Pokalbiai apie žurnalistiką #3. Lilija Valatkienė: „Tradicinė žurnalistika jau išeina iš savo ribų”

pagal | 2020/02/05

Pokalbis su žurnaliste Lilija Valatkiene ir Vytautu Jonu Juška – ypatingas. Visų pirma vien dėl to, kad jie yra unikalus dviejų kūrybiškų žmonių tandemas. Dirba, kuria ir keliauja per gyvenimą bei pasaulį kartu. Su jais kalbamės Seime, kuriame sausio pabaigoje buvo atidaryta Lilijos paroda „Mistiškas vanduo”.

Lilija Valatkienė žurnalistė, redaktorė, fotomenininkė.  Ji 1989–2009 metais buvo laikraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistė, žurnalų „Stilius“ (leidžiamas nuo 1997 m.) ir „Stilius PLIUS“ (leidžiamas nuo 2002 m.) įkūrėja ir vyriausioji redaktorė. Šiais laikais daugelis ją pažįsta jau kaip Lietuvos dailininkų sąjungos viešųjų ryšių atstovę ar laikraščio „Dailėraštis“ redaktorę, kuri iliustruoja knygas bei aktyviai dalyvauja parodose.

Lilija jau yra surengusi per 20 įvairių personalinių foto ir mišria technika atliktų kūrinių parodų, dalyvavo kolektyvinėse parodose, konkursuose, tarptautinėse meno bienalėse, kvadrienalėse, teminėse ekspozicijose, skirtose Lietuvos valstybingumui paminėti. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Škotijos, Prancūzijos, Šveicarijos, JAV ir Australijos privatūs kolekcininkai.

Tačiau vienas Lilijos projektas tapo ypatingu kūrybinės veiklos akcentu. Tai projektas „Išrinktieji”. Jo idėja – dailininkų psichologinių portretų, sujungtų į segmentus alegorinė dėlionė (dažnai vadinamų anglišku žodžiu „puzzle”). Nutapytų paveikslų reali dėlionė yra savotiška psichologinio portreto socialinio tinklo paskyra.  Paroda, tai subjektyvi Lilijos mėgstamos „Išrinktųjų“ metaforos (visi yra pašauktieji, bet ne visi išrinktieji) interpretacija, todėl į jos išrinktuosius visiems siūlo žvelgti subjektyviai.

Šiais metais už sugrįžimą pokyčiams regionuose „Globalios Lietuvos” apdovanojimą pelnė Vytautas Jonas Juška. Jis daugelį metų darbavosi toli nuo Lietuvos – buvo ilgametis Australijos lietuvių bendruomenės pirmininkas. Pernai Pasaulio lietuvių metams skirtoje kilnojamoje fotografijų parodoje „Lietuviais esame mes gimę!” Vytautas skaitė paskaitas apie lietuviškąją emigraciją. Paroda keliavo per Lietuvą – nuo Alytaus, Kauno iki Tauragės ir Klaipėdos, vėliau per Šiaulius ir Panevėžį metus užbaigė Vilniuje. Pats Vytautas gimė 1953 m. Jungtinėje Karalystėje, 1960 m. kartu su tėvais emigravo į Australiją. Nuo Biržų kilęs jo tėvas Jonas buvo vargonininkas bažnyčioje bei šaulys, todėl 1944 metais pasitraukė į Vakarus. 1960 m. emigravo į Australiją. Na o jau šiame amžiuje nagrinėdamas emigracijos problemas Vytautas nutarė pats parodyti pavyzdį kitiems lietuviams – ji grįžo į Lietuvą prieš beveik dešimtmetį ir atkūrė Lietuvos pilietybę. Na o dabar gyvena netoli Trakų ir vysto kultūrinę veiklą, dėsto anglų kalbą, dirba su pasaulio lietuvių bendruomenėmis bei lietuviškomis kultūrinėmis organizacijomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *