Ar galime bausti žmonės, kurie turi pykčio geną?

pagal | 2009/05/04

Naujienų portalas Delfi.lt paskelbė, kad atrastas pykčio genas. Sunerimau ir išsigandauu, nes ne daug kas atkreipia dėmeėsį į tokias naujienas. Net delfi.lt neskyrė šiai naujienai didesnio dėmesio? O kodėl?

Juk jei giliau pažiūrėtume, tai ar galime bausti žmones, kurie padarė nusikaltimą dėl pykčio priepolių, kuriuoa sukėlė jų genetika. Jei tai genų problenma, tai žmogus juk negali atsakyti už savo genų kalidas? Ar gali? Ar gali tada teismai atsižvelgti į šią situaciją skirdami bausmę žmogui, kuris turi tokį genetinį kodą? jei ne – tuomet kaip daryti su tais, kruie turi psichines ligas? Jie būna nepakaltinami? Ar mūsų teisinė sistema pasirengusi iš naujo svarstyti teisės aktus? O visuomenė? manau, kad šiandien ši tema nesulausk didesnio dėmesio. O įdomu, ar kas nors atliks tyrimą apie pykčio geno paplitimą Lietuvoje? Gal dėl to pas mus tieg daug netolerancijos ir pykčio internautų komentaruose?

8 komentarai

  1. Ruvi

    Mokslininkų toks darbas- viską įrodyti moksliniais tyrimais. Bet.. įrodymams „paklūsta” tik materija. Visa kita- prielaidos.

    Atsakyti
  2. Nulis

    Bus tų komentarų, tik reikia išjungti jų išankstintį moderavimą…
    Įdomu, ar kokie kiti anksčiau atrasti elgesio ar nuotaikos genai, lema sprendimus tam tikrose situacijose (pvz. teismo metu) ? Ko gero panašiai bus ir su šiuo.
    Dėl komentatorių pykčio: mano nuomone dalis komentatorių nori pasirodyti „šaunuoliais” , kad „įkando” autoriui ar kitam komentatoriui. Juk už ekrano jaučiasi saugūs ir mano, kad elgesio normos negalioja. Taip ir parodoma rašančiojo vidinė kultūra.

    Atsakyti
  3. Ruvi

    Kaip paprasta viską nurašyti pykčio genams, psichikos ligoms, afekto būklėms.. žodžiu, padaryti procesą nevaldomu. Pradžių pradžia- pačioje visuomenėje, šeimose, informavimo priemonėse. Niekas negimsta piktybiškas arba savaime blogas- juos tokiais padaro aplinka. . deja..

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Negaliu nesutikti ir su palinkos įtaka. bet kai skelbiami tokie mokslo tyrimai, jei turi turėti kažkią prasmę. Jei jie tik smegenims palavinti – tuomet tai ne mokslas. O jei mokslas, tai jis turi būti įvertintas, o pagal rezultatus poeržiūrimi ir įstatymai. Juk jei psichikos ligoniia yra nepoakaltinami, tai kiap galime kaltinti žmogų, jkurio elgesį nulėmė jo genai? Man tai skamba baisiai, nes tuoj genams nurašysime viską. Bet Mokslininkams arba benj jų daliai taip atrodo.

      Atsakyti
  4. Artūras Račas

    Sakyčiau, keista, kad komentarų nė vieno nematau. Be jų, mano subjektyviu požiūriu, blogo vertė gerokai sumažėja…

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Mielas Artūrai, komentarai atsiranda. Pradžioje tenorėjau pasižiūrėti, kas ir ko čia užėjo. Jei žmonės bus tokie, kurie norės padiskutuoti, pabendrauti, o ne plūstis, tuomet būsiu laimingas.

      Atsakyti
  5. komjaunuolis

    Manau, kad tai nelabai ką pakeis ir teismai atsižvelgs į tai nebent už smulkius nusižengimus. Juk tikrai ne visi daro nusikaltimus iš pykčio.
    Be to, jei rado kodėl pykstama, gal ras ir kaip nuslopinti pyktį. Bet čia jau mokslinė fantastika:)

    Atsakyti
  6. Aris

    Greičiausiai minėtas genas buvo atrastas netyčia, kai atitinkamoje vietoje užsižaista su sliekų paieška.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *