Kova dėl Ukrainos ar Ukrainos kova?

pagal | 2013/12/02

Tik dėl to, kad jau šį trečiadienį trumpam užsuksiu į Kijevą nutariau brūkštelėti keletą pastabų apie įvykius, kurie vyksta Ukrainoje ir dėl Ukrainos.

Šiomis dienomis daug kam jau sudėtinga supratsi, kas iše tieų vyskta Ukrianoje – mitingai, protestai, revoliucija, riaušės ar dar kokie kiti reikalai. Tačiau žiniasklaidoje būtent taip įvardijami įvykiai Ukrianos sostinės Kijevo gatvėse. Kai kas net diskutuoja, ar galime jau vadinti tūkstantinės minios buvimą Kijevo viešose erdvėse kokių nos politinių permainų ženklu.

Tačiau akivaizdu tik viena, kad ne tik gatvėse vyksta Ukrainos ateičiai svarbūs procesai. Greta politikos yra ir socialiniai dalykai, ekonomika ir t.t. Todėl šiyuo metu norisi ne vien  reportažų iš gatvės, o rimtos diskusijos apie tai, kokie Ukrainos raidos scenarijai numatomi artimiausiu metu. Nes juk pernelyg paprasta pavadinti Rusijos ir ES kovą dėl šios šalies ateities. Visų pirma turime suprasti, kad pačiai Ukrainai reikia kovoti dėl savęs ir savo gerovės. Tai reiškia, kad nėra vieno aiškaus kelio bet kurios šalies tol, kol jo nėra pačioje visuomenėje. Ypač jei politinis elitas susiskaldęs. Spaudimo ar jėgos pozicijos kalba- ne pats geriausias kelias. Visuomenė, kuri nori gyventi geriau ir yra suskaldyta į proES ir proRusijos draugystę diejant šį procesą su ekonomine gerove, neturės aiškaus atsakymo, kuri kryptis geresnė. Nes geresnė kryptis bus tada, kai patys ukrainiečiai savo šalyej ims dirbti ir gyventi tokiu bud, kuris užtikrins šalies vystymąsi. O jei kalbame tik apie milijardus, paramą ir galimas išlaidas dėl vienokios ar kitokios narystės, tuomet padėti niekuo negalėsime Ukrainos žmonėms. Jie tik dar labiau bus skaldomi.

8 komentarai

  1. Marius

    Š. S. nepamiršk, kad protas gali pagrįsti absoliučiai viską, plėšimus, žudymus, ne tik didesnę porciją sau bado metu. Ir dar tokiais loginiais argumentais bus viskas pagrįsta, kad uodas nosies nepasigaląs. Išmintingo logika yra gyvybingumas, o ne teisingumas. Jis vardan gyvybingumo gali atsisakyti savo teisybės, pagal įstatymą priklausančių privilegijų. Durnius atvirkščiai, niekados neatsisakys savo privilegijų dėl aplinkinių gerovės, jis neužleis savo privilegijuotos vietos. Iišmintingam irgi reikia save rengti, mokėti mokesčius, maitinti, šildyti, bet jis neturi etalono. Todėl jam nėra būtinybės vaikytis etaloninių rūbų, daiktų, pareigų, pajamų, pažinčių, pareigų, posto, kiekybės ar savo teisybės ir t.t. Dėl viso to jis nekenčia. Jeigu nėra etalono, tai viskas tampa vienodai vertinga, svarbu, reikšminga, ypatinga, prasminga, bet neįmanoma netekti vertingiausio, prasmingiausio, reikšmingiausio, teisingiausio, aukščiausio, madingiausio, švenčiausio ir t.t.

    Atsakyti
  2. ŠS

    Atsiprašau įsijaučiau, O Dainius nori rimtų diskusijų ne iš gatvės. 🙂

    Atsakyti
  3. ŠS

    Ką rimti politologai beprognozuotų bus- gerovė. Gerovė neturi nei vardo nei pavardės, nei šalies ir tai puiku. O kuriuo keliu eiti ir kurią kryptį pasirinkti? Pasakose minimos daugiausiai trys kryptys. Bet čia tik pasakos. Realybėje yra daugiau kelių. O dėl darbo? Jei Dainiau tu su Mariumi man siūlytumėte savo gerovę? Beliktų man pasirinkti. 😀 O jei pagrobtumėte? Sėdėčiau pas Dainių, svajočiau apie Marių. Sėdėčiau pas Marių,savajočiau apie Dainių. Dirbt neireikėtų. Ar kas nors man galėtų padėti,kai nežinau ko man reikia ?

    Atsakyti
    1. Marius

      Pagal uždarumo dėsnį, durnius nežino, kad jis durnius . Todėl laikantis save protingu durnius nežino, kad jo gyvenimo problemų priežastis yra išminties trukumas. Jis mano, kad jo gyvenimo problemų priežastis yra kiti durniai. Todėl vyksta kova tarp laikančių save protingais durnių. Jie vienas kita kritikuoja, keikia, puola, ginčijasi, įrodinėja savo teisybę, įsižeidžia, jaučia pažeminimą, vienas prieš kitą demonstruojasi savo pranašumą ir t.t. Bet, kadangi jie visi durniai, todėl jų mato vienetas ne išmintis, bet jėga , ne kokybė, bet kiekybė. Pas ką daugiau jėgos, įtakos, pinigų, valdžios tas durnius daugiau privilegijų turi tarp kitų durnių. Pavyzdžiui, Amerikos veiksmai dažnai būna panašūs į durniaus su jėgos privilegija…ir t.t.

      Atsakyti
      1. ŠS

        Mariau, o ar išmintingas žino, kad jis išmintingas? Jeigu taip,tai pagal tavo terorija jis visiškas durnius. Siūliai Dainiui parašyt dar trumpiau: kai tapsit durniais, tai ir gyvensit geriau!??Gal tada ir geresnio gyvenimo paiešką pradėt nuo savo išmintingos galvos?

        Atsakyti
        1. Marius

          Š.S. Išmintingas nuo durniaus skiriasi savybėmis. Pavyzdžiui, duok durniui jėgos, valdžios privilegiją, tai jį veikia kaip stiprintuvas sustiprinantis durnumą. Pavyzdžiui, kiek durnių laksto su automobiliais, ginklais kol užmuša kitą. Tai juos veikia kaip stiprintuvas, sustiprina durnumą. Todėl kuo žmogus turi daugiau valdžios, pinigų, jėgos, tai yra privilegijų, tuo jis turi darytis labiau išmintingu, o tai reiškia prisiimti atsakomybę už visos aplinkos ir aplinkinių gyvybingumą. O pavyzdžiui, pas mus valdžia sau algas pasikėlė kai visiems sunku. Tai čia ne durniai? Durniai tik privilegijuoti!

          Atsakyti
          1. ŠS

            o išmintigam nieko nereikia, nei valdžios,pinigų ar jėgos ir tuo labiau atsakomybės. „kai visiems sunku”-tai man skamba, kai „visiems privilegiuotiesiems durniams sunku ” ir Mes liūdime. 😥 Valdžia nepasikėlė sau atlyginimų, o tik atstatė sau priklausnčius ir neteisėtai sumaižintus. Tik kas sumažino? Valdžia . Atstatė? Valdžia.( „saujelė” privigilijuotų durnių.) Kiti visi išmintingi.

  4. Marius

    Dainiau, galėjai parašyti dar trumpiau: kai tapsit išminčiais, tai ir gyvensit geriau! O durnius nuo tautybės nepriklauso, todėl jo gyvenimo neprisiims gyventi nei rusas, nei europietis, nei Ukrainietis, nei Baltarusis, nei Lietuvis ir jokie pinigai durniui nepadės. Tad geresnio gyvenimo paiešką pradėkit nuo savo durnos galvos.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *