Telšių teisėsauga rimtai "imasi tvarkyti" komentarus internete. Kas tai?

pagal | 2011/01/20

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko Modesto Kaseliauskio motinos Stefanijos Kaseliauskienės veiklą internete komentavę skaitytojai atsidūrė Telšių teisėsaugos taikinyje – pradėtos kelios dešimtys ikiteisminių tyrimų dėl galimai šmeižikiškų pasisakymų. Tokios mąsto teisėsaugos veiklos dėl internautų komentarų dar neteko girdėti. Juolab tokio uolaus darbo sunku buvo tikėtis iš regione dirbančių prokurorų. Kas tai?

Ikiteisminiai tyrimai buvo pradėti po publikacijos apie Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT) atliekamą tyrimą dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų S. Kaseliauskienės vadovaujamoje įmonėje „Premjera“.

Kol kas įsigilinti į šią istoriją sudėtinga, nes ikiteisminio tyrimo duomenų niekas neatskleidė. Jokios išsamios informacijos apie neregėto mąsto tyrimą negalime rasti ir Telšių policijos interneto svetainėje.

Tačiau taip jau nutiko, kad vieną įtariamąjį asmenį pažįstu asmeniškai. Teko su juo bendrauti kai tik tas tyrimas buvo pradėtas. Išgirdęs vienos pusės versiją ne tik apie komentarus, bet ir apie pačio tyrimo eigą, ėmiau dvejoti, ar tas tyrimas tinkamai atliekamas. Todėl nedelsdamas pasiūliau kuo greičiau pasisamdyti advokatą.

Kol kas sunku pasakyti, kuo baigsiis tyrimas. Jei jis baigsis šnipštu, tuomet kyla rimtas klausimas, kas kompensuos išlaidas žmonėms, iki šiol privalantiems ir samdyti advokatus, ir net iš kitų Lietuvos vietų savo lešomis važinėti į Telšius pas tyrimą atliekančius pareigūnus. Na o jei visgi dėl komentarų turinio būtų bylos atiduotos į teismą ir net kas nors nuteistas, tuomet jau man kyla rimtas klausimas, ką ten TOKIO turėjo parašyti komentatoriai, kad juos imasi persekioti visu pajėgumu teisėsauga ir net keliamos baudžiamosios bylos?

7 komentarai

  1. vaiva

    Dainiau mielas, būk žmogus, išsitaisyk klaidas – verkti norisi skaitant:-(((

    Atsakyti
  2. Simas

    man kartais susidaro toks įspūdis, kad tokios bylos bet kam nekeliamos… Aš irgi kartais gan griežtai pasisakau internete, tačiau žinau, kad ribų neperžengiu. Juo labiau, kad nuomonė pasiremia kažkokiais faktais. Kaip tik reikia, kad kuo greičiau tokia byla nueitų iki teismo, kad būtų galima greitai tas nesamones baigti. Vargu ar Teismai kažką priteistų, nes kai pasiremi žiniasklaidoje pateikta informacija, tai nieko jie ir nuteisti nesugebės. O tuomet jau pačius prokurorus reiktų patampyti, net tokių dalykų ramiai palikti niekada negalima. Tikiuosi, kad visa ta byla baigsis griežtais papeikimais prokurorams…

    Atsakyti
  3. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Simai, niekinio nėra, nes jei jau tiria, reiškia kažką jie ten nori rasti ir gal net jau randa motyvų, kodėl turi kažkas būti baudžiamas. Kiek žinau, bent vienam žmogui jau pareikšti įtarimai. Todėl jau dabar kažkam ne tik nėra komforto, jau reikia ir pinigus leisti advokatams, kelionėmis ir t.t. Tai yra nuostoliai. Bet… jei kalbėti apie esmę, tai mano galva, nė vienas komentaras internete nevertas baudžiamosios atskomybės. tai principas.

    Atsakyti
  4. hadrian

    Simai, byla gali būti niekinė, tačiau jei tau pareiškiamas kaltinimas: (a) atsiduri labai nekomfortabilioj padėty; (b) paraližuojamas tavo nuomonės reiškimas ateity; (c) visgi gali būti pripažintas kaltu, bent jau esamoj teisinėj sistemoj.

    Kol egzistuoja straipsnis už šmeižtą, kartu egzistuos ir piknaudžiavimas juo prieš nekaltus žmones. Jei jėgos aparatas turi galimybę kažką įbauginti, kodėl jis turėtų ja nepasinaudoti? Juolab, visada galima vėliau byla nutraukti („pritrūkus įrodymų”, etc.), ir niekas nėra atsakingas už suteiktą nekaltam žmogui stresą ar patirtus finansinius nuostoklius (ar dar kitas, iš to išplaukiančias pasekmes)

    Atsakyti
  5. Simas

    Jei teisingai suprantu, tai ta byla išvis yra niekinė. Žmogus, pagal straipsnį susidaręs nuomonę yra teisiamas… Kas per nesąmonė?

    Atsakyti
  6. hadrian

    Dainiau, džiaugiuosi, kad apie tai rašai. Pirminė problema yra pati įstątymo nuostata, neva už žodį galima bausti – susitaikydami su tuo, stojame ant slidžios subjektyvių vertinimų (kas yra šmeižtas, o kas ne) pakalnės.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *