Lino Balsio pretenzijos LNK žinioms dėl manipuliacijų – nepagrįstos

pagal | 2013/10/22

Šių metų liepos mėnBalsio skundas del LNK ziniu reportazo su premejru Butkeviciumi 2013 10 17esį LZS.lt skelbė Seimo nario, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininko Lino Balsio kreipimąsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą su prašymu ištirti, ar nebuvo falsifikuojamas premjero Algirdo Butkevičiaus interviu 2013 m. liepos 11 d. LNK žinių reportaže. Šiandien gavau patvirtinimą ir oficialų atsakymą – jokio nusižengimo Visuomenės informavimo įstatymui Žurnalistų etikos inspektorius nerado.

Čia skelbiu kol kas tik nedidelę rezoliucinės dalies atkarpėlę, kuri patvirtina mano žodžius.

Priminsiu, kad liepos 11 d. LNK televizijos žinios parodė reportažą apie Žygaičių bendruomenei akcinės bendrovės „Lietuvos dujos” sumokėtas tūkstantines kompensacijas už per jų žemes nutiestus vamzdžius dujoms importuoti. Žinias, kuriuose huvo rodomas minėtas reportažas galima pasižiūrėti štai čia ir savo akimis pamatyti, kaip atrodo reportažas, apie kurį kalbama.

Pateikdamas skundą Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai Linas Balsys viešai teigė:


„Nevyriausybinių organizacijų pateikta informacija leidžia susidaryti nuomonę, kad žinių siužete rodomi premjero pasisakymai dėl Žygaičių bendruomenės veiklos yra nesusiję su šiuo klausimu, o A. Butkevičiaus atsakymuose naudojamos frazės buvo „iškirptos” iš dieną anksčiau įvykusios spaudos konferencijos, kurioje Ministras Pirmininkas atsakinėjo į visai kitus žurnalistų pateiktus klausimus. Aš pats tris dešimtmečius dirbau televizijos žurnalistu, todėl esu tikras, jog tokie metodai nesuderinami su Europine demokratija.”

 

Savo viešame komentare liepos 19 dieną rašiau, kad tokie Seimo nario žodžiai – labai rimtas viešas kaltinimas kolegoms, nes Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas labai aiškiai skelbia apie mūsų gildijos pareigą skleisti tiesą ir veikti sąžiningai.

Tačiau atkreipiau dėmesį ir į kitą dalyką – politinėse kovose ir informaciniuose karuose manipuliacijų yra netgi daugiau nei žurnalistų veikloje. Ypač tai pažymėtina kai kalbame apie energetikos sektorių, šilumos ūkį ar dujas. Tada išreiškiau viltį, kad kolegos iš LNK Žinių tarnybos labai greitai pateiks paaiškinimus ir argumentus dėl to reportažo ir pateiktų kaltinimų manipuliacijomis. Kolega Rolandas Agintas, beje, labai greitai sureagavo FB tinkle su labai paprastu pasiūlymu – jei politiko Lino Balsio nuomonė bus neteisinga, tuomet garbinga būtų analogiškai pripažinti savo klaidą ir atsiprašyti.

Taip ir nutiko – Lino Balsio pretenzijos kolegoms buvo nepagrįstos. tad dabar turiu išreikšti viltį, kad Linas Balsys (Dabartinis Seimo narys) buvusių kolegų taip pat viešai atsiprašys.

Naudodamaisi proga noriu ir dabar priminti, kad apie žiniasklaidos skaidrumo, klaidų taisymo ir atsiparašymo temą neblogai atskleidė prieš keletą metų daryti tyrimai Lietuvoje ir užsienyje. Juos galite rasti štai čia. Jaučiu, kad situacija po truputį Lietuvoje keičiasi ir šioje srityje.

7 komentarai

  1. Adefagija

    Dainiau, užmigai vėl letargo miegu?
    O kur helouwyno scenarijus?????

    Helovynas (angl. Halloween) – visų šventųjų dienos išvakarės – diena, kai vakarų šalyse gatvėmis slankioja pabaisos – žmonės persirengę siaubo filmų veikėjais, mitologinėmis būtybėmis, vaikai vaikšto į svečius prašydami saldumynų (panašiai, kaip Lietuvoje per Užgavėnes), pasakojamos siaubo istorijos.  Svarbus šventės akcentas – žibintai pagaminti iš moliūgų.

    Kokius personažus dažniausiai renkasi Helovyno vakarėlių dalyviai?

    Mitologinės būtybės: Velnias, ragana, giltinė
    Numirėliai, griaučiai
    Zombiai
    Vampyras (-ė), Drakula
    Frankenšteinas
    Adamsų šeimynėlės veikėjai
    Piratai
    Įvairios garsenybės bei žvaigždės
    Animacinių filmukų veikėjai
    Kompiuterinių žaidimų veikėjai
    Kiti filmų veikėjai
    Helovyno karnavalo kostiumai»

    Dekoracijos Helovynui

    Tam, kad sukurti šiurpią nuotaiką, sienos bei lubos yra papuošiamos dirbtiniais voratinkliais, pakabinama dirbtinių šikšnosparnių, netikrų pakaruoklių. Dekoracijoms puikiai tiks ir sausos puokštės su džiovintomis gėlėmis ir lapais. Žinoma, pati populiariausia Helovyno dekoracija – moliūgai. Iš išskobtų ir ornamentais išpjaustytų moliūgų yra daromos žvakidės, papuošus moliūgus džiovintais augalais yra daromos puokštės.
    Keli pavyzdžiai, kaip gali būti išpjaustomi moliūgai »

    Maistas ir gėrimai Helovynui

    Maistas, bei gėrimai Helovyno vakarėlyje taip pat turi kelti šiurpą šventės dalyviams:

    Raudonos spalvos „kraujo“ kokteiliai, raudonas vynas
    Pomidorų „kraujo“ sriuba
    Kepti vištų sparneliai – „šikšnosparnių sparnai“
    Glazūruoti sausainiai arba meduoliai – „akys“
    Tortas arba želė – „smegenys“
    Moliūgų pyragas
    Kaulų Sumuštinukai :DDdddd
    P.S.ar ir dabar dar gavoji apie etišką žuralistiką?

    Helovyno maisto serviravimo pavyzdžiai
    Helovino žaidimai

    Moliūgo mėtymas

    Dalyviai pasiskirsto poromis, kiekviena pora gauna po mažą plastikinį moliūgą. Vienas žaidėjas meta moliūgą kitam, o šis pagavęs žengia žingsnį atgal. Tada moliūgas metamas pirmajam žaidėjui, kuris pagavęs taip pat žengia žingsnį atgal. Jei kuris moliūgo nepagauna – pora iškrenta iš žaidimo. Laimi pora, kurios žaidėjai sugebės pagauti moliūgą stovėdami didžiausiu atstumu vienas nuo kito. Jei žaidimą žaisite namie ir vietos atsitraukti nebus labai daug – galite pasiūlyti poroms žaisti su oranžiniu balionu. Balioną sunku nusviesti toli, ne visada lengva ir jį pagauti nepasitraukus iš savo vietos, tad žaidimas tikrai nebus nuobodus!

    Moliūgų boulingas

    Žaidimo tikslas – ridenant moliūgą numušti kuo daugiau kėglių.
    Pasiruošimas žaidimui

    Parenkami keli mažesni moliūgai ridenimui. Reikia būti pasiruošus atsarginių, nes žaidimo metu moliūgai gali dūžti.
    Paruošiami kėgliai. Geriausia naudoti žaislinius kėglius, arba plastikinius 1-2 litrų talpos butelius.
    Sustatomi kėgliai tako gale
    Žaidimo eiga – žaidėjai paeiliui ridena moliūgus, stengdamiesi numušti kuo daugiau kėglių. Daugiausia kėglių numušęs žaidėjas laimi. Žaidėjai turi po 2 bandymus.

    Atsakyti
    1. ŠS

      Viskas puikiai, Dainius neduoda mūsų mintims „peno”,nes tos mintys , tik laksto ir greitai , o laisvas žodis ar palaidi liežuviai neatsilieka. Mąstymui, pamąstymui ar apmastymui nebelieka vietos. Marius (mokytojas) 🙂 , mokino apmąstyti..apmąstyti… Dainius puikiai išmoko šią pamoką, dabar mokina mus, komentatorius. Dainius gal ir mąsto apie etišką žurnalistiką, o apie ką mąsto komentatoriai ? 🙄

      Atsakyti
      1. ŠS

        Aš tai mąstau, apie tą auglį, labai vaizdžiai paminėtą Mariaus. Ir kaip mes, tik pjauname ir pjauname. O taip, galime išsipjaustyti ir nebeliks nieko, t.y jokio kūnelio. Bet gi yra būdų,kai žmonės atsikrato augliais jų nepjaustant? Tada sakome, kad tai stebuklas. 🙂

        Atsakyti
        1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

          Su augliais lyginti pavojinga, nes šiandien klausiau kelių Nobelio premijos lauretų pasakojimų apie vėžį ir jo gydymo metodus. Pjauti nebūtina 🙂

          Atsakyti
  2. qwerty

    Nesiūlyk niekam to, ko pats nori; skoniai skirtingi. D. B. Šo

    Atsakyti
  3. Marius

    Jeigu velnias galvoj, tai atsiprašyti prievarta ir pažeminimas.

    Atsakyti
  4. Regina

    Gal geriau visus itarti, kad manipuliuoja, meluoja, vagia ir tegul ta informacija nepasitvirtina, negu atvirksciai, – neitarti, o po to ima ir pasitvirtina.
    Todel Balsiui nera uz ka atsiprasyt.
    Bet Chevronas ir taip slides jau patepe is Lietuvos, tai tiek cia to galvos skausmo. Zamzickiene labai jau greita su tom savo isvadom.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *