sumą bendra bausmė kur nors JAV galėtų būti kokie 99 metai.

Norintys daugiau sužinoti apie teisiamąjį gali tai padaryti tiesiog Google paieškoje įvedę jo vardą ir pavardę.

Tačiau mane labiausiai stebina ne šios konkrečios bylos apimtis, teisiamojo biografija, o štai tokie portaliūkščiai, kurie laisvai jau ilgą laiką spaudina turinį, kurio bent 0,001 procento paskelbusi bet kuri kita žiniasklaidos priemonė būtų nubausta ne kartą įvairių institucijų ir įstaigų (LRTK, LŽLEK, Lietuvos kalbos inspekcija, Žurnalistų etikos inspektorius ir t.t.). Na o štai tokie protaliūkščiai apie savo atsakomybę skelbia labai atvirai tyčiodamiesi iš teisės normų.

Dar įdomiau, kad mano minėta byla bus nagrinėjama tame rajone ir teisme, iš kurio lygiai taip pat tyčiojamasi viešoje erdvėje, pvz., Facebook tinkle. Šią nuorodą man atsiuntė kolegos, todėl labai ačiū jimes už reikalingą kontekstą 🙂

9 komentarai

  1. Qwerty

    Dainiau, kaip surantu, jei tiesiog paprastai šmeižia, tai tokią veiką yra būtina dekriminalizuoti, bet jei „tikrai šmeižia”, tai tuomet jau jokio gailesčio- antrankiai, narvas ir kriminalinė bausmė?

    Atsakyti
  2. Regina

    Man įdomu tik tiek, ar suėmimas, antrankiai, grotos yra adekvati kardomoji priemonė šiuo atveju. Nes sakykim, grasinti nužudyti prikišus pistoletą prie smakro ar sapalioti tokius grasinimus internetu, yra skirtingas jausmas. Ar neužtektų paleisti už gerą užstatą?

    Atsakyti
  3. Dainius Radzevičius

    qwerty, šiuo atveju apie grotas rašau dėl to, kad jo elgesys buvo labai panašus į to, kuris tikrai šmeižė, slapstėsi po kito asmens vardu ir buvo drąsus, kol nepagavo teisėsauga. Toks elgesys man gėdingas, nes žodžio laisvė man labai svarbi ir kitu aspektu – žmogaus laisvė ir vidinė drąa bei įsitikinimų gynimas. Šio veikėjo portale, panašu, nebuvo jokų įsitikinimų, o tik aklas tyčiojimaisis iš daugybės žmonių. Kas matėte jo projektą, galite tuo įsitikinti.

    Atsakyti
  4. qwerty

    Regina, kuo jis yra kaltinamas Dainius nurodė aukščiau, savo įraše.
    Vienas iš kaltinimų pagal LR BK 155 str. 1 d. (įžeidimas).
    Šmeižimas ir įžeidimas yra viename, XXII, BK skyriuje, kuris vadinasi -NUSIKALTIMAI IR BAUDŽIAMIEJI NUSIŽENGIMAI ASMENS GARBEI IR ORUMUI. Beje, tik dvi šios sudėtys ten ir tebėra.
    Beje, Dainius, žinomas ir pakankamai agresyvus kovotojas už tai, kad tokia veika, kaip šmeižtas būtų dekriminalizuota.
    Dabar galvoju, komentą, kad „šiandien jį mačiau su antrankiais ir dar už grotų užrakintą. Ne toks drąsus atrodė, koks jis buvo internete”, – Dainius rašė su nuoskauda, jog Lietuvoje už šmeižimą ar įžeidimą (tarp to labai trapus skirtumas) vis dar yra teisiama, ar kaip? 😛

    Atsakyti
  5. Regina

    Su antrankiais ir už grotų 😯 😯 😯
    Kuo jis kaltinamas?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *