Raseinių valdžios cinizmas ir įžūlumas – rimtas iššūkis demokratijai. Ir spjūvis į įstatymus

Nepriklausomybės dienos išvakarėse Raseinių rajono valdžia pasigyrė, kad jų rajone atsirado naujas laikraštis, kuriame nebus „jokios negatyvios informacijos”. Viskas aišku – Raseinių rajone bus kuriamas informacinis rojus, kuriame viskas yra tik gerai arba labai gerai. Ir už tai, matyt, reikės dėkoti vietos valdžiai.  O šią „gražią” informacinio rojaus  iniciatyvą įgyvendina Švietimo centras.  Matyt, juos įkvėpė Druskininkų rajono mero sukurtas virusinis ir maro epidemijos požymių turintis projektas – laikraštis „Mano Druskininkai”.

Dar praėjusių metų gruodį Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba labai aiškiai pasakė savo sprendime, kad Druskininkų valdžios iniciatyva pradėtas leisti valdiškas propagandinis leidinys neatitinka įstatymų nuostatų ir todėl tokia leidyba yra neteisėta. Buvo duotas terminas suitvarkyti šį klausimą, tačiau Druskininkų valdžia nutarė ne vykdyti reikalvimus, bet… skųstis teismui ir tokiu būdu iš esmės parodyti visiems savo arogantišką požiūrį.  Normalioje visuomenėje buvo galima tikėtis ne tik vietinės valdžios atsiprašymo už tokius veiksmus, bet gal net ir atsakingų asmenų atsistatydinimo iš užimamų pareigų. Tai būtų visai normalus žingsnis ir gėdos nuplovimas. Tačiau ne pas mus…

Todėl šį kartą, pamatęs Druskininkų patirtį, komentaro gal ir nebūčiau rašęs.  Jei ne Raseinių valdžios įžūlumus ir cinizmas spjaunant mums visiems į veidą ir mūsų šalies demokratijai dar labiau. Perskaitęs vietos valdžios paaiškinimus, kodėl jie nusprendė viešais pinigais liaupsinti savo rajono gyvenimą, pasijutau lyg man sovietų armijos „praporščikas” kerziniu batu būtų per veidą užvažiavęs:

„Mūsų Raseiniai” pasieks ir atokesnes vietoves, nes jis leidžiamas 5 tūkst. egz. tiražu. Atsiradus paklausai, tiražas bus didinamas kaip ir jo puslapių skaičius. Už naująjį laikraštį leidėjai pirmiausiai turėtų padėkoti rajono laikraščiams- senbuviams, kurie, įsijautę į monopolininkų vaidmenį, taip „užraitė” informacijos spausdinimo įkainius, kad nebebuvo įmanoma tokius apetitus patenkinti”.

Galime tik priminti, kad Raseinių valdžios požiūris į darbo viešumą ir skaidrumą, pakantumą kritikai buvo jau ne kartą viešumon keltas ir mūsų kolegų. Štai vienas iš lrytas.lt skelbtų Gintaro Šiupario straipsnių.

Todėl man ir mano kolegoms dabar reikės išsiaiškinti, kokiu mistiniu būdu Raseiniuose sugebėta parengti, išleisti ir išplatinti 5000 egzempliorių laikraštį. Pasakysiu atvirai – netikiu, kad tik tiek nekainavo leiidnys,  nors apie tai giriamasi savivaldybės puslapyje. Nebent… Dalis kaštų paslėpti ir nerodomi. Pvz., informaciją rengia darbuotojai, kuriems mokamos algos, bet jos neįtraukiamos į sąnaudas. Tada tai yra grubi ir įžūli apgaulė. Bet tikiu, kad kolegos netruks išsiaiškinti visas aplinkybes.

Na o įstatymų laikymąsi prižiūrinčios įstaigos turėtų kuo skubiau imtis tyrimo, nes Druskininkų ir Raseinių valdžios siautėjimas jau įgauna afrikinio kiaulių maro epidemijos požymių. Neturėtume stebėtis, kad Druskininkų, Kauno rajono ir Raseinių rajono valdžios plojimai katučių dėl savų laikraščių turėjimo gali patikti ir  kitiems, siauroko mąstymo ir demokratijos veikimo mechanizmų nesuvokiantiems miestų vadovams. Bet jei nuo afrikinio kiaulių maro plitimo iš Baltarusijos galime apsisaugoti tvora už 41 mln. litų, tai kas apsaugos nuo malinauskų, mielinių skleidžiamos nedemokratijos bacilos?

12 komentarų

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Be vardo, aš bent jau savo vardu sakau, ką galvoju. Net jei spauda Raseiniuose yra nwprofesionali ir neetiška, ar tai yra pakankamas pateisinimas politikams taip siautėti? Nemanau. Kuo jie dabar geresni? Jie dar blogesni, nes žmonių pinigais bando dar ir smegenis plauti.

    Atsakyti
    1. Marius

      Kai žurnalistams ir politikams žmonės tampa reikalingi tik dėl taškų, reitingų ir pinigų tai jokio skirtumo kas iš jų bando plauti smegenis žmonėms.

      Atsakyti
      1. ŠS

        nereikia galvoti, kad paprasti žmonės tokie kvaili, ir nesupranta, kad jiems plauna smegenis. Bet gi nepulsi verst dėl to valdžios. Kas pasikeis? Bus kita valdia ir vėl plaus smegenis. Tik,kad žurnalistai labai įsijautę į savo darbą, praneša visiems, kad valdžia plauna smegenis . Ir ką tokiais pranešimais pasiekia?

        Atsakyti
    2. be vardo

      Dainiau, ar jums skirtumas ar as tai issakau kaip jurate, ona, mantas, jurgis? Ka tai keicia? Jums rupi paso duomenys? Toks poziuris liudija apie is vergiskos musu tautos istorijos kylanti, mums visiems budinga ir niekaip neisisamoninama savybe kitus vertinti pagal uzimamas pareigas, kostiumo branguma, masinos spalva ir daugybe kitu kvailiausiu pozymiu. Lyg nuo to priklausytu generuojamos minties svarumas…
      Kiek zinau, raseiniu laikrastis leidziamas remeju lesomis. Vakar jis pasieke mano aki ir pradziugino. Manau, kuo daugiau savivaldybiu taip pasielgs, tuo geriau. Gaila, kad nematot skirtumo tarp druskininku laikrascio ir raseiniu – as ji matau. RASEINIU LAIKRASTUKE KOLKAS NEMACIAU NEI VIENO POLITIKO PAVARDES. Tikiuosi, jie islaikys ta ir ateity…

      Atsakyti
    3. Linas Garbenis

      Be vardo komentaruose atpažįstu vienos Raseinių savivaldybės darbuotojos, kuri visus mėgsta dergti anonimiškai, rašymo stilių, o be to, kai kurios jos frazės beveik pažodžiui paimtos iš savivaldybės tinklalapyje skelbto pranešimo apie valdišką laikraštį. Tad žinias apie valdiško laikraščio rėmėjus galite pasilaikyti dundukams, nes „Naujo ryto” žurnalistai mėgino sužinoti tuos rėmimo šaltinius, bet Švietimo centro direktorė prarado kalbos dovaną. O antrąkart ji kalbos dovaną prarado, kai žurnalistas paklausė, kodėl Švietimo centrui šiemt biudžeto finansavimas padidėjo daugiau kaip 100 tūkstančių litų, palyginti su praėjusiais metais. Be to, pati Švietimo centro direktorė pripažino, kad alga redaktorei bus mokama iš biudžetinių lėšų. Tad pamąstykite patys, už kokias lėšas bus leidžiamas valdiškas laikraštis Raseiniuose.

      Atsakyti
  2. Be vardo

    Kaip manot, kodel tai vyksta? Ar tik ne todel, kad pralaimeje viesinimo konkursus laikrastukai tiesiog persekioja, santazuoja ir dezinformuoja? Tokie leidiniai atsiranda todel, kad nieko kito daryt ir nebelieka… paziurekite kaip iskraipoma, kaip pateikiama informacija, kaip proteguojami politikai, o dar blogiau, kaip kai kurios ziniasklaidos priemones tampa tik vienos partijos tribunomis.
    Jus pats, Dainiau, net nebandot isgirsti kitos puses. Zinoma, juk jums tai neapsimoka. Kaip sakant, kas moka, to ir muzika, juk taip? Gal labiau domekites savo kolegu etika, nes tuoj patys save susinaikinsite.

    Atsakyti
  3. Dainius Radzevičius

    Mariau, valdžia nesigina. Ji puola. Tai yra skirtumas

    Atsakyti
    1. Marius

      Dainiau, valdžia puola tik žvelgiant iš linijinio proto matricos. Pavyzdžiui, iš dialektinio proto atskaitos taško puolimas ir yra gynyba, o gynyba ir yra puolimas. Tu pats nepastebi kaip puoli valdžia – vardan demokratijos! Malinauskai, Mieliniai rašai iš mažosios raidės, bandai sumenkinti, įvardyti kaip demokratijos priešus, nedemokratines bacilas. Gini savo paties “paniatkes“ apie demokratiją ir kokia ji turėtų būti. Gini puldamas! O kaip komentatorius be vardo teisingai pastebėjo tie laikraštukai neišvengiamai virsta reklaminiais kažkokios vienos partijos bukletėliais. Kodėl tai vyksta? Todėl, kad tų laikraščių, žurnalistų ir redaktorių priviso per daug ir jie kaip parazitai, veltėdžiai nebe sukuria su savo straipsniais jokios pridėtinės vertės bet stengiasi prasimaitinti iš užsakomųjų straipsnių, reklamos – parazitavimo ir veltėdžiavimo! Beje, parazitai ir veltėdžiai negavę savo kąsnio tampa agresyvūs.

      Atsakyti
  4. Marius

    Dainiau, pats ką tik sukūrei naują gąsdinimo scenarijų – nedemokratinės bacilos virusas! Ir svarbiausia skelbi aliarmą gintis – kovoti! Gal Malinauską su Mieliniu nedelsiant nupurkšti ir į karantiną patalpinti? 🙂
    Taigi žurnalistas esi, nenori pakalbinti Malinausko su Mieliniu ką jie mano šia tema?

    Atsakyti
  5. Linas Garbenis

    Tai, kas vyksta Raseiniuose ir Druskininkuose, – dėsninga, nes valdžia prikūrė institucijų, kurios kontroliuoja ir baudžia žurnalistus, o nėra nė vienos įstaigos, į kurią galėtų kreiptis žurnalistas, kai iš jo valdžios atstovai įžūliai tyčiojasi, neatsakinėja į klausimus, mėto telefono ragelius, o vėliau rašo skundus, kad žurnalistas neišklausė jo nuomonės, parašė netikslią informaciją.
    Raseinių savivaldybė savo tinklalapyje skelbia, kaip brangiai už informacijos spausdinimą užsiprašė vietiniai laikraščiai-monopolininkai. Tačiau nepaskelbė, kad „Naujas rytas” 2012 metais buvo laimėjęs savivaldybės skelbtą konkursą ir spausdino informaciją už 0,80 Lt+PVM už 1 kv. cm. Šis laikraštis ir šis įkainis valdžiai netiko, nes laikraštis nevengė kritikuoti valdžios sprendimus, dėl to aš, kaip laikraščio redaktorius, keletą kartų buvau kviečiamas „ant kilimo” pas savivaldybės vadovus ir valdančiosios koalicijos partijų lyderius. Man buvo aiškinama, kad „kritika laikraštyje nesiderina su savivaldybės informacija” ir pan. Nusprendėme ir toliau kritikuoti vadovų sprendimus, tad 2013 metų rugsėjį gavome raštą, kad savivaldybė vienašališkai nutraukia informacijos spausdinimo sutartį ir nurodė motyvą, kad „labai sumažėjo spausdinamos informacijos kiekiai”.
    Kai sutartis buvo nutraukta, savivaldybė skelbė naujus konkursus, tačiau kartu su konkurso dokumentacija pateiktuose sutarčių projektuose buvo užprogramuota cenzūra. Pavyzdžiui, iš pradžių skiriami baudos balai ir tūkstantinės baudos už valdžios kritiką, kuri patiems savivaldybės vadovams pasirodys nepagrįsta, vėliau atsirado punktas, kad konkursą laimėjusiam leidėjui už atsisakymą spausdinti savivaldybės pateiktą informaciją grės 7 baudos balai ir sutarties nutraukimas, tačiau visa atsakomybė už užsakytos informacijos turinį tenka pačiam leidėjui, o ne užsakovui, t. y. savivaldybei. Todėl nė vienas vietinis laikraštis ir nedalyvavo tokiuose konkursuose. Dabar turbūt spausdinamos informacijos kiekiai taip padidėjo, kad jau leidžiamas valdiškas laikraštis.
    Gaila, kad nei Žurnalistų etikos inspektorė, nei Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija savo sprendimais nieko nepakeitė ir šis virusas neabejotinai išplis dar labiau – į tas savivaldybes, kuriose dar yra neparsidavusių laikraščių ir tuščiagarbių rajono vadovų.

    Atsakyti
    1. Marius

      Valdžia ginasi nuo žurnalistų, o žurnalistai skundžiasi, kad neturi apsaugos nuo valdžios. Abi pusės ginasi, o tai kas tuomet puola? Atkreipkite, kad laikraštį su savivaldybe sieja piniginiai santykiai. Mokantis pinigus nenori būti kritikuojamas, o imantis pinigus nori likti nepriklausomas. Tai nesuderinami dalykai todėl konfliktas neišvengiamas. Redaktorius ieško durniaus, kuris mokėtų pinigus, kad būtų kritikuojamas. Tai kur tokį durnių rasti? Kaip sakant redaktorius nori pinigus iš savivaldybės už spausdinamą melą imti ir kad sąžinė švari liktų.
      Gal redaktorius trokšta patogiai parazituoti ir veltėdžiauti užsakomųjų straipsnių sąskaita. Su velniu susidėjęs nori už jį gudresnis būti!

      Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *